Reactivarea birourilor. Devin spaţiile pivot o soluţie?

Companiile se confruntă în prezent cu o provocare importantă în ceea ce privește amenajarea birourilor astfel încât să fie adaptate la ”normalul” post-pandemic, respectiv să fie respectate măsurile de distanțare socială și de protecție a angajaților, dar în același timp să utilizeze într-o proporție cât mai mare spațiile existente. Astfel, în ciuda regulilor restrictive de siguranță, există soluții astfel încât spațiile existente să fie utilizate în proporție de peste 90%, una dintre acestea fiind implementarea unui nou concept, respectiv spațiile pivot.
Economica.net - lun, 05 oct. 2020, 07:58
Reactivarea birourilor. Devin spaţiile pivot o soluţie?

”În industria imobiliară și cea de amenajare a birourilor, acesta este un model de proiectare a spațiilor comune astfel încât să fie multifuncționale și ușor de reorganizat în orice moment. În era coronavirusului și a nevoii de a menține distanțarea socială, așa-numitul spațiu pivot funcționează cel mai bine pentru reproiectarea actualelor spații de birouri”, a declarat Cezar Florea, Managing Director Tetris Romania.

Amenajarea unui spațiu pivot se bazează în primul rând pe mobilier. Printre elementele care pot fi utilizate pentru a oferi flexibilitate birourilor se numără  scaunele simple cu spate înalt, birouri și mese modulare, care pot fi combinate în diverse moduri, în funcție de necesități, fotolii și canapele modulare, “bariere” care separă diferite zone de lucru sub formă de plante, pereți modulari, mobilier-customizat, ajustat la spațiul existent.

”Sugerăm companiilor să se uite din nou la modul în care sunt organizate și amenajate birourile și să le adapteze în mod eficient la standardele și așteptările impuse de criza COVID-19. Spațiile trebuie regândite, astfel încât locul de muncă să fie sigur, dar și eficient, flexibil, modern și estetic. Lucrul din afara biroului va fi din ce în ce mai des combinat cu lucrul de la birou. În aceste condiții, birourile vor prelua rolul de „hub și club”, ceea ce înseamnă că trebuie să fie transformate în medii de lucru care să favorizeze cooperarea, întâlnirile de afaceri și sociale, care să faciliteze interacțiunile umane atât de necesare pentru a fi productivi și creativi în afaceri”, a adăugat Cezar Florea, Managing Director Tetris Romania..

Reactivarea spațiilor de birouri este inevitabilă și va lua amploare

Studiile JLL arată că 58% dintre angajați își doresc să se întoarcă la birou, sentiment resimțit mai ales în rândul generațiilor millenials. În timp ce se vorbește foarte mult despre munca la distanță ca o nouă tendință conturată de Coronavirus, reactivarea spațiilor de birouri este inevitabilă și va lua amploare.

”Asistăm la o întorsătură naturală a evenimentelor. În timpul resticțiilor de circulație, adaptarea la sistemul de lucru la distanță era o prioritate și realitatea ne-a arătat că acesta este și eficientă. Cu toate acestea, după câteva luni de lucru de acasă, angajații pierd pur și simplu ocazia de a se întâlni la birou, de a lucra într-un spațiu profesional de birouri și într-un mediu de lucru organizat”, a spus Cezar Florea, Managing Director Tetris Romania.

Spațiile pivot sunt din ce în ce mai apreciate în Europa și o vedem ca pe o oportunitate și pentru piața locală, implementarea acestui concept bazându-se în același timp și pe soluții tehnologice care să reducă interacțiunea directă între oameni.

Potrivit experților Tétris, soluțiile IoT (Internet of Things) vor fi din ce în ce mai utilizate în spațiile pivot pentru a oferi flexibilitate și mobilitate, cu accent puternic pe soluții de igienă și de sterilizare a birourilor care au ca scop oferirea unui sentiment de confort angajaților.

Utilizarea tehnologiei pentru a gestiona traficul în spațiul de birouri, pentru completarea de chestionare electronice de sănătate, precum și utilizarea instrumentelor de screening și biometrice. va deveni obișnuiță. Desigur, procesul de digitalizare a spațiilor de birouri va fi susținut de aplicații mobile și sisteme BIM (Building Information Modeling), care, grație IoT, vor oferi informații despre disponibilitatea spațiilor, despre numărul de persoane dintr-o încăpere sau despre -calitatea aerului condiționat dintr-o anumită zonă.

Chiar dacă aparent utilizarea tehnologiilor inteligente în spațiile de birouri pare o schimbare de direcție, în realitate, aceasta nu face decât să contribuie la efortul pe care companiile le fac deja pentru a crea birouri ecologice. Birourile ecologice și dezvoltarea durabilă a companiilor, precum și tehnologiile moderne nu sunt tendințe care concurează între ele, ci sunt sisteme care sunt interconectate, si care, atunci când sunt concepute cu înțelepciune, dau rezultate excelente.

Tetris, subsidiară a JLL, e activă în Europa pe piața amenajărilor de spații de birouri. Datorită unei prezențe regionale puternice, Tétris oferă soluții atât pentru IMM-uri, cât și pentru marile corporații. Tetris operează în prezent în 16 țări de pe 3 continente având peste 800 de angajați.

În România, Tetris operează în cadrul biroului JLL din București și oferă servicii de fit-out pentru toate tipurile de proiecte imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
Semnal puternic de la Vest: Corporațiile-gigant cu sedii la Londra și zeci de mii de angajați își reduc spațiile de birouri
Semnal puternic de la Vest: Corporațiile-gigant cu sedii la Londra și zeci de mii de angajați își reduc spațiile de ...
Corporațiile-gigant cu sedii la Londra și zeci de mii de angajați își reduc spațiile de birouri. Un alt nume se adaugă pe lista companiilor. Este vorba de British Petroleum (BP) care își...
EVERGENT Investments a primit avizul ASF pentru schimbarea denumirii. Fostul SIF Moldova intră pe investiţii de real estate şi agribusiness
EVERGENT Investments a primit avizul ASF pentru schimbarea denumirii. Fostul SIF Moldova intră pe investiţii de real estate ...
EVERGENT Investments, fostul SIF II Moldova a primit avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentrunoua denumire ...
CNCAV: A fost eliminată restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
CNCAV: A fost eliminată restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a anunţat luni că s-a ...
STB a introdus luni biletul orar. Mergi cu orice tramvai, autobuz sau troleu o oră cu doar 1,3 lei
STB a introdus luni biletul orar. Mergi cu orice tramvai, autobuz sau troleu o oră cu doar 1,3 lei
Începând de luni, 8 martie, o călătorie cu mijloacele de transport în comun STB, achitată prin platforme electronice ...