Rebelii din Ucraina vor un ‘statut special’. Discuţiile asupra crizei se reiau vineri

Reprezentanţi ai separatiştilor proruşi, prezenţi luni la discuţiile preliminare de pace asupra Ucrainei ce urmează a fi reluate mai târziu în această săptămână în capitala belarusă Minsk, au declarat că ar fi gata să rămână o parte a Ucrainei dacă li se garantează un 'statut special', notează agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 05:56
Rebelii din Ucraina vor un 'statut special'. Discuţiile asupra crizei se reiau vineri

Reuniunea aşa-numitului ‘grup de contact’, la care rebelii au spus de asemenea că una dintre condiţiile-cheie ale lor ar fi ca Kievul să pună capăt imediat ofensivei militare, s-a încheiat fără niciun detaliu anunţat dar cu o promisiune de a continua consultările.

Separatiştii şi-au anunţat cererea în timp ce armata ucraineană se confruntă cu eşecuri pe câmpul de luptă unde, potrivit Kievului, rebelii sunt sprijiniţi de cel puţin 1.600 de militari ruşi. Moscova neagă că are trupe în Ucraina.

Rusia, în special, a făcut presiuni pentru o nouă întâlnire a ‘grupului de contact’, în care Ucraina este informal reprezentată de ex-preşedintele ucrainean Leonid Kucima.

Ambasadorul Moscovei la Kiev şi un înalt oficial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au luat de asemenea parte la reuniunea de luni, dar Ucraina nu are niciun negociator oficial prezent la masă.

Părţile sunt de aşteptat să se întâlnească din nou vineri, au anunţat agenţiile ruse de presă
citând declaraţia unui lider rebel prorus după reuniune.

‘Acesta este doar începutul procesului’, a declarat Andrei Purghin, unul dintre liderii autoproclamatei Republici Populare Doneţk, la televiziunea de stat rusă.

‘Când continuă consultările pe 5 septembrie, vor fi discutaţi paşii spre o potenţială încetare a focului şi vom vorbi în mod activ despre un posibil schimb de prizonieri’, a mai spus el.

La prima vedere, cererile separatiştilor nu par să fie acceptabile pentru Kiev întrucât le-ar lăsa rebelilor controlul asupra unui teritoriu din estul industrializat al Ucrainei, mai notează Reuters.

Dar liderii rebelilor, ale căror poziţii sunt susceptibile de a fi susţinute de Rusia, se vor baza pe recentele eşecuri militare ale Kievului ce vor cântări asupra oricărei decizii finale.

Sosind la discuţii, Purghin a declarat că separatiştii vor recunoaşterea unui statut special pentru teritoriile lor, cu dreptul de a avea propria politică de comerţ exterior pentru a le permite integrarea cu Uniunea Vamală condusă de Rusia.

Acest lucru ar fi o palmă dată politicii de integrare europeană a guvernului prooccidental de la Kiev, care a semnat acorduri-cheie de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană şi aspiră să devină într-o zi membru al UE.

Te-ar mai putea interesa și
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi într-un context marcat de......
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara scumpiri cauzate de Războiul rus din Ucraina
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara ...
Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ”preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”, ...
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net pentru şefi de raion
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net ...
Candidaţii care stăpânesc germana şi vor să lucreze la Kaufland pot aplica pentru postul de asistent manager sau pentru ...
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a subliniat importanţa luptei contra inflaţiei ...