UPDATE Rectificare bugetară: Transporturile pierd aproape jumătate din buget, se taie şase miliarde de lei

Ministerul Transporturilor este marele perdant al rectificării bugetare, potrivit documentului obţinut de ECONOMICA.NET din surse guvernamentale. Rectificarea este într-adevăr pozitivă, dar la a doua cifră după virgulă. Se alocă în plus 102 milioane de lei, adică doar 0,04% în plus faţă de sumele inţiale.
Mihai Nicuţ - vin, 08 sept. 2017, 12:00
UPDATE Rectificare bugetară: Transporturile pierd aproape jumătate din buget, se taie şase miliarde de lei

În sume absolute, cei mai mulţi bani se taie din bugetul Ministerului Transporturilor, nu mai puţin de 44% din cât primise iniţal, adică peste 6,2 miliarde de lei. Transporturile mai rămân cu doar 7,8 miliarde de lei, faţă de 14 miliarde, cât se decisese iniţial.

Al doilea perdant este Ministerul Dezvoltării Regionale, căruia i se iau 30%, adică aproape 2 miliarde de lei, astfel că mai rămâne cu doar 4,7 miliarde de lei.

Ministerul Cercetării este al treilea perdant. I se iau 318 milioane de lei, adică 18% din buget.

Urmează Ministerul Comunicaţiilor, care pierde nu mai puţin de 59% din buget, adică 303 milioane de lei.

În clasamentul ministerelor care pierd bani, urmează Ministeriul Educaţiei, cu un minus de 239 de milioane de lei, adică 5% din buget.

De ce s-a tăiat

„Diminuarile au fost operate in principal de la Ministerul Dezvoltarii Regionale Administratiei Publice si Fondurilor Europene si Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Educatiei Nationale  din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene,  motivat de aprobarea cu intarziere a bugetului pe anul 2017, intarzirea procedurilor de achizitie ceea ce a condus la un grad redus al executiei bugetare pe primele 8 luni din acest an”, spun Finanţele

„Este de mentionat faptul ca la ministerele la care au operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat deloc procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene precum si a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetar (cash) ce nu mai poate fi utilizate în următoarele 4 luni.

De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor – Actiuni generale, fost acordate credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul „Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii”, in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie” mai arată Ministerul de Finanţe.

Cine primeşte bani în plus

Guvernul alocă sume suplimentare pentru plata unor salarii şi pensii, a subvenţiilor pentru agricultori şi a finanţării programului Start-up Nation. În plus, o sumă destul de mare, de 2,4 miliarde de lei, a fost alocată Ministerului de Finanţe pentru prefinanţarea investiţiilor din programele cu fonduri europene, dat fiind că banii europeni încă nu vin.

Situaţia defalcată:

La bugetele locale au fost asigurate 697 milioane lei pentru:

salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar – 350 milioane lei

centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei

insotitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei

programul cornul şi laptele în şcoli – 69,1 milioane lei

directiile de asistenta sociala si protectia copilului – 78 milioane lei

La Ministerul Sănătăţii s-a asigurat suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, în principal personalul medical din unitățile sanitare.

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost asigurate suplimentar suma de 1,775 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafata. Aceste sume vor fi asigura integral plata în avans, pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodata se va asigura cofinanțarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.

La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:

  • asigurarea drepturilor salariale și de pensii ale polițiștilor
  • asigurarea mentenanței la elicopterele din dotare
  • achiziția de echipamente de protectie pentru polițiști

La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene pentru programul start-up nation suma de  250 milioane lei.

La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferentă pensiilor şi drepturilor de asistenţă socială.

La Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...