Război în Ucraina: Putin, Poroşenko, Hollande şi Merkel denunţă ‘întreruperi ale armistiţiului’

'Întreruperile survenite în ultimele zile în cadrul regimului de încetare a focului' în Ucraina au fost 'denunţate' în cadrul unei teleconferinţe care a avut loc joi între preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, preşedinţii Ucrainei, Petro Poroşenko, şi Rusiei, Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de AFP.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 11:20
Război în Ucraina: Putin, Poroşenko, Hollande şi Merkel denunţă 'întreruperi ale armistiţiului'

Aceste convorbiri telefonice au avut loc la o zi după preluarea controlului de către rebelii proruşi asupra oraşului Debalţevo, nod feroviar strategic care a fost abandonat miercuri de armata ucraineană, în urma asaltului insurgenţilor. În cadrul convorbirilor, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a spus că preluarea controlului asupra Debalţevo contravine acordului de pace, potrivit Reuters.

Ofensiva a pus la grea încercare armistiţiul instaurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în conformitate cu acordul de la Minsk, încheiat cu o săptămână în urmă între Kiev şi rebeli.

Potrivit comunicatului, ‘reprezentanţii OSCE trebuie să se întâlnească cu părţile în teren pentru a pune în aplicare rapid’ măsurile decise prin acordul de la Minsk de la 12 februarie. În acelaşi timp, miniştrii de externe din cele patru ţări, care fac parte din aşa-numitul format Normandia de negocieri asupra Ucrainei, ‘vor avea discuţii’ joi ‘pentru a defini modalităţile mecanismului de supervizare’ prevăzut de acest acord.

O sursă diplomatică franceză a indicat că ar putea avea loc o reuniune zilele viitoare la Paris, pentru a ‘face ca entorsele constatate să nu ducă la o ruptură a acordului’ de la Minsk. ‘Următoarele săptămâni vor fi critice’, a adăugat aceeaşi sursă.

Ofensiva separatiştilor, care vine să completeze câştigurile lor militare, a slăbit acordul de încetare a focului, instituit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Semnat la 12 februarie, în urma unor negocieri-maraton la Minsk între liderii german, francez, rus şi ucrainean, acordul de la Minsk prevede, între altele, încetarea focului şi retragerea armelor grele.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...