Record pentru UE – Cel mai mare excedent comercial din istorie la produsele farmaceutice, pe fondul creşterii puternice a exporturilor, în 2024

Exporturile Uniunii Europene de produse medicinale şi farmaceutice au înregistrat anul trecut o creştere de 13,5% (sau 37 de miliarde de euro) comparativ cu 2023, până la un nivel de 313,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au înregistrat doar un avans modest de 0,5% (sau un miliard de euro), până la 119,7 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Eurostat.
AGERPRES - lun, 14 apr. 2025, 12:56
Record pentru UE - Cel mai mare excedent comercial din istorie la produsele farmaceutice, pe fondul creşterii puternice a exporturilor, în 2024

În consecinţă, excedentul comercial înregistrat de UE de pe urma schimburilor cu produse medicinale şi farmaceutice a atins anul trecut un nivel record de 193,6 miliarde de euro, scrie Agerpres.

În 2024, cei mai mari exportatori de produse medicinale şi farmaceutice din blocul comunitar au fost: Germania (cu exporturi în valoare de 67,9 miliarde de euro), urmată de Irlanda (56,6 miliarde de euro) şi Belgia (41,4 miliarde de euro).

Pe partea de importuri, topul ţărilor membre este condus de Germania (cu importuri în valoare de 23 de miliarde de euro), urmată de Belgia (21,3 miliarde de euro) şi Ţările de Jos (14,7 miliarde de euro).

Irlanda (49 miliarde de euro) şi Germania (45 miliarde de euro) au avut anul trecut cele mai mari excedente ale balanţei comerciale din UE de pe urma schimburilor cu produse medicinale şi farmaceutice. Singurele state membre care au avut deficite comerciale de pe urma schimburilor cu produse medicinale şi farmaceutice au fost: România, Slovacia, Malta, Estonia şi Cehia.

Potrivit Eurostat, anul trecut România a exportat produse medicinale şi farmaceutice în valoare de 904 milioane de euro, în timp ce importurile s-au situat la 1,043 miliarde de euro, rezultatul fiind un deficit al balanţei comerciale de 138 milioane de euro.

Principala destinaţie pentru exporturile extracomunitare de produse medicinale şi farmaceutice în 2024 a fost: SUA (38,2% din totalul exporturilor blocului comunitar, sau 119,8 miliarde de euro), urmată de Elveţia (16,4% sau 51,3 miliarde de euro) şi Marea Britanie (5,8% sau 18,2 miliarde de euro).

În sens invers, cea mai mare parte a produselor medicinale şi farmaceutice importate de UE în anul 2024 au venit din: SUA (38,3% sau 45,9 miliarde de euro), Elveţia (32,6% sau 39,1 miliarde de euro) şi Marea Britanie (7,3% sau 8,7 miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM continuă extinderea în zona noastră. Achiziție majoră în Serbia
Ungurii de la MVM continuă extinderea în zona noastră. Achiziție majoră în Serbia
Compania energetică de stat maghiară MVM a semnat un acord cu grupul sârb Maneks pentru a-și majora participația la cele mai mari companii de construcții energetice din Serbia, la care ajunge......
Încă un român a dat lovitura: business-ul lui a ajuns la 2,5 miliarde de dolari
Încă un român a dat lovitura: business-ul lui a ajuns la 2,5 miliarde de dolari
Încă un român scrie povestea succesului în Statele Unite, în domeniul inteligenței artificiale. Chris Țurlică, cofondator ...
Franţa inaugurează un muzeu pentru câini, al doilea ca mărime din lume
Franţa inaugurează un muzeu pentru câini, al doilea ca mărime din lume
Muzeul Câinelui, un spaţiu ''dog friendly'', unde câini precum Spartacus îşi pot însoţi stăpânii în timpul vizitei, ...
Dezastru digital: De la „dinamo” la „teiubesc”, 16 din 20 cele mai folosite parole în România pot fi sparte în mai puțin de o secundă
Dezastru digital: De la „dinamo” la „teiubesc”, 16 din 20 cele mai folosite parole în România pot fi sparte în ...
Românii continuă să folosească parole simple, uşor detectabile de către hackeri care pot fi sparte de hackeri în ...