Recorduri pentru mallurile din București în 2022

2022 a fost cel mai bun an pentru cele mai mari malluri din București. Afacerile firmelor care administrează mallurile au înregistrat creșteri consistente. Cea mai mare dintre ele a fost de aproape 60%. În plus, unele malluri au avut chiar și profituri record.
Andrada Ghira - mar, 06 iun. 2023, 22:22
Recorduri pentru mallurile din București în 2022

Șapte mari malluri din București au înregistrat anul trecut afaceri record, potrivit datelor publicate la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și consultate de Economica.net. Aceste rezultate vin după ani de pandemie care au afectat nu doar activitatea mallurilor, ci și a retailerilor. 

Doar două din cele șapte firme au mers pe pierdere, restul au avut rezultate pozitive, unele dintre ele chiar record de la deschiderea centrelor comerciale.

Firma prin care sunt încasate chiriile pentru AFI Palace, Cotroceni Park, a realizat anul trecut afaceri de peste 330 de milioane de lei, adică peste 66 de milioane de euro. Creșterea față de 2021, atunci când firma a rulat afaceri de 210 milioane de lei, este de aproape 60%. Primul an marcat de pandemie, 2020, a adus pentru toate mallurile minusuri în bilanțuri. Firma Cotroceni Park avea atunci afaceri de 146 de milioane de lei, care venea după un record de 200 de milioane de lei în 2019.

Veniturile raportate în 2022 au fost de 482 de milioane de lei, iar pierderea generată a fost de 31,3 milioane de lei, adică circa 6,2 milioane de euro.

Mallul a fost deschis în 2009, iar de atunci AFI Europe a continuat planurile de extindere. Pe un teren de 4,3 hectare din apropierea mallului se vor construi noi clădiri de birouri, dar și blocuri de apartamente.

Ce afaceri au marcat celelalte malluri

Venituri de peste 50 de milioane de euro a generat Băneasa Shopping City anul trecut. Este și pentru acest mall cel mai bun an, încheiat cu un profit record de 29 de milioane de euro.

Aproape 30 de milioane de euro este cifra de afaceri generată de Mega Mall. 2022 a fost și pentru firma Mega Mall S.R.L. cel mai bun an de până acum, însă a avut o pierdere de 26 de milioane de lei.

Afaceri record și pentru mallul Parklake

Și firma prin care sunt colectate chiriile din mallul Parklake din Sectorul 3 al Capitalei a înregistrat anul trecut afaceri record: 112 milioane de lei, circa 22,4 milioane de euro, în creștere cu aproape 26% mai mult decât în 2021. Este cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de la deschiderea mallului în toamna lui 2016. În plus, 2022 a însemnat pentru centrul comercial și primul an cu profit, deși modest: 6,6 milioane de lei.

O creștere de 18,5% a marcat și firma care încasează banii din chiriile din mallurile București Mall și Plaza România. Bucuresti Mall Development and Management a încheiat 2022 cu afaceri de 112 milioane de lei. Firma a realizat un profit de 30 de milioane de lei anul trecut, mai bine decât în anii de pandemie, dar și față de 2019.

Un an record  a fost și pentru Sun Plaza. Firma care administrează mallul a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 101 milioane de lei, cea mai mare de la deschidere și cu 11% peste nivelul înregistrat în 2021. Mallul merge pe profit, astfel că 2022 a adus un plus de aproape 40 de milioane de lei, mai bine chiar și decât 2019.

Record pentru cele mai mari malluri din București
Infogram
Te-ar mai putea interesa și
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche....
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...