Raul Castro respinge orice „terapie de şoc” pentru modernizarea economiei cubaneze

Preşedintele cubanez, Raul Castro, a respins sâmbătă, în deschiderea congresului Partidului Comunist Cubanez (PCC), aplicarea unei "terapii de şoc" pentru a moderniza economia ţării şi a avertizat că statul va păstra controlul asupra economiei insulei, notează AFP.
Economica.net - Dum, 17 apr. 2016, 05:36
Raul Castro respinge orice

În prima zi a marii reuniuni a partidului unic, care urmează să definească linia politică pentru următorii cinci ani, Raul Castro a decepţionat speranţele celor care aşteptau o accelerare a transformării economice a insulei, la mai puţin de o lună după vizita istorică efectuată de preşedintele american, Barack Obama.

În discursul său inaugural de peste două ore, preşedintele în vârstă de 84 de ani a atras atenţia că reformele economice în curs vor continua, fără să se abată de la linia trasată de precedentul congres din 2011.

„Cuba nu va putea niciodată să îşi permită aplicarea a ceea ce se numeşte terapii de şoc, frecvent aplicate în detrimentul claselor celor mai defavorizate ale societăţii”, a subliniat Raul Castro.

„Formulele neoliberale care promovează privatizarea accelerată a patrimoniului de stat şi serviciilor sociale, ca educaţia, sănătatea şi securitatea socială, nu vor fi niciodată aplicate sub socialismul cubanez”, a ţinut să menţioneze preşedintele Cubei, care i-a succedat fratelui său Fidel în 2008.

Pe urmele congresului precedent, cei 1.000 de delegaţi ai partidului vor trebui să evalueze progresul celor 313 măsuri economice aprobate în 2011 pentru „a actualiza” un model aproape fără suflare, copiat după cel din fosta Uniune Sovietică.

Raul Castro a avertizat însă că economia de stat, care concentrează 80% din activitatea insulei, ‘va continua să reprezinte forma principală a economiei naţionale şi a sistemului socio-economic’ şi că dezvoltarea structurilor private va rămâne sub control.

„Întreprinderea privată va evolua în limite bine definite şi va constitui un element complementar al cadrului economic al ţării”, a afirmat el.

Reunit până marţi cu uşile închise, congresul PCC trebuie, de asemenea, să aprobe programul de dezvoltare economică şi socială care va fi aplicat şi după retragerea lui Raul Castro, prevăzută pentru 2018, pentru că acoperă perioada între 2016 şi 2030.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...