1EUR = 4.8429 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Creşterea tarifelor la RCA va fi plafonată

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a anunţat schimbarea legislaţiei privitoare la asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), ceea ce va duce la o limitare a creşterii preţurilor la poliţele RCA.

13 ian, 2016 | ECONOMICA.net
(update 13 ian, 2016 16:08) Asigurătorii vor prezenta ASF justificări scrise despre cum şi de ce modifică tariful RCA
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Norma privind modificarea şi completarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, ca urmare a propunerilor primite în cadrul procesului de consultare publică.
Această normă modifică articolele 20 şi 21 din Norma nr. 23/2014, după cum urmează:
La articolul 20 se introduce alineatul (8), cu următorul cuprins:
“În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau juridice, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit doar poliţa de asigurare RCA, fără a include componenta Carte Verde.”
La articolul 21, alineatul (5) se abrogă, iar alineatul (6) se modifică, urmând a avea următorul cuprins:
“Asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul menţionat la alin (1), împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule; în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi”.
La articolul 21, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, (61), care va avea următorul cuprins:
“Pentru fiecare segment prevăzut la alin. (6) asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; în situaţia în care asigurătorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europene”.
Norma va fi transmisă spre publicare Monitorului Oficial al României şi va intra în vigoare la data publicării.

ASF a aprobat modificarea normei 23, referitoare la corelarea nivelului primelor RCA cu daunalitatea. Modificările vizează stabilirea preţurilor la RCA pe bază de statistici şi calcule actuariale, de date istorice de pe piaţa internă şi internaţională. Firmele de asigurare vor fi obligate să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare categorie de asiguraţi. 

În plus, ASF a mai decis ca autovehiculele care din cauza limitărilor tehnice sau juridice nu pot circula în afara granişelor nu vor mai avea nevoie de asigurarea de tip carte verde, ci doar de RCA. 

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat că, prin această modificare a legislaţiei, se va obţine o autolimitare a creşterii preţurilor la poliţele RCA. Noile reglementări vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

În luna decembrie, Reprezentanţii firmelor de transport, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie.

"În urma negocierilor între reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, s-a semnat ieri, 22 decembrie 2015, un protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015. La întâlnire au participat şi reprezentanţi de la Ministerul Finanţelor, Consiliului Concurenţei şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Până la sfârşitul anului trebuie să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate. Protocolul de înţelegere prevede excluderea Cărţii Verzi de la calculul daunalităţii, pentru transportul local, în comun", a informat atunci Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR)

Ştirea se actualizează
loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO