RBS este acuzată că a falimentat companii viabile pentru a le cumpăra activele

Royal Bank of Scotland (RBS), la care statul britanic este acţionarul majoritar, este acuzată într-un raport oficial că a falimentat companii viabile pentru a le cumpăra activele la preţuri avantajoase, relatează AFP.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 14:43
RBS este acuzată că a falimentat companii viabile pentru a le cumpăra activele

Lawrence Tomlinson, consilier al Ministerului Comerţului, a înaintat luni guvernului britanic un raport acuzator la adresa băncii la care statul deţine o participaţie de 81%, după ce a salvat-o de la faliment în 2008.

„Există numeroase exemple bulversante de companii solide distruse de RBS, al impactului devastator avut asupra vieţii antreprenorilor”, a declarat Tomlinson.

Acuzaţiile sale se concentrează pe divizia băncii însărcinată cu restructurarea companiilor aflate în dificultate, numită Global Restructuring Group (GRG).

Firme mici şi mijlocii fără probleme reale au fost trecute în mod artificial sub tutela GRG, sub diverse pretexte, cum ar fi încălcarea unor condiţii minore din contractele de creditare.

Aceste firme au fost supuse unor amenzi sau taxe exorbitante, de ordinul sutelor de mii de lire, care le-au adus în faliment. O altă filială a RBS a profitat apoi, cumpărând activele acestor firme, in special bunurile imobiliare lichidate.

Tomlinson a cerut adoptarea unor măsuri immediate pentru oprirea acestui comportament „lipsit de scrupule”.

Guvernul a transmis imediat raportul Autorităţii pentru Conduită Financiară (FCA) şi Autorităţii de Reglementare Prudenţială (PRA).

„Unele dintre aceste acuzaţii sunt foarte grave şi aştept un răspuns urgent referitor la măsurile care au fost luate”, a declarat ministrul liber-democrat al Comerţului, Vince Cable.

Ministrul de Finanţe George Osborne a spus la rândul său că faptele raportate sunt „şocante”.

RBS a fost vizată luni de un alt raport critic, realizat de Sir Andrew Large, fost viceguvernator al Băncii Angliei, în care este menţionată incapacitatea băncii de a acorda credite unor companii mici.

Acest nou caz survine în condiţiile în care băncile britanice, inclusiv RBS, au fost implicate într-o serie de scandaluri.

RBS a fost nevoită în februarie să plătească amenzi de peste 600 de milioane de dolari, autorităţilor de reglementare britanice şi americane, pentru că a manipulat dobânda Libor.

Banca a suspendat cel puţin doi traderi, în timp ce investigaţiile referitoare la manipularea cursurilor valutare se intensifică la nivel internaţional.

Totodată, RBS a fost condamnată în SUA la plata unor penalităţi de 150 de milioane de dolari, pentru că a înşelat investitorii în obligaţiuni garantate prin credite imobiliare riscante, în 2007.

RBS a apărat luni activitatea diviziei GRG, asigurând că aceasta reuşeşte să redreseze majoritatea firmelor cu care colaborează, chiar dacă nu toate companiile care se confruntă cu probleme financiare pot fi salvate. Banca a precizat că a deschis o anchetă internă privind modul în care sunt trataţi clienţii aflaţi în dificultate.

Te-ar mai putea interesa și
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B, în valoare de aproximativ 14,1 miliarde de......
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...