Realitatea pieţei muncii: sub 17% dintre angajaţi au salarii de peste 700 de euro brut. Doar 2% dintre ei câştigă peste 2.000 de euro brut

Sub 17% dintre salariaţii români au avut salarii brute de minimum 700 de euro lunar în octombrie 2017, arată studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecţiei Muncii. Specialiştii IT, şefii şi specialiştii din domeniul administrativ şi comercial, inginerii şi specialiştii în învăţământ sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din ţara noastră, potrivit studiului făcut public recent. 
Cristina Şomănescu - Dum, 08 iul. 2018, 20:48
Realitatea pieţei muncii: sub 17% dintre angajaţi au salarii de peste 700 de euro brut. Doar 2% dintre ei câştigă peste 2.000 de euro brut

Peste 16% dintre angajaţii români câştigau în octombrie 2017 salarii de cel puţin 700 de euro brut lunar, potrivit studiului realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. 

Dintre aceştia:

  • peste 2.000 de euro brut lunar câştigau anul trecut aproape 2% dintre angajaţii români, mai arată studiul citat.
  • sub 6% dintre salariaţii români au avut anul trecut salarii brute cuprinse între 1.000 de euro şi 2.000 de euro lunar;
  • aproximativ 9% dintre salariaţi au încasat salarii de 700 de euro – 1.000 de euro brut lunar, potrivit studiului PIAROM.

Iată în graficul de mai jos, realizat de PIAROM, distribuţia salariilor brute de încadrare la data efectuării comparaţiei, adică la 1 octombrie 2017:

Ce ocupaţii au românii care câştigau anul trecut peste 700 de euro brut lunar

Majoritatea specialiştilor IT şi a conducătorilor în domeniul administrativ şi comercial au avut în octombrie 2018 salarii brute de peste 700 de euro brut lunar, arată studiul citat.

Iată lista celor mai bine plătite ocupaţii din România, potrivit PIAROM:

 

 

„Avem numai şase sectoare în care mai mult de jumătate din contractele de muncă înregistrate în Revisal sunt remunerate cu niveluri salariale brute de încadrare peste valoarea de 700 de euro, respectiv: activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (72,04% dintre contractele de muncă din domeniu), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (72% dintre contracte), intermedieri financiare (58,63% dintre contracte), activităţi de editare (57,94% dintre contracte), activități de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (56,78% dintre contracte) şi fabricarea produselor din tutun (56% dintre contractele de muncă)”, spun oficialii PIAROM.  

În contrast, aproape jumătate dintre angajaţii români erau plătiţi la finele anului trecut cu cel mult 350 de euro, mai arată studiul PIAROM.

Potrivit studiului citat, avem cinci industrii în care peste 80% din numărul de contracte de muncă sunt prevăzute cu salarii de încadrare aflate în jurul salariului minim pe economie. Iată-le în graficul de mai jos:

Dintre acestea, cu impact major asupra ocupării se disting ca importanță trei categorii de activități economice care au, în total, peste 380.000 de contracte de muncă:

  • activități de investigații și protecție, cu 121.257 contracte de muncă, dintre care 111.746 de contracte de muncă prevăzute cu salariului minim;
  • fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 136.770 contracte de muncă, dintre care 113.054 de contracte – în zona salariului minim;
  • restaurante și alte activități de servicii de alimentație, cu 125.034 contracte de muncă, dintre care 100.637 de contracte – în jurul salariului minim pe economie.

Mai mult, peste 75% dintre angajaţii care au una dintre următoarele ocupaţii sunt plătiţi cu salarii aflate în zona salariului minim pe economie: lucrător în servicii de protecţie, ajutor de bucătar, muncitor necalificat în agricultură, silvicultură, pescuit, în industria extractivă, construcţii, industria prelucrătoare sau în transporturi, lucrător calificat în silvicultură, pescuit, vânătoare, potrivit studiului PIAROM. 

Studiul mai arată că peste 60% dintre salariaţii care au una dintre ocupaţiile enumerate în continuare sunt remuneraţi cu salarii aflate în jurul salariului minim pe economie: conducător de vehicule şi operator la instalaţii mobile, personal casnic şi de serviciu, muncitor în salubritate, lucrător în domeniul serviciilor personale, lucrător în vânzări. Iată în graficul de mai jos, detaliat, radiografia ocupaţiilor plătite cu salarii aflate în zona salariului minim pe economie (sub 350 de euro anul trecut, la data la care a fost făcută analiza).

  

 

Însă cel mai puternic impact economic şi social al dezechilibrelor salariale prezentate mai sus se vede la nivelul a trei grupe de ocupaţii, spun autorii studiului:

  • muncitorii necalificaţi în industria extractivă, construcții, industria prelucrătoare și transporturi, cu 334.880 contracte de muncă – în zona salariului minim;
  • lucrătorii în domeniul vânzărilor, care au 219.960 contracte de muncă în zona salariului minim;
  • conducătorii de vehicule și operatori la instalații și utilaje mobile, care au 192.450 în zona salariului minim pe economie.

Peste 6,2 de milioane de contracte individuale de muncă active erau înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, la data de 1 iunie 2018, au spus oficialii Inspecţiei Muncii în cadrul conferinţei de prezentare a studiului citat. 

Studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din România în perioada 2016 – 2017 este una dintre cele mai riguroase şi aprofundate analize ale pieţei muncii din ţara noastră. Studiul este realizat de experţii PIAROM cu datele Inspecţiei Muncii, Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat. 

Te-ar mai putea interesa și
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români în 2021, arată o analiză Economica.net, făcută pe baza......
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...