Reales pentru un al patrulea mandat, Putin îşi consolidează puterea în faţa Occidentului

Vladimir Putin a fost reales cu 76,67% din voturi pentru un al patrulea mandat la preşedinţia Rusiei, potrivit rezultatelor aproape definitive publicate luni, consolidându-şi şi mai mult puterea, în plină criză cu Occidentul. Aflat la conducerea ţării de peste 18 ani în calitate de preşedinte sau premier, Putin a realizat astfel cel mai bun scor al său în timpul unor alegeri prezidenţiale, mai bun chiar decât prevedeau sondajele din ultimele săptămâni, comentează luni AFP.
Economica.net - lun, 19 mart. 2018, 08:37
Reales pentru un al patrulea mandat, Putin îşi consolidează puterea în faţa Occidentului

În faţa a sute de susţinători adunaţi duminică lângă Kremlin, cel care va rămâne la putere până în 2024, anul când va aniversa 72 de ani, le-a mulţumit ruşilor şi a declarat că vede în această mare victorie ‘încrederea şi speranţa poporului’ rus.

Clasat mult în faţa adversarilor săi, cu o participare mai mare decât în timpul alegerilor prezidenţiale precedente, Vladimir Putin este mai mult ca oricând omul puternic al unei ţări pe care a readus-o în prima linie pe scena internaţională, cu preţul unor tensiuni fără precedent după războiul rece cu Occidentul.

Alimentată de conflictul sirian, de criza ucraineană sau de acuzaţii privind amestecul Rusiei în alegerea lui Donald Trump preşedinte al SUA, confruntarea Est-Vest s-a accentuat şi mai mult după ce Londra a acuzat Moscova că a otrăvit un fost spion rus pe teritoriul Marii Britanii, acuzaţie pe care Putin a calificat-o duminică drept ‘o mare aiureală’.

Păstrând până acum o tăcere aproape totală cu privire la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, preşedintele rus a dat asigurări, în prima sa conferinţă de presă după realegere, că a acuza Rusia este ‘o mare aiureală’, dar că Moscova ‘este gata să coopereze’ cu Londra în anchetă.

După numărarea a 99,8% din buletine, a rezultat că Putin l-a devansat cu mult pe principalul său adversar, candidatul comunist Pavel Grudinin, care a adunat doar 11,79% din voturi, înaintea ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski (5,66%) şi a jurnalistei apropiate opoziţiei liberale Ksenia Sobciak (1,67%).

‘Vom lucra la fel de ferm, de o manieră la fel de responsabilă şi eficientă’, le-a dat asigurări Putin susţinătorilor săi, văzând în victoria sa ‘recunoaşterea faptului că multe lucruri au fost făcute în condiţii foarte dificile’.

Prima mare putere care l-a felicitat pe liderul de la Kremlin a fost China, prin vocea preşedintelui Xi Jinping, care a salutat o relaţie sino-rusă ‘la cel mai bun nivel istoric’.

Potrivit TASS, realegerea lui Putin a fost salutată de oficiali ai Serbiei, Armeniei, Belarus, Azerbaidjan, Venezuela, ca şi de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Participarea s-a ridicat la 67,4%, puţin mai mare decât în 2012 (65%), alimentată de amplele eforturi desfăşurate de Kremlin pentru a-şi mobiliza alegătorii să meargă să voteze în nişte alegeri ale căror rezultate finale nu stârneau nicio îndoială.

Cel de-al patrulea mandat al lui Vladimir Putin ar trebui să fie ultimul, acesta promiţând să nu modifice Constituţia pentru a putea candida din nou după 2024. Prin urmare, experţi estimează că următorii şase ani vor fi dedicaţi pregătirii unui succesor.

Întrebat duminică seara despre eventualitatea unei candidaturi după 2024, Putin a răspuns: ‘Probabil glumiţi. Ce ar trebui să fac? Să rămân aici până voi face 100 de ani? Nu’.

Opoziţia rusă, mai ales adversarul cel mai înveterat al puterii, Aleksei Navalnîi, care a îndemnat la boicotarea acestui scrutin, a acuzat autorităţile că au ‘umflat’ rata de participare prin numeroase fraude, umplând urnele de vot cu buletine invalidate sau organizând transportul în masă a unor alegători spre secţiile de votare.

‘Victoria lui Putin cu peste 70% din voturi a fost decisă din start’, a explicat Navalnîi pentru presă, atenţionând că el va îndemna în continuare la manifestaţii, ‘singurul mijloc de a duce o luptă politică în Rusia’.

Organizaţia nonguvernamentală Golos, specializată în supravegherea alegerilor, a elaborat şi postat pe internet o hartă a fraudelor, semnalând peste 2.900 de iregularităţi, precum umplerea cu buletine a urnelor, voturile multiple sau piedicile create activităţii observatorilor.

Fostul consultant al NSA, Edward Snowden, care a trăit în Rusia după dezvăluirile sale privind supravegherea în masă din SUA, a difuzat pe Twitter imagini video ce arată ceea ce el califică a fi o ‘umplere a unei urne’ cu buletine. ‘Cereţi justiţie. Cereţi legi şi tribunale care să aibă un sens. Preluaţi-vă viitorul în propriile mâini’, a notat Snowden.

Preşedinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a estimat la rândul său că neregulile constatate ‘au fost relativ modeste’, adăugând că scrutinul a fost unul transparent.

În mod simbolic, scrutinul s-a desfăşurat exact la patru ani după ratificarea anexării Crimeei, în urma unei operaţiuni militare şi a unui referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident. Mai mult de 1.200 de secţii de votare au fost deschise în Crimeea, însă mulţi tătari, comunitate musulmană care s-a opus puternic anexării, nu au dorit să voteze. Astfel, Putin a obţinut în peninsula anexată în 2014 circa 92% din voturile exprimate.

Ca represalii la organizarea de alegeri prezidenţiale în Crimeea, Kievul i-a împiedicat să voteze pe ruşii care locuiesc în Ucraina. Zeci de poliţişti, precum şi militanţi naţionalişti, au blocat duminică accesul spre consulatele ruse în mai multe mari oraşe, suscitând furia Moscovei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Zborul special organizat la iniţiativa Guvernului de la Bucureşti pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar ...
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase luni GALERIE FOTO
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase ...
Inspectorii ANPC au verificat mai multe magazine Lidl din țară și au amendat retailerul cu 350.000 de lei. Din cauza neregulilor, ...
UE acordă Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova ajutoare financiare pentru apărare
UE acordă Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova ajutoare financiare pentru apărare
Uniunea Europeană a aprobat joi un sprijin financiar pentru consolidarea apărării Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, ...