Realizarea cadastrului la nivel naţional ar putea fi făcută cu bani europeni

Autorităţile române intenţionează să folosească fonduri europene pentru realizarea cadastrului la nivel naţional şi în aproximativ o lună ar trebui să existe detalii concrete despre acest plan, susţine Nadia Crişan, membru în boardul Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).
Economica.net - joi, 23 oct. 2014, 11:23
Realizarea cadastrului la nivel naţional ar putea fi făcută cu bani europeni

‘Înţeleg că se doreşte folosirea fondurilor europene pentru cadastru. Domnul vicepremier Dragnea, care gestionează acest aspect, a menţionat angajamentul său pentru îndeplinirea acestui obiectiv fără de care agricultura României nu poate progresa semnificativ. În următoarele 4-6 săptămâni, ar trebui să avem o înţelegere mult mai bună privind planul pentru cadastru’, a declarat Nadia Crişan, pentru scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte infrastructura pentru irigaţii, reprezentantul AmCham susţine că, din informaţiile disponibile, reiese că prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) se poate finanţa doar infrastructura secundară de irigaţii, care necesită investiţii de aproximativ 400 de milioane de euro, cu condiţia ca aceasta să aparţină organizaţiilor de udători (concesiune sau donaţie).

‘Infrastructura principală trebuie finanţată din bugetul naţional (aproximativ un miliard de euro, 300 de milioane anual), astfel încât să fie reabilitată în totalitate până în 2017. Înţeleg că acesta este obiectivul MADR, în condiţiile în care Comisia Europeană a acceptat folosirea fondurilor europene pentru infrastructura secundară doar dacă aceasta urmează a fi conectată la cea principală’, a explicat Crişan.

Referitor la măsurile pentru comasarea terenurilor, reprezentantul AmCham a amintit declaraţiile ministrului Agriculturii pe această temă, care a spus că sunt vizaţi cei 800.000 fermieri care deţin suprafeţe de teren între 1 şi 5 hectare, care ar trebui să se asocieze sau să vândă terenul pentru a se ajunge la exploataţii de peste cinci hectare.

‘Aceştia vor primi 40 de euro în plus pe hectar (subvenţie la hectar) dacă se asociază în vederea comasării terenurilor. În noul PNDR, va exista posibilitatea de a transfera 116 milioane de euro pentru anii 2015, 2016 şi 2017 de la pilonul I Plăţi directe către Pilonul II Dezvoltare rurală, pentru a activa măsura de stimulare a comasării terenurilor agricole. În concluzie, acest lucru înseamnă că cei care vor renunţa la activitatea agricolă fie prin vânzare, fie prin arendarea terenurilor respective, în scopul comasării acestora, vor avea posibilitatea ca, pe lângă plata pe care o încasează de la agentul comercial, să încaseze de la APIA 120% din plata care li s-ar fi cuvenit pe suprafaţă. Aceşti bani au fost prevăzuţi a fi plătiţi până în 2017, deoarece ulterior va exista posibilitatea să se suplimenteze aceste sume ca urmare a altor transferuri între cei doi piloni ai PAC’, a precizat Nadia Crişan.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...