Creşterea tarifelor la RCA va fi plafonată

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a anunţat schimbarea legislaţiei privitoare la asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), ceea ce va duce la o limitare a creşterii preţurilor la poliţele RCA.
Economica.net - mie, 13 ian. 2016, 10:24
Creşterea tarifelor la RCA va fi plafonată

ASF a aprobat modificarea normei 23, referitoare la corelarea nivelului primelor RCA cu daunalitatea. Modificările vizează stabilirea preţurilor la RCA pe bază de statistici şi calcule actuariale, de date istorice de pe piaţa internă şi internaţională. Firmele de asigurare vor fi obligate să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare categorie de asiguraţi. 

În plus, ASF a mai decis ca autovehiculele care din cauza limitărilor tehnice sau juridice nu pot circula în afara granişelor nu vor mai avea nevoie de asigurarea de tip carte verde, ci doar de RCA. 

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat că, prin această modificare a legislaţiei, se va obţine o autolimitare a creşterii preţurilor la poliţele RCA. Noile reglementări vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

În luna decembrie, Reprezentanţii firmelor de transport, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie.

„În urma negocierilor între reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, s-a semnat ieri, 22 decembrie 2015, un protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015. La întâlnire au participat şi reprezentanţi de la Ministerul Finanţelor, Consiliului Concurenţei şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Până la sfârşitul anului trebuie să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate. Protocolul de înţelegere prevede excluderea Cărţii Verzi de la calculul daunalităţii, pentru transportul local, în comun”, a informat atunci Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR)

Ştirea se actualizează
Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...