1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Recoltele record din acest an vor conduce probabil la scăderea preţurilor cerealelor - agenţie ONU

Recoltele record estimate pentru acest an vor determina probabil scăderea preţurilor la cereale la nivel global, potrivit FAO, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, citată de Financial Times.

13 iun, 2013 | Mediafax

Cotaţiile cerealelor au urcat puternic anul trecut, în contextul celei mai severe secete din ultimii 50 de ani în SUA, cel mai mare exportator de produse agricole din lume. Avansul preţurilor a alimentat inflaţia în ţările emergente, inclusiv în China.

"Au trecut mulţi ani de când nu am mai fost în situaţia de a fi optimişti atât pentru cereale, cât şi pentru alte alimente de bază", a declarat Abdolreza Abbassian, senior economist la FAO.

Preţurile se vor menţine ridicate la carne, peşte şi lactate, iar costul total al importurilor de alimente la nivel global se va menţine peste pragul de 1.000 de miliarde de dolari pentru al treilea an consecutiv. Organizaţia estimează importuri de alimente de 1.090 de miliarde de dolari pentru acest an, în creştere faţă de anul anterior.

Nivelul ridicat al recoltei din acest an nu este, însă, o certitudine, avertizează organizaţia. Vremea umedă şi rece din Europa înrăutăţeşte deja perspectivele pentru producţia de cereale din Marea Britanie, Franţa şi Germania. Condiţiile meteo din iulie, august şi septembrie din regiunile agricole importante ale SUA vor avea de asemenea un rol important pentru recoltele de porumb şi soia.

Dacă vremea va fi favorabilă agriculturii, producţia de cereale la nivel mondial ar putea urca în acest an cu 6,5%, la nivelul record de 2.460 milioane de tone.

Declinul preţurilor va tempera impactul inflaţionist al alimentelor pe pieţele emergente într-o perioadă critică, în care băncile centrale din aceste ţări se confruntă cu impactul unei posibile reduceri a programului Rezervei Federale a SUA destinat susţinerii economiei americane.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO