Războiul turco – spaniol pe contract de 600 milioane de euro cu CFR SA se mută la tribunal: FCC a depus iar contestaţie

Eliminaţi iar din cursa pentru contractul de 600 de milioane de euro de modernizare a căii ferate Apaţa – Caţa, spaniolii de la FCC Construccion continuă lupta la Tribunalul Bucureşti. În contestaţia lor, ei susţin ca au fost descalificaţi pentru o eroare de 0,0002% din valoarea ofertată şi că au avut o ofertă cu un milion de euro mai mică decât a turcilor de la Alsim Alarko, desemnaţi câştigători.
Anemona Andone - Dum, 02 iun. 2019, 19:09
Războiul turco – spaniol pe contract de 600 milioane de euro cu CFR SA se mută la tribunal: FCC a depus iar contestaţie

Spaniolii de la FCC Construccion au depus pe 27 mai contestaţie la Tribunalul Bucureşti, după ce CFR SA le-a respins din nou oferta, pe 13 mai, în cadrul licitaţiei pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa – Caţa a tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara.

Tot spaniolii au renunţat la un demers similar la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iniţiat pe 15 mai. În plus, anterior excluderii din 13 mai, spaniolii mai depuseseră încă o contestaţie la CNSC, dar care a fost între timp respinsă. Această decizie a CNSC poate fi însă atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Astfel, telenovela cu acest mega-contract de cale ferată, câştigat iniţial de turcii de la Alsim Alarko, este departe de final.

În contestaţia de la Tribunalul Bucureşti, spaniolii susţin, printre altele, că au fost descalificaţi pentru o eroare de 0,0002% din valoarea ofertată. Mai mult, ei spun că oferta lor este mai bună decât cea a turcilor desemnaţi câştigători, fiind cu un milion de euro mai mică.

Pe 23 ianuarie 2019, CFR Infrastructură a desemnat câştigătoare oferta asocierii Alsim Alarko – Makyol pentru modernizarea a 28 de kilometri de cale ferată între localitățile Apața și Cața din județul Brașov.

Cele două companii din Turcia au participat şi la alte licitaţii pentru mari proiecte de infrastructură din România. Mai mult, Alsim Alarko a câştigat şi semnat contractul pentru lotul 2 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud. Celălalt constructor turc, Makyol, s-a asociat cu chinezii de la CCCC pentru realizarea primului PPP din România, Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov.

În aprilie 2018, CFR Infrastructură a anunţat că a primit şase oferte pentru modernizarea celor 28 de km de cale ferată între localităţile braşovene Caţa şi Apaţa, contract estimat la 2,87 miliarde de lei (603 milioane de euro):

– Asocierea Rail Works (Aktor – Alstom – Arcada)
– Asocierea Pizzarotti Spa, Pizzarotti SA, IC IÇTAȘ INȘAAT SANAYI VE TICARET A.Ș.
– Asocierea FCC Construccion S.A., Astaldi S.p.A., Activ Group Management SRL.
– Asocierea SAIPEM S.P.A. , Dogus Insaat ve Ticaret AS
– Asocierea STRABAG AG- STRABAG SRL
– Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ș. – Makyol Inșaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ș.

Subsecţiunea Apaţa – Caţa, parte a tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara, este situată pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul Rin-Dunăre, ramura nordică) Nürnberg-Praga-Viena-Budapesta-Curtici-Simeria-Brașov-București-Constanța, iar modernizarea acestei subsecţiuni contribuie la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Sursa de finanţare este asigurată de Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), în proporţie de 81,74%, iar cofinanțarea în proporţie de 18,26% de la Bugetul de Stat.

Rămâne de văzut cum, dar mai ales când se va încheia telenovela pentru acest mega-contract, pe care CFR SA l-a lansat la licitaţie încă din septembrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...