Reactoarele 3 şi 4: Ministerul Economiei susţine continuarea proiectului cu actualii investitori

Ministerul Economiei va înainte Guvernului un memorandum cu patru variante de continuare a proiectului reactoarelor nucleare 3 şi 4 şi susţine continuarea investiţiei cu actualii investitori şi atragerea altora, concomitent cu reducerea participaţiei statului.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 09:30
Reactoarele 3 şi 4: Ministerul Economiei susţine continuarea proiectului cu actualii investitori

„Pregătim un memorandum pe care îl vom înainte Guvernului, cu patru variante de continuare a investiţiei în reactoarele 3 şi 4. Varianta pe care o susţinem este continuarea investiţiei cu actualii investitori şi atragerea altora prin reducerea participaţiei statului în compania de proiect”, a declarat miercuri Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, în conferinţa „Sistemul energetic la răscruce” organizată de Ziarul Financiar.

Săndulescu nu a oferit detalii, afirmând că „nu este bine” să discute conţinutul acestui memorandum înainte de a fi înaintat Guvernului.

Mircea Meteş, inginer şef în departamentul de tranzacţii cu electricitate din Nuclearelectrica, a afirmat la aceeaşi conferinţă că cel mai rău scenariu ar fi ca Nuclearelectrica să fie nevoită să continue singură investiţia, situaţia în care ar construi un singur reactor nuclear.

„Cea mai nevaforabilă varinată este să rămânem doar noi, Nuclearelectrica, şi să obţinem credite cu garanţia statului. Ca să adaptăm investiţia la forţele noastre am face un singur reactor. Sperăm totuşi să vină şi alţi investitori”, a spus Meteş.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010.

Din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect. Din firma de proiect mai fac parte Enel şi ArcelorMittal.

După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu afirma, în urmă cu câteva săptămâni, că Guvernul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez.

Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.

Te-ar mai putea interesa și
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
Procesatorii de legume și fructe au început să își reducă producția sau chiar să o oprească complet din lipsa materiei prime. Pentru că România produce în cantități farte mici pentru......
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ești alocat, și ce poți face pentru o pensie mai bună. Diferențe de zeci de mii de lei
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ...
Peste 7,8 milioane de români contribuiau, obligatoriu, la finalul anului trecut, la unul dintre cele șapte fonduri de pensii ...
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi ...
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...