Război Ucraina – Lupte grele în Lugansk. Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod – ziua 88 – LIVE TEXT

Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, relatează duminică dpa, citând autorităţile ucrainene. Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod, în timp ce forţele de gherilă ajută armata să distrugă artileria rusă în Zaporojie, transmite The Kiev Independent.
AGERPRES - Dum, 22 mai 2022, 09:22
Război Ucraina - Lupte grele în Lugansk. Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod - ziua 88 - LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 88

Ucraina: Parlamentul extinde legea marţială şi mobilizarea generală până la 23 august

Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, transmite DPA citat de Agerpres.

Zelenski a declarat joi că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama ( Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.

„Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (…) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit”, a afirmat şeful statului ucrainean.

În Ucraina se dau lupte grele în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk, din regiunea Lugansk

Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, relatează duminică dpa, citând autorităţile ucrainene.

Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de artileria rusă, a anunţat duminică statul major general de la Kiev, scrie Agerpres.

Trupele ruse au încercat fără succes să ocupe rapid sate aflate la nord, est şi sud de Severodoneţk. De asemenea, se dau lupte grele pentru satele aflate la sud de drumul de la Lisiceansk la Bahmut, în regiunea Doneţk.

Armata rusă încearcă de mai multe să taie aprovizionarea din regiunea Doneţk pentru grupurile ucrainene din jurul Severodoneţk şi Lisiceansk.

În ziua precedentă, potrivit unor surse ucrainene, un pod peste Siverski Doneţ dintre cele oraşe a fost distrus în mod deliberat cu mortiere de 240 mm. Tiruri de artilerie şi bombardamente au fost de asemenea raportate în regiunea Doneţk.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat că în ultimele 24 de ore în total 40 de ţinte au fost atacate din aer, inclusiv cinci depozite de arme din regiunea Donbas. În plus, peste 580 de ţinte din întreaga ţară au fost lovite cu rachete şi obuze de artilerie.

 

Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachete şi susţine că Ucraina a „rupt coloana vertebrală” a armatei ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relatează agenţia EFE.

”Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez António Costa, scrie Agerpres.

”Dacă unele ţări din Europa sau din lume se obişnuiesc cu ideea că Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, aş dori să spun că nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru”, a adăugat preşedintele Zelenski.

Potrivit Politico.eu, Statele Unite – care deţin ori au exportat lansatoare multiple de rachete HIMARS şi M270A1, tipurile solicitate de Kiev şi echipate cu rachete care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri – sunt reticente să ofere Ucrainei astfel de arme pentru că armata ucraineană ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus.

Miniştrii apărării din circa 40 de state dispuse să ofere Ucrainei armament pentru a o susţine în războiul declanşat împotriva ei de Rusia au avut pe 26 aprilie o reuniune în Germania la baza americană de la Remstain pentru a dezbate modalităţile de sporire a acestui ajutor.

La acea reuniune miniştrii participanţi au fost de acord să desfăşoare periodic astfel de discuţii, următoarea fiind programată luni.

Într-un interviu televizat tot sâmbătă, preşedintele Zelenski a spus că armata ucraineană a reuşit deja să provoace pierderi grele armatei ruse. Ucraina i-a ”rupt coloana vertebrală” armatei ruse, care ”nu se va mai putea pune pe picioare în următorii câţiva ani”, a susţinut el, potrivit agenţiei DPA.

Aprecierea preşedintelui ucrainean vine după ce ultimii circa 2.400 de combatanţi ucraineni baricadaţi în combinatul Azovstal din oraşul Mariupol s-au predat trupelor ruse. Aceasta din urmă îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, dar cu progrese minore, iar în zona oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei trupele ruse au fost împinse în retragere în urma unei contraofensive a armatei ucrainene.

Din punctul de vedere al Kievului, a mai spus Zelenski, o victorie a armatei ucrainene ar însemna împingerea armatei ruse pe aliniamentele anterioare lansării invaziei pe 24 februarie, admiţând însă că este un obiectiv greu de îndeplinit.

Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod, în timp ce forţele de gherilă ajută armata să distrugă artileria rusă în Zaporojie (Ucraina), transmite The Kiev Independent.

Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene a raportat, duminică dimineaţă, că Rusia a desfăşurat lansatoare de sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander-M în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, scrie News.ro.

Totodată, presa din Ucraina scrie că gherilele ajută forţele armate să distrugă artileria rusă în regiunea Zaporojie.

Administraţia militară regională Zaporojie a declarat, sâmbătă, că „datorită acţiunilor coordonate cu gherilele, puciştii ucraineni au distrus mai multe sisteme de artilerie ale armatei ruse”, scrie News.ro.

Moscova evocă un schimb de prizonieri ucraineni contra unui prieten al lui Putin (negociator)

Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov luaţi prizonieri contra lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki, notează AFP citat de Agerpres.

„Vom studia problema”, a afirmat Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti, ca răspuns la o întrebare privind un astfel de schimb.

Vorbind din oraşul separatist Doneţk, în sud-estul Ucrainei, el a precizat că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta”.

Viktor Medvedciuk, 67 de ani, este un politician şi un bogat om de afaceri ucrainean, prieten al preşedintelui rus, care a fost arestat la
jumătatea lui aprilie în Ucraina, în timp ce era căutat de la începutul ofensivei Kremlinului la sfârşitul lui februarie.

El se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni ai oraşului strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat.

Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”, şi pe care Kievul speră să o elibereze în schimbul unor prizonieri ruşi.

La 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze o cerere pentru a clasifica regimentului drept „organizaţie teroristă”, ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a estimat sâmbătă că soldaţii ucraineni care au apărat uzina Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi.

„Consider că tribunalul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a declarat Puşilin, citat de Ria Novosti, în cursul conferinţei de presă în care s-a exprimat şi Leonid Sluţki.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...