Record: Avem excedent comercial de 451,7 milioane dolari cu americanii

În primele şase luni ale anului, americanii au cumpărat din România mărfuri în valoare de  823,7 de milioane de dolari. În schimb , importurile făcute de România au însumat "doar" 372 de milioane de dolari.  
Alina Stanciu - lun, 26 aug. 2013, 21:02
Record: Avem excedent comercial de 451,7 milioane dolari cu americanii

Record românesc pe piaţa americană. În prima jumătate a acestui an, valoarea mărfurilor exportate de România în Statele Unite ale Amereicii au depăşit importurile din această ţară cu 451,7 milioane de dolari, un nou record pentru relaţiile comerciale bilaterale pe primele 6 luni dintr-un an calendaristic, potrivit unei analize realizată de Ministerul Economiei, pe baza pe baza datelor de statistică vamală din SUA. 

 Schimburile comerciale bilaterale in semestrul I 2013 au inregistrat un volum total de 1,195 miliarde dolari, cu 4,6% mai mult faţă de realizarile din anul 2011. Romania a fost astfel cel de-al 78-lea partener comercial al SUA, către care a exportat marfă în valoare totală de 823,7 milioane dolari, cu 10,3% faţă de perioada similară a anului trecut. În schimb, am importat din SUA cu 5,9% mai puţin faţă de primul semestru din 2012, adică 372,0 milioane dolari.
 
Ce vindem la americani
 
Din punct de vedere valoric, cele mai importante categorii de produse româneşti exportate pe piaţa SUA în primele 6 luni ale anului în curs, (exporturi mai mari de 10 milioane dolari), s-au încadrat la capitolul „cazane, maşini, aparate şi dispozitive mecanice şi parti ale acestora) cu 156,3 milioane dolari (scadere de -17,3% fata de 2012); capitolul „articole din fier şi oţel cu 90,9 milioane dolari (scădere de -24,1%) şi capitolul „maşini, aparate, echipamente electrice” cu 137,4 milioane dolari (crestere de +92,7%). De altfel, potrivit analizei Ministerului Economiei, acestă ultimă categorie a avut o evoluţie constant ascendentă în ultimii ani, evidenţiind diversificarea exporturilor româneşti pe piaţa SUA şi creşterea ponderii unor produse cu valoare adăugata mare pe lista produselor exportate de firmele româneşti pe această piaţă. „Cele mai importante categorii de produse care constuie baza exporturilor româneşti în SUA sunt cel mai puţin supuse riscului variaţiei preţurilor la ţiţei, gaze naturale sau energie, fiind (cele mai multe dintre ele) rezultatele unor cooperări, specializări în producţie sau investiţii străine directe în România, inclusiv americane. Aceste categorii de produse s-au situat constant pe un trend ascendent în ultimii ani (trend influenţat, în principal, de evoluţia economiei americane) şi reprezintă produsul formulei „comert prin investiţii”. Astfel, atâta timp cât legislaţia şi costurile de producţie din România vor fi favorabile investiţiilor străine, aceste domenii vor continua să crească, atât ca volum, cât şi ca pondere în totalul exporturilor noastre, chiar dacă, aşa după cum prognozeaza unei analişti, cursul dolarului pe pieţele internaţionale va fi lăsat să scadă în continuare”, se arată în analiza Ministerului Economiei. 
 
Ce mai exportă americanii în România
 
În ceea ce priveşte structura importurilor româneşti din SUA, aceasta este dominată net de produsele cu valoare adăugată mare, necesare în procesele de retehnologizare a companiilor din ţara noastră.Peste 50% din totalul acestor importuri reprezintă aport în natura la obiectivele de investiţii directe americane în Romania (sau indirecte, realizate prin intermediul subsidiarelor europene ale multinaţionalelor cu sediul in SUA). „Evoluţia pozitivă în continuare a unor categorii de produse (materiale plastice, confecţii, tricotaje, obiecte de sticlărie sau de ceramică, articole de mobilier etc.) va depinde, în mai mare măsură, de implementarea unor noi strategii de piaţa, înnoirea şi extinderea gamei de produse, participarea la manifestările expoziţionale de profil şi – nu în ultima instanţă – de refacerea sau menţinerea industriei interne de materii prime şi semifabricate. Legat de aceste categorii de produse, apreciem că a început şi se remarcă un proces de reorientare a importurilor SUA către alte surse de aprovizionare decât China şi alţi furnizori asiatici (datorită scăderii valorii dolarului şi creşterii yuanului, precum şi datorită căutărilor importatorilor americani de a-şi diversifica sursele de aprovizionare care crează pe piaţa SUA o „masa critică” capabilă să impună o astfel de evoluţie”, se mai arată în analiza Ministerului de resort.
Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...