RBL: Creşterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci economia şi va îngropa ţara

Creşterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci bugetul ţării, va sărăci economia, va sărăci pensionarii şi va îngropa ţara, avertizează reprezentanţii Romanian Business Leaders (RBL), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, Agerpres
Economica.net - mie, 23 sept. 2020, 12:37
RBL: Creşterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci economia şi va îngropa ţara

„Pandemia şi criza economică globală au venit peste o Românie care este bolnavă cronic de astmul birocraţiei şi a risipei bugetare. Avem deja efecte extrem de grave în aproape toate domeniile: turism, comerţ, servicii, producţie industrială, exporturi şi investiţii internaţionale. Creşterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci bugetul ţării, va sărăci economia, va sărăci pensionarii, va îngropa ţara. Să fii patriot, atunci când eşti antreprenor, înseamnă să produci valoare pentru toţi oamenii din jurul tău, să creezi locuri de muncă în economia reală, să-ţi plăteşti corect taxele şi impozitele, să creşti bugetul ţării. Să fii patriot, atunci când eşti politician, înseamnă să te gândeşti la viitorul ţării de după alegeri. Cheltuirea banilor ţării fără a măsura consecinţele nu înseamnă patriotism economic, ci sabotaj economic. Cunoaştem cu toţii consecinţele unor acţiuni similare ale politicienilor din ţări precum Grecia şi Venezuela. Nu vrem ca sute de mii de români să ajungă precum grecii acum 7-8 ani, să caute mâncare prin gunoaie, să cerşească la colţul străzii sau să cumpere o pâine cu un sac de bani devalorizaţi, precum în Venezuela”, susţin membrii RBL.

În viziunea antreprenorilor, România are nevoie şi de investiţii de care să beneficieze toată societatea, inclusiv categoriile defavorizate.

„Noi, membrii RBL, vrem ca taxele şi impozitele pe care le plătim să fie folosite spre binele tuturor românilor. Vrem pensii mai mari pentru pensionarii defavorizaţi. Vrem însă şi investiţii de care să beneficieze toată societatea, inclusiv categoriile defavorizate: investiţii în sistemul de sănătate, în modernizarea procesului de educaţie, în autostrăzi, în curăţenia oraşelor, în racordarea la reţelele de distribuţie de apă, canalizare, gaze şi energie electrică a sutelor de mii de români care locuiesc la sate, în siguranţa cetăţenilor şi în digitalizarea aparatului de stat. Să îndatorezi ţara pentru multe generaţii care vor veni nu înseamnă patriotism economic şi nu este un ajutor dat pensionarilor. Este drumul spre o inflaţie galopantă, spre devalorizare majoră, spre impozite mărite, spre sărăcie (…) O ţară care se va scufunda în datorii nu poate fi bună pentru nimeni şi nu poate fi bună mai ales pentru pensionarii cu venituri mici, care vor fi primii afectaţi de valurile de scumpiri ce vor urma”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, problema pensionarilor cu pensii mici nu se poate rezolva prin creşterea pensiilor cu 40%, ci prin mecanisme complementare de asistenţă socială după modelul european.

„Problema pensionarilor cu pensii mici, care sunt sub pragul sărăciei, nu se rezolvă cu creşterea pensiilor cu 40%, ci cu mecanisme complementare de asistenţă socială, care să acopere un venit minim garantat pe persoană, aşa cum este practica europeană. România este ţara europeană cu cele mai multe persoane care beneficiază de forme de asistenţă socială (cca. 40% din populaţie). Problema este modul în care se face distribuţia acestor ajutoare, multe fonduri fiind direcţionate către persoane cu capacitate de muncă şi nu către bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau copii. Cerem tuturor celor în măsură să oprească această lege cu efecte catastrofale, să acţioneze cu patriotism, responsabilitate şi curaj pentru a nu distruge tot ceea ce s-a făcut bun în România în ultimii 20 de ani”, notează reprezentanţii antreprenorilor.

Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, cu 242 voturi ‘pentru’, 147 ‘împotrivă’ şi 11 abţineri, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru mai mult de 1.000 de antreprenori şi şefi de companii din mediul de business privat.

RBL este membru fondator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), iniţiativă privată, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi mai reuneşte organizaţii precum: Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Naţional al Ţntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul scandinav de mobilier şi produse pentru casă JYSK îşi planifică deschiderea a cel puţin 15 magazine noi în România şi modernizarea a minimum 13 magazine mai vechi....
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada ...
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...