Recomandare „CUMPĂRĂ“ SIF Moldova. Optimismul revine la cota de la începutul anului?

Analiștii de la SSIF Broker Cluj Napoca revin și recomandă din nou „CUMPĂRĂ“ acțiunile SIF Moldova (SIF2), după ce în aprilie deveniseră conservatori și spuneau „PĂSTREAZĂ“. Prețul țintă estimat în raportul primit de ECONOMICA.NET este de 1,696 lei / acțiune SIF2, mai mare decât cel estimat în ianuarie, când, de asemenea, aceeași analiști recomandau cumpărarea.
Adrian N. Ionescu - joi, 13 sept. 2012, 09:36
Recomandare „CUMPĂRĂ“ SIF Moldova. Optimismul revine la cota de la începutul anului?

Prețul țintă estimat acum este cu peste 22% mai mare decât cel pe care acțiunile SIF Moldova (simbol bursier SIF2) îl înregistrează în această dimineață, la Bursa de Valori București (BVB).

Recomandarea „CUMPĂRĂ“ este făcută neangajant, raportul SSIF Broker Cluj Napoca, avertizând asupra riscurilor de piață externă și internă, pe care fiecare investitor trebuie să și-l administreze conform propriei toleranțe la anvergura modificărilor de mediu investițional.

Prețul țintă este o estimare făcută pentru următoarele12 luni și rezultă din analiza activelor companiei și din comparația acestora și a performanțelor acesteia cu cele ale altor companii similare.

Acţiunea SIF Moldova (SIF2) este una dintre cele mai căutate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare a modificării politicii de administrare şi a introducerii metodelor de guvernanţă corporatistă, care plac investitorilor străini pentru gradul mare de transparență.

Cele 5 Societăți de Investiții Financiare (SIF) și Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai mari fonduri de investiții autohtone de la Bursa din București.

Profitul net al SIF2 a crescut până la 128,8 milioane de lei, cu 284% în 30 iunie 2012, față de câștigul din urmă cu un an, potrivit raportului elaborat de analistul Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker.

Acțiunile SIF2 sunt subevaluate, din perspectiva indicatorului PER (care împarte prețul unei acțiuni la profitul net al companiei aferent unei acțiuni), care este sub media celorlalte SIF-uri.

Este drept, însă, că prețul SIF Muntenia (SIF4) a fost afectat de goana după acumularea de pachete mari în vederea schimbării conducerii, iar SIF Transilvania nu este departe de această situație.

Totodată, toate SIF-urile și-au modificat consistent strategia de portofoliu, începând, destul de timid însă, să-și diminueze deținerile în companii fără perspective de creștere rapidă și să distribuie dividende mari, sub presiunea fondurilor de investiții acționare.

Profitul din primul semestru al SIF Moldova (SIF2) este de 3,8 ori mai mare decât la 30 iunie 2011. Veniturile au urcat de 2,8 ori, la 207,2 milioane lei (47,2 milioane euro), mai ales datorită vânzărilor acţiunilor „financiare“, de la BRD, Erste Bank şi Fondul Proprietatea (FP). Compania s-a apropiat de structura de portofoliu vizată de strategia de administrare.

SIF Moldova (SIF2) şi-a redus expunerea pe sectorul financiar – bancar până la 44,3 % din totalul activelor din portofoliul său, în valoare de 1.002 milioane de lei, la 30 iunie 2012, potrivit raportului pe Semestrul 1, citat de ECONOMICA.NET.

Cu un an în urmă, acţiunile băncilor şi ale FP din portfoliul SIF2, acoperau peste 61% din valoarea acestuia.

Pe de altă parte, societatea şi-a dublat numărul de acţiuni deţinute la compania canadiană Gabriel Resources, dezvoltatorul proiectului Roşia Montană. SIF Moldova deţine în prezent 479.800 de acţiuni, respectiv 0,12% din titlurile Gabriel Resources.

Cele mai importante companii din portofoliul SIF2 erau, la 30 iunie, Erste Bank (simbol bursier EBS, cu 21,5% din valoarea activelor nete), BRD (BRD, 13,34% ) şi Fondul Proprietatea (FP, 9,84%).

În 30 iunie, SIF2 deţinea participaţii la 199 de companii, dintre care 104 erau listate la bursă. La sfârşitul anului trecut statistica era de 210 companii (din care 111 listate)

La 31 decembrie cele mai importante dețineri erau Erste Bank (EBS, cu peste 21% din portofoliul SIF), BRD (peste 21%) , ale Fondului Proprietatea (FP, 8,6%), Băncii Transilvania (TLV, 7,25%), Transgaz (TGN, 3,15) şi OMV Petrom (SNP,2,95%).

Vezi raportul SSIF Broker Cluj Napoca în fişierul ataşat.

Avertisment

Recomandările amintitte sunt orientative şi nu consitituie sfaturi. Responsdabilitatea deciziilor unor operaţiuni bursiere aparţine celor ce le iau. Autorul nu are poziţii de investiţii în SIF Moldova.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...