Reales pentru un al patrulea mandat, Putin îşi consolidează puterea în faţa Occidentului

Vladimir Putin a fost reales cu 76,67% din voturi pentru un al patrulea mandat la preşedinţia Rusiei, potrivit rezultatelor aproape definitive publicate luni, consolidându-şi şi mai mult puterea, în plină criză cu Occidentul. Aflat la conducerea ţării de peste 18 ani în calitate de preşedinte sau premier, Putin a realizat astfel cel mai bun scor al său în timpul unor alegeri prezidenţiale, mai bun chiar decât prevedeau sondajele din ultimele săptămâni, comentează luni AFP.
Economica.net - lun, 19 mart. 2018, 08:37
Reales pentru un al patrulea mandat, Putin îşi consolidează puterea în faţa Occidentului

În faţa a sute de susţinători adunaţi duminică lângă Kremlin, cel care va rămâne la putere până în 2024, anul când va aniversa 72 de ani, le-a mulţumit ruşilor şi a declarat că vede în această mare victorie ‘încrederea şi speranţa poporului’ rus.

Clasat mult în faţa adversarilor săi, cu o participare mai mare decât în timpul alegerilor prezidenţiale precedente, Vladimir Putin este mai mult ca oricând omul puternic al unei ţări pe care a readus-o în prima linie pe scena internaţională, cu preţul unor tensiuni fără precedent după războiul rece cu Occidentul.

Alimentată de conflictul sirian, de criza ucraineană sau de acuzaţii privind amestecul Rusiei în alegerea lui Donald Trump preşedinte al SUA, confruntarea Est-Vest s-a accentuat şi mai mult după ce Londra a acuzat Moscova că a otrăvit un fost spion rus pe teritoriul Marii Britanii, acuzaţie pe care Putin a calificat-o duminică drept ‘o mare aiureală’.

Păstrând până acum o tăcere aproape totală cu privire la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, preşedintele rus a dat asigurări, în prima sa conferinţă de presă după realegere, că a acuza Rusia este ‘o mare aiureală’, dar că Moscova ‘este gata să coopereze’ cu Londra în anchetă.

După numărarea a 99,8% din buletine, a rezultat că Putin l-a devansat cu mult pe principalul său adversar, candidatul comunist Pavel Grudinin, care a adunat doar 11,79% din voturi, înaintea ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski (5,66%) şi a jurnalistei apropiate opoziţiei liberale Ksenia Sobciak (1,67%).

‘Vom lucra la fel de ferm, de o manieră la fel de responsabilă şi eficientă’, le-a dat asigurări Putin susţinătorilor săi, văzând în victoria sa ‘recunoaşterea faptului că multe lucruri au fost făcute în condiţii foarte dificile’.

Prima mare putere care l-a felicitat pe liderul de la Kremlin a fost China, prin vocea preşedintelui Xi Jinping, care a salutat o relaţie sino-rusă ‘la cel mai bun nivel istoric’.

Potrivit TASS, realegerea lui Putin a fost salutată de oficiali ai Serbiei, Armeniei, Belarus, Azerbaidjan, Venezuela, ca şi de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Participarea s-a ridicat la 67,4%, puţin mai mare decât în 2012 (65%), alimentată de amplele eforturi desfăşurate de Kremlin pentru a-şi mobiliza alegătorii să meargă să voteze în nişte alegeri ale căror rezultate finale nu stârneau nicio îndoială.

Cel de-al patrulea mandat al lui Vladimir Putin ar trebui să fie ultimul, acesta promiţând să nu modifice Constituţia pentru a putea candida din nou după 2024. Prin urmare, experţi estimează că următorii şase ani vor fi dedicaţi pregătirii unui succesor.

Întrebat duminică seara despre eventualitatea unei candidaturi după 2024, Putin a răspuns: ‘Probabil glumiţi. Ce ar trebui să fac? Să rămân aici până voi face 100 de ani? Nu’.

Opoziţia rusă, mai ales adversarul cel mai înveterat al puterii, Aleksei Navalnîi, care a îndemnat la boicotarea acestui scrutin, a acuzat autorităţile că au ‘umflat’ rata de participare prin numeroase fraude, umplând urnele de vot cu buletine invalidate sau organizând transportul în masă a unor alegători spre secţiile de votare.

‘Victoria lui Putin cu peste 70% din voturi a fost decisă din start’, a explicat Navalnîi pentru presă, atenţionând că el va îndemna în continuare la manifestaţii, ‘singurul mijloc de a duce o luptă politică în Rusia’.

Organizaţia nonguvernamentală Golos, specializată în supravegherea alegerilor, a elaborat şi postat pe internet o hartă a fraudelor, semnalând peste 2.900 de iregularităţi, precum umplerea cu buletine a urnelor, voturile multiple sau piedicile create activităţii observatorilor.

Fostul consultant al NSA, Edward Snowden, care a trăit în Rusia după dezvăluirile sale privind supravegherea în masă din SUA, a difuzat pe Twitter imagini video ce arată ceea ce el califică a fi o ‘umplere a unei urne’ cu buletine. ‘Cereţi justiţie. Cereţi legi şi tribunale care să aibă un sens. Preluaţi-vă viitorul în propriile mâini’, a notat Snowden.

Preşedinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a estimat la rândul său că neregulile constatate ‘au fost relativ modeste’, adăugând că scrutinul a fost unul transparent.

În mod simbolic, scrutinul s-a desfăşurat exact la patru ani după ratificarea anexării Crimeei, în urma unei operaţiuni militare şi a unui referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident. Mai mult de 1.200 de secţii de votare au fost deschise în Crimeea, însă mulţi tătari, comunitate musulmană care s-a opus puternic anexării, nu au dorit să voteze. Astfel, Putin a obţinut în peninsula anexată în 2014 circa 92% din voturile exprimate.

Ca represalii la organizarea de alegeri prezidenţiale în Crimeea, Kievul i-a împiedicat să voteze pe ruşii care locuiesc în Ucraina. Zeci de poliţişti, precum şi militanţi naţionalişti, au blocat duminică accesul spre consulatele ruse în mai multe mari oraşe, suscitând furia Moscovei.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii, valabile în aproape toată ţara, până luni......
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...
295 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și un deces au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 83 de pacienți sunt internați la ATI
295 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și un deces au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 83 de pacienți sunt ...
Un număr de 295 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 132 mai ...