Răzvan Cuc: Încercăm o accelerare a proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, doreşte accelerarea proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti, astfel încât, în 2017, ar putea fi demarate procedurile de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie.
Economica.net - vin, 03 feb. 2017, 13:00
Răzvan Cuc: Încercăm o accelerare a proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti

Răzvan Cuc a declarat, vineri, în şedinţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reunite, că priorităţile mandatului său sunt în principal axate pe câteva proiecte de investiţii mari, cum ar fi continuarea lucrărilor pe fostul coridor IV, actualul coridor Rin-Dunăre, unde se găseşte autostrada Sibiu – Piteşti.

‘Pentru capete, adică secţiunea 1 Sibiu – Boiţa, respectiv secţiunea 5 Piteşti – Curtea de Argeş, documentaţiile tehnice aferente au fost predate către beneficiari şi în acest moment sunt în analiză. În acest context, vom încerca o abordare de accelerare a proiectului, ţinând cont de importanţa majoră a acestuia, respectiv vom încerca în anul 2017 să demarăm procedurile de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie (pentru capete – n. r.)’, a spus ministrul.

Însă, potrivit acestuia, un obstacol important este obţinerea acordului de mediu, fiind necesară o conlucrare foarte bună între Ministerul Transporturilor şi cel al Mediului.

‘Precizez că un obstacol important care trebuie depăşit îl constituie obţinerea acordului de mediu, pe care beneficiarul îşi propune să îl obţină la nivel de detaliu pentru cele două secţiuni menţionate, adică 1 şi 5, iar pentru restul secţiunilor – 2, 3 şi 4, adică cele din mijloc – să fie obţinut acordul de mediu la nivel de principiu. Aici este nevoie de o conlucrare foarte bună între cele două ministere, respectiv cel al Transporturilor şi al Mediului”, a explicat Răzvan Cuc.

Argumentând respingerea unui amendament, şeful de la Transporturi a spus că în buget este prevăzută suma de 21 de milioane de lei, finanţare din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru studiile de fezabilitate necesare.

‘La acest obiectiv avem prevăzută suma de 21 milioane de lei finanţare din POIM. Intenţionăm să scoatem capetele la licitaţie pentru proiect tehnic şi execuţie şi să finalizăm studiile de fezabilitate pentru cele trei tronsoane (din mijloc – n. r.). Avem 21 de milioane de lei alocate pentru studiile de fezabilitate’, a subliniat ministrul Transporturilor.

La jumătatea lunii noiembrie 2016, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat traseul pentru ultimele două secţiuni ale autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Traseul întreg al Autostrăzii Sibiu-Piteşti, în lungime de circa 123 de kilometri, este: Secţiunea 1, Sibiu-Boiţa, de la km 0 la km 15+000, asigură legătura între DN 7 (defileul Văii Oltului) prin continuarea autostrăzii existente; Secţiunea 2, Boiţa-Racoviţă, de la km 15+000 la km 43+000, leagă localitatea Boiţa cu localitatea Racoviţă; Secţiunea 3, Racoviţă-Văleni, de la km 43+000 la km 72+000, asigură continuitatea autostrăzii prin Valea Baiaşului, făcând conexiunea dintre Defileul Oltului şi Defileul Văii Topologului; Secţiunea 4, Văleni – Curtea de Argeş, de la km 72+000 la km 90+000, traversează Valea Topologului, face legătură cu localitatea Curtea de Argeş; secţiunea 5, Curtea de Argeş-Piteşti, de la km 90+000 la km 123+037, leagă localitatea Curtea de Argeş cu oraşul Piteşti şi autostrada existentă, prin Valea Argeşului, şi secţiunea 6, care constă în reabilitarea a 14 km drum naţional, respectiv DN 73C, fiind drum de legătură între nodul rutier Tigveni şi Râmnicu Vâlcea, precum şi construcţia a 2,5 km de drum nou.

Master Planul General de Transport prevede pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Piteşti o sumă estimată de 1,6 miliarde de euro.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senatului s-au reunit vineri pentru a dezbate proiectul de buget pe 2017 al Ministerului Transporturilor. Parlamentarii au depus la proiectul de buget al MT un număr de 156 de amendamente, 63 de la PNL, 29 de la UDMR, 37 de la PMP, 24 de la USR, 2 de la ALDE şi unul de la PSD.

Ministerul Transporturilor are prevăzut pentru anul 2017 un buget de 13,761 miliarde de lei, în creştere cu 60,33% raportat la execuţia preliminată pe 2016, care a fost de 8,583 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe bază de proteine vegetale, potrivit unui decret publicat joi, în......
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...
AFIR va acorda sprijin financiar unui număr de 354 de proiecte, destinate unor investiții neagricole în zonele rurale
AFIR va acorda sprijin financiar unui număr de 354 de proiecte, destinate unor investiții neagricole în zonele rurale
Un număr de 354 de proiecte de investiţii au fost selectate pentru finanţare cu fonduri nerambursabile în valoare totală ...