Război în Ucraina: O parte din Debalţevo a trecut sub controlul rebelilor. Se dau lupte pentru fiecare stradă

Situaţia se schimbă de la o oră la alta la Debalţevo, nod de comunicaţii strategic în estul Ucrainei, unde ostilităţile au continuat şi marţi, în pofida armistiţiului intrat în vigoare la 15 februarie. Gara feroviară din această localitate a trecut deja parţial sub controlul insurgenţilor proruşi, iar lupte se dau în acest moment în centrul oraşului, practic, pentru fiecare stradă, a declarat şeful filialei Ministerului ucrainean de Interne pentru Doneţk, Ilia Kiva, citat de site-ul postului de televiziune ucrainean 112.
Economica.net - mar, 17 feb. 2015, 11:08
Război în Ucraina: O parte din Debalţevo a trecut sub controlul rebelilor. Se dau lupte pentru fiecare stradă

Anterior, separatiştii declaraseră că nu au dreptul ‘moral’ să pună capăt acţiunilor militare pentru preluarea controlului asupra Debalţevo, pe care, spun ei, l-au încercuit.

O declaraţie în acest sens a fost făcută marţi pentru Reuters de către liderul autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk, Denis Puşilin, înainte de videoconferinţa Grupului de contact, care include deopotrivă reprezentanţi ai autorităţilor de la Kiev şi ai separatiştilor, plus ambasadorul Federaţiei Ruse în Ucraina şi un emisar din partea OSCE.

‘Noi nu avem dreptul (să oprim luptele pentru controlul Debalţevo). Este chiar un aspect moral pentru noi. Acesta este un teritoriu intern’ al ‘republicii populare’ Doneţk, a subliniat Puşilin, în timp ce armata ucraineană susţinea contrariul şi afirma că, în conformitate cu acordurile încheiate joia trecută la Minsk, Debalţevo intră sub controlul ucrainenilor.

În teren, situaţia s-a precipitat marţi. ‘Gara feroviară se află parţial sub controlul rebelilor, lupte intense se dau în centrul oraşului, de fapt se dau lupte pentru fiecare cartier, pentru fiecare stradă’, a recunoscut reprezentantul Ministerului de Interne ale Ucrainei pentru regiunea Doneţk, într-o intervenţie în direct la televiziune. Potrivit acestuia, Consiliul municipal se află în continuare sub controlul trupelor guvernamentale.

În acelaşi timp, ministrul ucrainean de interne Vladimir Abroskin remarcase anterior că sediul poliţiei din Debalţevo a fost practic distrus, scrie Agerpres.

Înaltul comandament pentru operaţiunea ‘antiteroristă’ din estul Ucrainei declarase la ora locală 12.00 că nu are informaţii referitoare la preluarea de către rebeli a controlului asupra unei părţi din Debalţevo.

În acest context, aşa-numitul consilier militar al liderului ‘republicii populare’ Doneţk, Valentin Motuzenko, a negat că armata ucraineană ar fi preluat sub controlul său şoseaua Artemovsk-Debalţevo şi a confirmat preluarea gării feroviare sub controlul parţial ar rebelilor, într-o declaraţie făcută pentru mass-media ruse.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...