Război comercial – şeful FMI lansează un apel la „dezescaladare”

Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a lansat un apel miercuri la "dezescaladarea" tensiunilor comerciale care ameninţă creşterea economică, exprimându-şi în acelaşi timp "optimismul" pentru evoluţia situaţiei, relatează AFP.
Economica.net - mie, 10 oct. 2018, 08:24
Război comercial - şeful FMI lansează un apel la

„Trebuie să acţionăm împreună pentru a ajunge la dezescaladare şi a reduce actualele diferende comerciale”, a subliniat Christine Lagarde în cursul unei conferinţe pe insula indoneziană Bali, unde FMI şi Banca Mondială îşi ţin reuniunea lor anuală.

„Este tentant să fii puţin deprimat în context, dar, de fapt, sunt optimistă pentru că există într-adevăr o dorinţă de a îmbunătăţi şi dezvolta relaţiile comerciale” în lume, a notat ea, subliniind „progresele” în acordul comercial dintre Mexic şi Canada şi mai ales TPP.

„Trebuie conjugate eforturile pentru a repara sistemul comercial mondial, nu pentru a-l distruge”, a insistat ea.

Secretarul general al Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a reluat ideile acestui mesaj, subliniind că tensiunile au deja repercusiuni economice.

„În acest an, creşterea nu pare atât de bună” ca anul trecut, iar „diferenţa o fac comerţul, tensiunile, protecţionismul, măsurile de retorsiune…”, a explicat el.

După o perioadă de redresare, „am început să facem aceste lucruri şi am încetinit”, a deplâns Angel Gurria.

FMI a revizuit în scădere marţi estimările de creştere a PIB mondial la 3,7 % pentru 2018 şi 2019 (-0,2 puncte), la acelaşi nivel cu anul 2017, pe fondul unei revizuiri similare din partea OCDE.

Washingtonul a impus până în prezent taxe vamale pentru produsele chinezeşti în valoare de 250 de miliarde de dolari. În replică, Beijingul a impus taxe de 110 miliarde de dolari pentru mărfurile americane.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...