Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, este noul preşedinte al Institutului Internaţional de Filosofie din Paris

Profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a fost ales în cursul acestei săptămâni preşedintele Institutului Internaţional de Filosofie, cu sediul la Paris, cel mai important for al comunităţii filosofice mondiale. 
Cristina Şomănescu - vin, 29 sept. 2017, 11:34
Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, este noul preşedinte al  Institutului Internaţional de Filosofie din Paris

Profesorul Mircea Dumitru a primit votul de încredere al membrilor Institutului Internaţional de Filosofie în cadrul Adunării Generale care a avut loc la Dubrovnik, în Croaţia, cu ocazia şedinţei anuale a institutului.

Profesorul Mircea Dumitru predă Filosofia analitică și Logică filosofică la Universitatea din București. Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) cu o teză de logică matematică despre modalitate şi incompletitudine, şi a obţinut o a doua diplomă de doctor în filosofie la Universitatea din Bucureşti, cu o teză de filosofia limbajului despre neo-fregeanism și neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe.

Mircea Dumitru este autorul a peste 50 de articole în reviste de specialitate şi capitole care acoperă teme din logică modală, teorii despre adevăr, semnificaţie, raţionalitate, filosofia lui Ludwig Wittgenstein, logică contemporană, realism, esenţialism, relativism. De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Ludwig Wittgenstein, Willard Van Orman Quine, Saul Kripke, Kit Fine, Robert Nozick, Thomas Nagel şi Graeme Forbes.

A fost reales ca Rector al Universității din București pentru mandatul 2015-2019.
Mircea Dumitru fost ministru al Educaţiei din iulie 2016 până în ianuarie 2017. A fost Preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică în perioada 2011-2014.

În 2014, profesorul Mircea Dumitru a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

„Este onorant mandatul primit din partea colegilor de la Institutul Internaţional de Filosofie şi, în același timp, reprezintă o responsabilitate publică faţă de ceea ce reprezintă filosofia astăzi. Un filosof nu este rupt de lume, el este conectat la tot ce se întâmplă în jurul lui. De aceea, cred ca Institutul trebuie să fie un mediu de dezbatere publică, în măsură să vină cu posibile soluții la problemele grave culturale, economice și politice pe care le traversăm cu toții în această perioadă. Apoi, Institutul are datoria de  a-i valorifica pe membrii comunităţii filosofice care, deşi provin din medii culturale foarte diverse, împărtăşesc viziuni diferite, au sensibilităţi şi temperamente filosofice distincte, cu toate acestea, sunt animaţi de dorinţa sinceră de a dezbate în mod profund, serios și deschis, problematica culturală complexă a lumii contemporane”, a declarat Mircea Dumitru.

Institutul Internaţional de Filosofie a fost înfiinţat în anul 1937 la Paris, în timpul Congresului Descartes, de către Universitatea Sorbona din Paris şi Universitatea Lund din Suedia. Încă de la înființarea sa, Președintele Republicii Franceze i-a acordat patronajul, aşezându-l astfel sub protecţia autorităţilor publice.

Institutul Internaţional de Filosofie este cel mai important for al comunităţii filosofice mondiale şi este recunoscut oficial de UNESCO. 

Institutul Internaţional de Filosofie este locul de întâlnire al filosofilor din toate ţările. Anual, Institutul organizează un Congres Internaţional care reuneşte reprezentanți ai comunității filosofice din peste 102 ţări.  

Institutul Internațional de Filosofie încurajează atât dialogul filosofiei cu arta și literatura, ştiinţa şi tehnologia, cât şi dezvoltarea şi aplicarea programelor de cercetare la nivel internaţional.  

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...