RBL: Modificarea în grabă a sistemului de pensii vulnerabilizează România în faţa unei viitoare crize

RBL avertizează că modificarea în grabă a sistemului de pensii vulnerabilizează întreaga economie şi capacitatea ţării de a se proteja în faţa dezechilibrelor externe.
Economica.net - joi, 07 sept. 2017, 10:30
RBL: Modificarea în grabă a sistemului de pensii vulnerabilizează România în faţa unei viitoare crize

„Actualul sistem de pensii este singura reformă structurală din România care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanţelor la putere. Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei – pe de o parte prin investiţiile făcute pe piaţa de capital şi, de cealaltă, prin faptul că oferă antreprenorilor români şi autorităţilor publice locale o soluţie alternativă de finanţare. Este, în acelaşi timp, parte din „sistemul imunitar” pe care România l-ar putea activa într-o nouă criză financiară: în cazul în care investitorii străini ar decide să se retragă de pe piaţă, cum se întâmplă în perioade de instabilitate, fondurile de pensii ar putea achiziţiona titlurile de stat româneşti vândute de aceştia”, se arată într-un comunicat al Romanian Business Leaders (RBL).

RBL consideră că orice declaraţie publică despre schimbarea sistemului de pensii – o construcţie în care am investit cu toţii vreme de un deceniu – trebuie făcută cu responsabilitate şi într-un mod echilibrat, pentru că riscă să priveze antreprenorii locali de o sursă prin care îşi pot finanţa creşterea şi să vulnerabilizeze România.

„În 2008, la declanşarea crizei, fondurile de pensii private erau încă în fază de proiect, deci nu au putut juca rolul benefic pe care investitorii instituţionali locali îl au în situaţii limită. Numeroşi investitori instituţionali străini s-au grăbit, atunci, să vândă cu orice preţ obligaţiunile suverane ale României, aşteptându-se la o prăbuşire a economiei. „Ar fi fost foarte bine să fi fost funcţionale, atunci, fondurile de pensii de azi, întrucât ar fi putut cumpăra obligaţiunile vândute cu discounturi de peste 20% de străinii panicaţi. Şi ar fi stabilizat mai rapid şi mai eficient preţul acestora în piaţă, aducând câştiguri de capital milioanelor de români contributori”, a declarat Dragoş Neacşu, membru în Consiliul Director al Romanian Business Leaders (RBL), CEO al Erste Asset Management.

După aproape 10 ani de la declanşarea crizei, fondurile de pensii finanţează o parte semnificativă din deficitul bugetar, cumpărând titluri de stat alături de alţi investitori instituţionali majori locali. În felul acesta este asigurat un echilibru necesar în raport cu finanţatorii externi. Investitorii instituţionali locali deţin astăzi o cotă-parte comparabilă cu cea a finanţatorilor externi – circa 18% – din datoria publică finanţată prin obligaţiuni suverane. Tendinţa aşteptată de evoluţie a sectorului de pensii este ca investiţiile să fie extinse spre instrumente de datorie şi participaţii în companii antreprenoriale româneşti”, se precizează în comunicat.

RBL consideră că Guvernul poate trata în mod responsabil tema modificării sistemului de pensii renunţând la declaraţii prin care testează opinia publică – şi venind în faţa partenerilor sociali, pentru consultări, cu studii de impact şi propuneri scrise, în locul mesajelor transmise prin presă. Credem că este important ca guvernanţii să nu vulnerabilizeze întreaga economie şi capacitatea ţării de a se proteja în faţa dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice preţ, urgenţe pe termen scurt. RBL e gata să ofere puncte de vedere, asistenţă, know how şi propuneri pentru soluţii sănătoase pentru România.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi şefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, o ţară mai bună pentru români.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia franceză va reveni la nivelul anterior pandemiei de coronavirus (COVID-19) la începutul anului viitor, deoarece ridicarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare stimulează......
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că în plenul reunit ...
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că l-a invitat pe şeful administraţiei americane, Joe Biden, în România, ...
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Extinderea criptomonedelor fără o reglementare clară este un motiv de îngrijorare şi ar putea afecta modul în care ...