Reacţia CNAS la decizia medicilor de familie de a nu semna noul Contract-Cadru

Cele două foruri reprezentative ale medicilor de familie – Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie  – au anunţat pe 18 iunie că nu vor semna noile contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate. Ce le răspunde CNAS. 
Cristina Şomănescu - mie, 22 iun. 2016, 10:11
Reacţia CNAS la decizia medicilor de familie de a nu semna noul Contract-Cadru

Vă amintim că Guvernul a aprobat în şedinţa din 16 iunie noul Contract-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017. Hotărârea de Guvern 161/2016 care reglementează acest contract va intra în vigoare pe 1 iulie 2016.

Modificările pe care noul Contract-Cadru le aduce în medicina de familie:

– reglementarea acordării gratuite a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate, dar şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari și elevi;

– asiguraţii se pot transfera pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni în cazurile în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta, asiguratul este în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective;

– se elimină serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, având în vedere că abilităţile necesare pentru acest serviciu intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog.

Cele două foruri reprezentative ale medicilor de familie – Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie  – au anunţat pe 18 iunie că nu vor semna noile contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate. Motivarea completă a deciziei medicilor de familie de a nu semna noile contracte o găsiţi la acest link.

Iată cum reacţionează CNAS la decizia medicilor de a nu semna noile contracte

CNAS spune că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-Cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie 2015: pe 29 octombrie 2015, 16 februarie 2016 şi 16 mai 2016.
Tot din aceeaşi lună, pe site-ul CNAS, au fost postate succesiv pentru consultare publică mai multe variante ale proiectului Contractului-Cadru şi ale proiectului ulterior de modificare a Contractului-Cadru şi ale normelor de aplicare.

Reacţia CNAS vine în contextul în care reprezentanţii medicilor de familie au spus pe 18 iunie că „aprobarea Hotărârii de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru pentru anii 2016 – 2017 reprezintă un abuz prin nerespectarea regulilor de transparenţă decizională prevăzute în Legea 52/2003, republicată, având în vedere că termenul de 30 de zile lucrătoare de la publicarea pe site se încheia la 24 iunie 2016. Conform articolului 229 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, CNAS elaborează Contractul-Cadru după negocierea cu Colegiul Medicilor şi după consultarea asociaţiilor profesionale, sindicatelor şi patronatelor, cu avizul Ministerului Sănătăţii. Ieri (n. red. pe17 iunie) am aflat că Guvernul a aprobat deja un proiect a cărui formă finală de fapt nu o ştiam! Organizaţiile profesionale şi Colegiul Medicilor din România nu au primit până în acest moment (18 iunie) nici motivarea respingerii propunerilor de modificare solicitate de organizaţiile reprezentative, nici varianta finală a proiectului de hotărâre, astfel cum a fost modificat cu ocazia etapei de negociere şi consultare din luna mai. Mai mult, variantele modificate ale proiectului de hotărâre de Guvern nu au fost puse pe site decât ieri (17 iunie), dupa aprobarea în şedinţa Guvernului”.

Oficialii CNAS susţin însă în informarea trimisă azi presei că „în urma negocierilor CNAS cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, precum şi a consultărilor cu cele două organizaţii antemenţionate, a acceptat mai multe propuneri, printre care cele referitoare la:
– extinderea perioadei de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate off-line, de la 72 de ore din momentul acordării la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare/sărbătorile legale;
– revizuirea sistemului de sancţiuni pentru încălcarea contractului cu casa de asigurări de sănătate;
– limita minimă de 800 de asiguraţi pe lista de pacienţi a medicilor de familie;
– redefinirea grupelor de vârstă pentru examinarea şi înregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacienţii minori;
– modificarea unor servicii medicale preventive şi profilactice”.

Dintre cele 15 observaţii şi propuneri formulate de SNMF şi FNPMF, 12 au fost preluate în proiectul noului Contract-Cadru, iar trei nu au fost preluate, deoarece fie contravin legislaţiei în vigoare, fie deja sunt în curs de aplicare sau aduc atingere disciplinei contractuale, aşa cum s-a motivat pe larg într-o adresă trimisă de CNAS celor două organizaţii, susţin oficialii CNAS.

Aceştia adaugă că în proiectul normelor de aplicare a Contractului-Cadru se prevăd majorări ale valorii minime garantate a punctului per capita (de la 4 la 4,3 lei) şi ale valorii minime garantate a punctului pe serviciu (de la 1,9 la 2 lei).

Reprezentanţii medicilor de familie spun însă că „creşterea finanţării în medicina primară nu se poate produce fără o rectificare bugetară (lucru recunoscut în preambulul HG, unde scrie negru pe alb că nu se produc modificări de buget), valoarea finală a punctelor se stabileşte prin recalculare. Valorile aruncate ca pomană de către CNAS nu constituie măriri de valori acordate medicinii primare, cum se specifică în nota de fundamentare și comunicate oficiale, ci sunt de fapt valorile definitive reale, pentru calculul cărora am depus deja materiale justificative prin care am arătat cum CNAS a încălcat legea în trimestrul I şi II, lucru verificat deja de Curtea de Conturi”.

„În aceste condiţii, prelungirea dezbaterilor pe tema Contractului-Cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, în urma presiunilor SNMF şi FNPMF, ar echivala cu o nouă amânare a intrării în vigoare şi, având în vedere că deja suntem la jumătatea anului, la tergiversarea introducerii măsurilor reglementate în beneficiul medicilor de familie, dar şi al celorlaltor categorii de furnizori de servicii medicale, până la începutul anului următor. CNAS doreşte să înceapă perioada de contractare şi să finalizeze acest proces în timp util, astfel încât să nu se ajungă la semnarea retroactivă a contractelor cu furnizorii de servicii medicale”, conchid oficialii CNAS.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...