RCS & RDS, venituri record în 2015. Pierderile persistă, iar datoriile au ajuns la aproape un miliard de euro

Veniturile RCS & RDS au crescut anul trecut cu 16%, la 3,34 miliarde de lei (743 milioane de euro), nivel record pentru compania de telecomunicaţii, controlată indirect de omul de afaceri Zoltan Teszari. Dacă ne uităm la ultimii şase ani, vânzările RCS & RDS au crescut puternic, însă la fel s-au comportat şi datoriile, care au ajuns la 4,42 miliarde de lei (982 milioane de euro), iar numărul de angajaţi aproape s-a dublat faţă de 2010, ajungând anul trecut la 10.579.
Economica.net - joi, 02 iun. 2016, 11:13
RCS & RDS, venituri record în 2015. Pierderile persistă, iar datoriile au ajuns la aproape un miliard de euro

Compania a înregistrat pierderi în cinci din ultimii şase ani, ultimul an cu profit fiind 2012, când a raportat un rezultat pozitiv de 88,15 milioane de lei (20 milioane de euro). Anul trecut, RCS & RDS şi-a redus puternic pierderile, la 22,91 milioane de lei (5 milioane de euro), de la 71 milioane de lei în 2014.

Cifra de afaceri netă a RCS & RDS a urcat anul trecut la nivelul record de 2,7 miliarde de lei (600 de milioane de euro), în urcare cu 16,6% de la 2,31 miliarde de lei în 2014. Pentru context, compania avea în 2010 afaceri de 1,76 miliarde de lei.

Numărul mediu de angajaţi a crescut de la 5.853 în 2010 la peste 10.000 în ultimii doi ani, pe fondul extinderii puternice. RCS & RDS a relansat Digi Mobil şi a remodelat reţeaua de agenţii, lansând şi magazinele Digi pe care le regăsim în marile oraşe. De asemenea, grupul de comunicaţii a făcut primul pas pe piaţa energiei, lansând servicii de furnizare de curent electric, şi se bate în justiţie cu statul şi cu granzii energiei pentru obţinerea licenţei de distribuitor.

Datoriile RCS & RDS au crescut constant în ultimii ani, de la 3,26 miliarde lei în 2010 la 4,42 miliarde lei anul trecut. Compania are active imobilizate de 4 miliarde de lei şi active circulante de 838,78 milioane de lei, din care 559,5 milioane de lei creanţe şi 171,35 milioane de lei bani lichizi şi conturi la bănci, respectiv capitaluri totale de 477,77 milioane lei.

Problema datoriilor este mereu actuală la RCS & RDS. La mijlocul deceniului trecut, compania avea nevoie de bani pentru a-şi finanţa extinderea. Avea de ales între vânzarea unor acţiuni – fie pe bursă, fie către un investitor -, contractarea unor împrumuturi bancare sau vânzarea de obligaţiuni corporative. Listarea la bursă presupune un grad ridicat de transparenţă atât asupra rezulatelor financiare, cât şi asupra acţionariatului şi procesului decizional. Emisiunile pe piaţa de obligaţiuni vin de asemenea însoţite de un prospect bogat în informaţii şi presupun transparenţă, însă numai faţă de investitorii care participă la operaţiunea de finanţare.

Astfel, în 2007, RCS & RDS a lansat o ofertă publică iniţială pe bursa de la Londra, însă a renunţat la plan în ultimul moment, optând în schimb pentru un împrumut bancar de peste 450 de milioane de dolari. Apoi, în 2013, compania controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari a reuşit o emisiune de obligaţiuni de 450 de milioane de dolari pe pieţele internaţionale. Titlurile emise atunci au scadenţa în anul 2020.

Anul 2016 a readus datoriile RCS & RDS în lumina reflectoarelor. Au apărut discuţii despre o listare la bursă sau o nouă emisiune de obligaţiuni. Vicepreşedintele RCS & RDS, Valentin Popoviciu, a declarat în luna aprilie că nu sunt excluse nici noi împrumuturi bancare, nici listarea la bursă, nici redeschiderea emisiunii de obligaţiuni din 2013.

Obligaţiunile RCS & RDS se tranzacţionează joi pe piaţa secundară la un randament de referinţă de 6%, uşor peste cel mai redus nivel din perioada trecută de la emiterea titlurilor, după ce au trecut de 7% în februarie, cel mai ridicat nivel înregistrat până acum.

Compania a programat pentru acest an investiţii de aproximativ 150 milioane de euro, sumă similară cu cea investită în 2015. Cea mai mare parte din bani vor merge către extinderea acoperirii 4G şi 3G a Digi Mobil, care se bazează în prezent pe un acord de network sharing cu Vodafone prin care clienţii care ies din aria de acoperire a operatorului sunt preluaţi de reţeaua concurentă.

Compania are, de luna aceasta, un nou concurent care se anunţă redutabil. Dacă până acum Telekom (fostele Romtelecom şi Cosmote), parte a grupului german Deutsche Telekom, şi RCS & RDS erau singurii mari operatori din România cu servicii complete fix-mobil (telefonie mobilă, net mobil, net fix, televiziune prin cablu, telefonie fixă), de curând şi Orange a lansat oferte convergente, pentru început în trei mari oraşe, urmând ca până la finalul anului să acopere urbanul la nivel naţional.

Orange, parte a grupului francez cu acelaşi nume, este cel mai mare operator de telefonie mobilă din România, cu aproximativ 10 milioane de clienţi şi o cifră de afaceri anuală de aproape un miliard de euro. Compania are de gând să profite din plin de poziţia de lider pe care o deţine pe piaţa telefoniei mobile pentru a-şi promova noile servicii fixe, cu reduceri pentru abonaţii la mobil care optează pentru televiziunea prin cablu şi internetul fix de la Orange. Totodată, noua ofertă fix-mobil a Orange ar putea determina o parte dintre clienţii mobili care au optat până acum pentru cartela PrePay, să treacă pe abonament pentru a contracta şi servicii fixe. În lumea telefoniei mobile, abonamentele generează venituri mult mai mari decât cartelele preplătite.

RCS & RDS a anunţat, în aprilie, că Digi Mobil a ajuns la două milioane de clienţi pe bază de abonament – cartelele preplătite au încă o pondere redusă în baza de clienţi a companiei, deoarece au fost lansate relativ recent. Compania a revendicat astfel un sfert din piaţa de abonamente mobile rezidenţiale (pe persoană fizică). RCS & RDS are de asemenea două milioane de conexiuni active la internet fix, persoane fizice şi juridice, peste 99% broadband, şi 2,7 milioane de clienţi la serviciile TV. De asemenea, RCS & RDS are 700.000 de abonaţi la serviciile DTH (televiziune prin satelit), care nu vor fi dezvoltate în continuare. La toate acestea se mai adaugă 1,4 milioane de clienţi pe telefonie fixă şi aproximativ 700.000 de cartele SIM pentru internet mobil, fie introduse direct în tablete, fie conectate la laptop-uri prin modem-uri USB.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...