RBL despre salarizarea unitară: Nu puteţi creşte salariile dacă vă uitaţi sincer la performanţa sistemului public

Fundaţia Romanian Business Leaders susţine creşterea salariilor bugetare pe măsura performanţelor din sector şi concomitent cu o reducere a numărului de angajaţi din sistemul public.
Economica.net - mar, 07 mart. 2017, 17:14
RBL despre salarizarea unitară: Nu puteţi creşte salariile dacă vă uitaţi sincer la performanţa sistemului public

‘Fără îndoială, susţinem creşterea salariilor în sectorul public, ca mod de a atrage buni profesionişti. Dar nu puteţi creşte salariile dacă vă uitaţi sincer la performanţa din sistemul public. Suntem primii suporteri ai creşterii salariilor bugetare, cât timp vin cu evaluarea performanţei, scăderea personalului bugetar şi încadrarea într-un buget fix total’, susţin reprezentanţii RBL într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Sorin Grindeanu, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan.

Potrivit acestora, astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni din care aproape jumătate (2,5 milioane de angajaţi) lucrează în firme private româneşti, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În acelaşi timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câştigă un salariu mediu de 2.300 de lei.

‘Prin legea salarizării unitare pe care o promovaţi zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%. Şi atunci, va întrebăm: cum aveţi grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiţi salariile promise? Aţi afirmat public ca aveţi grijă de antreprenorii autohtoni. Ne întrebăm dacă nu cumva chiar ei vor plăti factura. Va rugăm să mai adunaţi o dată încasările bugetare din ianuarie şi februarie şi să faceţi regula de trei simplă’, subliniază RBL.

Fundaţia reaminteşte că România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) şi afirmă că veniturile bugetare s-ar putea prăbuşi din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor.

‘La firul ierbii, înseamnă că ne obligaţi să avem grijă de angajaţii noştri într-un mod nociv pentru ei. Când afacerile devin nesustenabile, locurile de muncă ale acestor oameni sunt puse în pericol.(…) Ori noi, antreprenorii şi managerii, ştim cel mai bine cum să ne motivăm angajaţii. Oricum suntem astăzi într-o piaţă a muncii dificila şi ştim cât de greu este să îi păstrăm în companiile noastre. În niciun caz, nu avem nevoie de piedici suplimentare şi de reguli schimbate în timpul jocului’, se mai arată în documentul citat.

Consultările pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară continuă joi, 9 martie, când ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, se vor întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie. Discuţiile au început luni, când au fost chemaţi la consultări reprezentanţi ai sindicatelor din ordine publică, şi au continuat marţi cu sindicatele din Sănătate.

Ministrul Muncii a precizat marţi că, în urma aprobării acestei legi, salariile se vor majora treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018, iar cele mai mari creşteri vor fi în domeniul apărării, în condiţiile în care, în prezent, salariul unui soldat porneşte de la 700 de lei.

Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit.

Te-ar mai putea interesa și
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de Valori București. Prețurile sunt mari, dar sunt semnificativ sub cele de......
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% faţă de luna anterioară, până ...
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
La sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat la Arad noul hotel Aniroc Signature, o investiție realizată de familiile ...