RCS&RDS a fost marele câştigător al concursului CNA de frecvenţe radio şi va lansa Digi FM

Compania RCS&RDS a fost marele câştigător al unui concurs organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru atribuirea unor frecvenţe de radio generaliste, primind, miercuri, trei frecvenţe - în Sibiu, Sighişoara şi Reşiţa - pentru a lansa postul Digi FM.
Economica.net - mie, 27 nov. 2013, 18:50
RCS&RDS a fost marele câştigător al concursului CNA de frecvenţe radio şi va lansa Digi FM

CNA a demarat luni concursul pentru atribuirea unor frecvenţe de radio generaliste, în şedinţa de miercuri a Consiliului fiind adjudecat un număr total de 21 de frecvenţe (20 generaliste şi una tematică).

Cele mai multe frecvenţe de radio (3) au fost atribuite societăţii RCS&RDS, pentru lansarea postului de radio generalist Digi FM.

Cele 3 frecvenţe primite de Digi FM-RCS&RDS sunt în localităţile Reşiţa (frecvenţa 89,0 MHz), Sibiu (frecvenţa 89,0 MHz) şi Sighişoara (frecvenţa 94,0 MHz).

Însă RCS&RDS a primit doar trei frecvenţe dintre cele zece pentru care s-a înscris la concursul organizat de CNA şi pe care dorea să lanseze postul de radio generalist Digi FM.

Potrivit dosarului de concurs depus la CNA, Digi FM va fi un post cu profil generalist, care va difuza programe 24 de ore pe zi. Grila postului de radio Digi FM ar urma să cuprindă programe producţie proprie – 60%, producţii audiovizuale ale altor producători – 10%, programe retransmise (de la televiziunea Digi 24, deţinută de RCS&RDS) – 15% şi programe preluate de la televiziunea Digi 24 – 15%. Programele de informare vor reprezenta 60% din grila Digi FM, cele educative şi culturale – 30%, iar cele de divertisment – 10%.

Investiţiile preconizate în punerea în funcţiune a fiecărei staţii a Digi FM se ridică la o sumă cuprinsă între 150.000 şi 350.000 euro pe staţie, potrivit dosarului de concurs depus la CNA.

Prezent marţi în faţa membrilor CNA, Cosmin Prelipceanu, redactor-şef al televiziunii Digi 24 (deţinută tot de RCS&RDS), a declarat că postul de radio Digi FM este gândit ca o reţea naţională. „E un început ce facem noi astăzi, nu este o tentativă (…) RCS-ul, când îşi propune ceva, face”, a spus Prelipceanu. El a precizat că frecvenţele Digi FM ar urma să fie puse în funcţiune în aproximativ o jumătate de an.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 HD (cu staţiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Pe de altă parte, la concursul organizat de CNA, societatea Galaxy SRL a primit 2 frecvenţe (din cele 8 solicitate) pentru extinderea postului de radio Galaxy FM, în localităţile Câmpulung (frecvenţa 87,8 MHz) şi Turnu-Măgurele (frecvenţa 97,2 MHz).

Radio Galaxy este un post deţinut de familia deputatului UNPR Eugen Nicolicea. Astfel, acţionarii societăţii Galaxy SRL sunt Eugen Nicolicea (50%) şi Liviu-Gabriel Nicolicea (50%).

În afară de cele 2 frecvenţe noi primite la concursul CNA de miercuri, Radio Galaxy mai deţine 9 licenţe audiovizuale radio (la Drobeta Turnu Severin, Alexandria, Caransebeş, Craiova, Deva, Reşiţa, R. Vâlcea, Slatina şi Târgu-Jiu). Radio Galaxy difuzează programe de informare (21%), programe educative, culturale, religioase (3,5%), programe de divertisment (65,5%) şi publicitate (10).

Tot 2 frecvenţe a primit şi Asociaţia On Air din Bucureşti (din cele 7 solicitate), pentru a lansa postul generalist Radio Trafic în localităţile Medgidia (frecvenţa 97,5 MHz) şi Târgovişte (frecvenţa 90,5 MHz).

Membrii fondatori ai asociaţiei sunt: Safta Rocsana, Safta Oana şi Morel Mădălina Elena. Consiliul Director al asociaţiei este format din Safta Rocsana – preşedinte, Safta Oana, Morel Mădălina Elena – membri.

Radio Trafic va difuza programe de informare (20%), programe educative şi culturale (5%). Investiţia iniţială estimată în lansarea postului de radio este de 55.000 de euro, potrivit dosarului depus la CNA.

Pe de altă parte, societatea Media Grup Production SRL a primit frecvenţa 93,8 MHz din Buzău, pentru postul de radio generalist Focus FM. Postul Focus FM emite în prezent în Focşani şi Râmnicu Sărat.

Societatea Media Grup Production, ai cărei acţionari sunt Vlad Pufu şi Ion Cristoiu, s-a înscris la concursul organizat de CNA pentru atribuirea unor frecvenţe radio generaliste, cerând înapoi frecvenţa de la Buzău, care a fost scoasă la concurs după ce a fost retrasă postului Focus FM pe 18 iulie.

Vlad Pufu a declarat, marţi, în faţa CNA, că societatea pe care o reprezintă a pierdut frecvenţa după apariţia Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care a modificat Legea audiovizualului. Potrivit acestei Ordonanţe, Consiliul Naţional al Audiovizualului poate acorda licenţe audiovizuale de televiziune şi radio doar societăţilor care, la data la care le solicită, fac dovada că nu au restanţe la bugetul de stat. Totodată, el a declarat pentru MEDIAFAX că societatea Media Grup Production SRL a dat în judecată CNA şi a cerut anularea Deciziei CNA prin care Focus FM a pierdut licenţa de la Buzău. Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 13 noiembrie, să admită solicitarea societăţii Media Grup Production SRL şi să anuleze Decizia emisă de CNA în cazul licenţei Focus FM de la Buzău. Însă CNA poate face recurs în 15 zile de la comunicarea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, la concursul CNA de frecvenţe radio generaliste, societatea Adway Direction SRL a primit o frecvenţă pentru postul generalist Tulcea FM (frecvenţa 91,4 MHz de la Tulcea).

Asociatul Adway Direction SRL este Decebal Victor Cotoc, care mai deţine posturile de radio Impuls FM şi Napoca FM. De asemenea, Decebal Cotoc este cel care a preluat în anul 2012, de la Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, cele patru licenţe pe care în trecut BBC emitea în România (în localităţile Bucureşti, Constanţa, Sibiu şi Timişoara).

Tot miercuri, Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL – parte a trustului media Intact (controlat de familia Voiculescu) – a primit o frecvenţă la Vaslui (95,2 MHz), pentru lansarea postului de radio cu profil tematic-clasic Radio Figaro. Frecvenţa de radio tematică de la Vaslui a fost repusă la votul membrilor CNA, după ce, în şedinţa din 21 noiembrie, niciuna din societăţile care au concurat pentru această frecvenţă nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a primi licenţa.

Pe de altă parte, la concursul de miercuri, CNA a acordat câte o frecvenţă de radio generalistă altor 11 societăţi.

Astfel, SC Novus Day SRL a primit frecvenţa din Abrud (94,3 MHz), pentru postul de radio Atlas FM; SC Voice Media Center SRL a primit frecvenţa din Borsec (89,0 MHz), pentru postul de radio Class FM; SC TV Corona SRL a primit frecvenţa din Covasna (96,8 MHz), pentru postul Corona FM; SC Impact F.M. SRL – frecvenţa din Gura Humorului (93,5 MHz), pentru Impact FM; SC ETV Center SRL – frecvenţa din Miercurea Ciuc (88,1 MHz,) pentru Erdely FM; SC Stil Media SRL – frecvenţa din Rădăuţi (90,1 MHz), pentru postul Viva FM; SC New Media Bucovina SRL – o altă frecvenţă din Rădăuţi (99,2 MHz), pentru Radio Gold Rădăuţi; SC Voice Media Center SRL – frecvenţa din Satu Mare (92,3 MHz), pentru Sam FM; SC Stormer SA – frecvenţa din Sfântu Gheorghe (91,0 MHz), pentru postul We Radio; SC Senia Company 999 SRL – frecvenţa din Sângeorz-Băi (87,9 MHz), pentru Radio Senia; SC Mediaprim SRL – frecvenţa din Târgu-Cărbuneşti (95,4 MHz), pentru Radio Panduru.

De cealaltă parte, trei frecvenţe de radio generaliste – cea din Tecuci (91,0 MHz), cea din Târgu-Mureş (1,584 MHz) şi cea din Suceava (90,4 MHz) – vor fi atribuite într-o altă şedinţă a CNA, după ce, miercuri, niciuna din societăţile care au concurat pentru fiecare din aceste frecvenţe nu a întrunit numărul minim necesar de voturi favorabile din partea membrilor CNA (şase).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîțu anunță că PNL vrea introducerea unui tarif reglementat pentru consumatorul casnic de energie
Cîțu anunță că PNL vrea introducerea unui tarif reglementat pentru consumatorul casnic de energie
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, că PNL propune ca, ...
Update: Ciolacu anunță că PSD a finalizat propunerile de ieftinire a facturilor. Ce măsuri are PSD pentru reducerea facturilor la energie și gaze
Update: Ciolacu anunță că PSD a finalizat propunerile de ieftinire a facturilor. Ce măsuri are PSD pentru reducerea facturilor ...
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea pe care o conduce a finalizat astăzi ...
Schimbări în structura organizatorică și în echipa de management a Heineken România
Schimbări în structura organizatorică și în echipa de management a Heineken România
Heineken România a anunțat luni că a făcut mai multe schimbări în structura organizatorică și în echipa de conducere ...