Război în Ucraina: Merkel, Putin şi Poroşenko au decis măsuri concrete privind accesul OSCE

Liderii german, rus şi ucrainean, respectiv Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, au decis asupra unor 'măsuri concrete' destinate să permită observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să monitorizeze respectarea încetării focului în teren în estul Ucrainei, a anunţat marţi Berlinul, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 17 feb. 2015, 07:44
Război în Ucraina: Merkel, Putin şi Poroşenko au decis măsuri concrete privind accesul OSCE

Aceste măsuri, care nu a fost detaliate, au fost convenite în cadrul unei discuţii telefonice purtate luni seara între cancelarul german şi cei doi şefi de stat.

‘Referitor la Debalţevo’, cei trei lideri ‘au convenit asupra unor măsuri concrete care să permită OSCE să monitorizeze situaţia din teren’, în timp ce acordul de la Minsk prevede începerea retragerii armelor grele începând cu marţi, 17 februarie, subliniază purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, într-un comunicat.

Echipa de observatori OSCE însărcinată cu monitorizarea respectării armistiţiului nu a putut să ajungă la Debalţevo, din cauza ostilităţilor în desfăşurare, iar retragerea armamentului greu nu a început în cursul nopţii de luni spre marţi.

Responsabili ai guvernului de la Kiev şi rebelii proruşi se acuză reciproc de a fi la originea atacurilor care împiedică retragerea tancurilor, lansatoarelor de rachetă şi artileriei grele de pe linia frontului în estul Ucrainei.

Palatul Elysee indicase anterior că această problemă a fost în centrul unei convorbiri telefonice între preşedintele francez Francois Hollande, liderul rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel.

‘Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele ucrainean au făcut apel’ la omologul lor rus Vladimir Putin ‘să-şi exercite influenţa asupra separatiştilor’ proruşi ‘pentru ca ei să înceteze focul’, a adăugat purtătorul de cuvânt menţionat.

‘Acţiunile agresive ale Rusiei şi declaraţiile separatiştilor proruşi sprijiniţi de Moscova pun în pericol armistiţiul intrat în vigoare recent şi retragerea planificată a armamentului greu’, menţionează la rândul său, într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA, citat luni seara de RIA Novosti.

Misiunea OSCE în estul Ucrainei a indicat luni că armistiţiul este în general respectat, cu excepţia unor atacuri separate, referindu-se la o serie de incidente produse în Lugansk, Doneţk, Severodoneţk şi Debalţevo.

Situaţia cea mai gravă se înregistrează la Debalţevo, unde separatiştii susţin că au încercuit armata ucraineană (peste 6.000 de militari), în timp ce Statul Major ucrainean infirmă aceste date şi susţine că trupele guvernamentale resping atacurile lansate de insurgenţi.

Unităţile ucrainene au respins luni oferta separatiştilor de a părăsi Debalţevo printr-un ‘coridor’ special.

‘Conform acordurilor de la Minsk, Debalţevo (nod de comunicaţii strategic) este al nostru. Noi de aici nu vom pleca’, a declarat pentru Reuters Vladislav Seleznev, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene.

‘Un ordin privind retragerea din Debalţevo nu a venit. Acest oraş rămâne sub controlul forţelor militare ucrainene’, a adăugat luni seara Andrii Lâsenko, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare. Între timp, separatiştii au anunţat că nouă militari ucraineni, încercuiţi la Debalţevo, s-au predat insurgenţilor. Doi dintre ei sunt grav răniţi şi le-a fost acordat ajutorul necesar.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...