Red Bull e nemulţumită de Renault: Nu ne putem permite astfel de probleme de fiabilitate

Oficialii Red Bull i-au somat pe cei de la Renault să rezove problemele de fiabilitate ale motoarelor pe care le furnizează, după ce campionul mondial Sebastian Vettel a abandonat pentru a doua oară în acest sezon din cauza unei defecţiuni a alternatorului, informează presa internaţională.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 12:59
Red Bull e nemulţumită de Renault: Nu ne putem permite astfel de probleme de fiabilitate

Duminică, Vettel a abandonat cu câteva tururi înainte de finalul Marelui Premiu de Formula 1 al Italiei, în momentul în care se lupta pentru locul 6, după ce echipa sa i-a cerut să oprească urgent monopostul deoarece alternatorul produs de Magneti Marelli cu care este echipat motorul Renault s-a supraîncălzit. Germanul înregistrase o problemă asemănătoare şi în şedinţa a treia a calificărilor de la Monza, care a avut loc sâmbătă.

Mai mult, în urmă cu aproape trei luni, campionul mondial en titre a tras pe dreapta în turul 34 al cursei de la Valencia, când conducea plutonul, tot din cauza alternatorului. Atunci, el şi Romain Grosjean de la Lotus-Renault au abandonat din acelaşi motiv.

Sebastian Vettel ocupa locul secund în clasamentul piloţilot înainte de MP al Italiei, la 24 de puncte de liderul Fernando Alonso, care la Monza a ocupat locul trei. Acum diferenţa de puncte între Vettel şi pilotul Ferrari a urcat la 39, cu şapte curse înaintea finalului sezonului, ceea ce i-a făcut pe oficialii Red Bull să-i certe pe cei de la Renault.

„A fost o defecţiune care s-a repetat la alternatorul de pe maşina lui Sebastian şi va trebui să o analizăm împreună cu Renault, ca să ne asigurăm că nu se va repeta. Ne-a costat deja o victorie la Valencia şi acum o clasare în puncte, aici, la Monza. Trebuie să o rezolvăm pentru ultimele şapte curse”, a declarat managerul Red Bull, Christian Horner, potrivit crashnet.com.

Renault le-a cerut scuze celor de la Red Bull şi a promis remedierea defecţiunii până la MP al statului Singapore, din 23 septembrie. „Am schimbat alternatorul lui Sebastian (n.r – după FP3) dar, din nefericire, am întâmpinat aceeaşi defecţiune în timpul cursei. Noi cercetăm de ce s-a întâmplat asta, dar deocamdată nu am găsit o explicaţie. În ciuda faptului că alternatorul a fost folosit conform instrucţiunilor, piesa s-a supraîncălzit şi a oprit curentul. Trebuie să le cerem scuze celor de la Red Bull, mai ales că această problemă ne afectează şi pe noi în campionat. Este o prioritate pentru noi rezolvarea ei înainte de Singapore”, a declarat Cyril Dumont, oficial Renault.

Belgianul Jerome d’Ambrosio de la Lotus-Reanult a fost şi el aprope să abandoneze duminică din acelaşi motiv. „Cu toate că este o nebuloasă în acest caz, există şi o mică parte bună deoarece am reuşit să salvăm alternatorul de pe maşina lui d’Ambrosio, care era şi el pe punctul de a ceda”, a afirmat, pentru autosport.com, şeful operaţiunilor Renault în Formula 1, Remi Taffin.

După ce Vettel şi Grojean au abandonat la Valencia, Renault a revenit la o gamă mai veche de alternatoare pentru următoarele curse. Apoi a introdus un nou model, cu o capacitate sporită cu 30 la sută. „Este mai mare, dar s-a defectat din nou. Dacă este să facem o paralelă cu Valencia, ambele alternatoare s-au stricat după circa 500 de kilometri. Cred că avem cu adevărat în faţă o problemă, dar o vom rezolva”, a adăugat Taffin.

De la Monza, Red Bull a plecat cu mâna goală, după ce şi australianul Mark Webber a abandonat cu două tururi înainte de final, fiind pentru prima dată de la Marele Premiu al Coreei de Sud din 2010, când team-ul austriac nu punctează cu niciun pilot.

Webber s-a retars la boxe deoarece monopostul său devenise incontrolabil după ce el îl răsucise pe pistă şi ieşise în decor. „Pentru Mark a fost o cursă dificilă. El a ieşit în decor aproape de finalul cursei şi apoi maşina a înregistrat vibraţii puternice. Ca să nu riscăm o defecţiune mai gravă, am decis să retragem maşina de pe pistă”, a explicat Horner.

Consilierul Red Bull, Dr. Helmut Marko, a explicat că Webber nu a avut probleme cu alternatorul, deoarece pe maşina sa a fost montat unul cu o specificaţie mai veche. „Piesa de pe monopostul lui Vettel era de ultimă generaţie, în timp ce pe maşina lui Webber era montat un alternator cu o specificaţie mai veche, de aceea el nu a avut astfel de probleme”, a declarat Marko pentru Salzburger Nachrichten.

La Grand Prix-ul italian, un alt pilot valoros a fost nevoit să abanadoneze. Britanicul Jenson Button de la McLaren-Mercedes, aflat pe locul doi în acel moment, şi-a parcat şi el monopostul în afara pistei, în turul 34, în urma unei probleme la sistemul de alimentare cu carburant.

Lewis Hamilton (Mclaren-Mercedes) a câştigat, duminică, Marele Premiu al Italiei, a 13-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, desfăşurată pe circuitul de la Monza. El a fost urmat de mexicanul Sergio Perez (Sauber) şi de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...