Redactorul şef al Al-Jazeera, acuzat de complicitate la spionaj în Egipt

Ministrul egiptean de interne l-a acuzat duminică pe redactorul şef al canalului de televiziune Al-Jazeera că a ajutat confreria Fraţilor musulmani să transmită informaţii despre siguranţa statului, acuzaţie pentru care preşedintele islamist destituit Mohamed Morsi compare în prezent în faţa instanţei, potrivit AFP.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 08:29
Redactorul şef al Al-Jazeera, acuzat de complicitate la spionaj în Egipt

Aceste acuzaţii intervin în ajunul reluării procesului a trei jurnalişti de la Al-Jazeera, încarceraţi în Egipt de trei luni şi acuzaţi de susţinerea Fraţilor musulmani, care ar fi ‘difuzat ştiri false’ despre declanşarea unui aşa-zis ‘război civil în ţară’.

Potrivit ministrului, secretarul lui Morsi, Amin El-Serafi, a reuşit să obţină documente ‘despre armată, armamentul acesteia şi desfăşurarea trupelor, precum şi informaţii afectând securitatea naţională’.

El le-a remis apoi lui Ibrahim Mohamed Hilal, prezentat de ministrul Mohamed Ibrahim drept redactor şef al canalului Al-Jazeera, membru al Fraţilor musulmani, care – potrivit lui – făcea astfel ca documentele respective, conţinând informaţii clasificate ‘secret de Apărare’ să parvină unor responsabili străini, cu complicitatea unui cetăţean palestinian.

Doha şi Cairo sunt în relaţii tensionate de la destituirea şi arestarea lui Morsi, important aliat al Qatarului. Noile autorităţi în Egipt acuză micul emirat că susţine confreria Fraţilor musulmani, în special prin canalul său cu transmisii prin satelit Al-Jazeera, a cărui filială egipteană a fost închisă definitiv, în timp ce Qatarul reproşează autorităţilor egiptene sângeroasa reprimare a manifestanţilor pro-Morsi, soldată cu cel puţin 1.400 de morţi, potrivit Amnesty International.

Mohamed Morsi este urmărit în patru dosare, în timp ce confreria Fraţilor musulmani din care face parte este considerată în prezent ‘organizaţie teroristă’ de autorităţi.

În procesul său pentru ‘spionaj’, parchetul îi acuză pe Morsi şi pe cei 35 coacuzaţi, între care se află şi conducători ai Fraţilor musulmani, că au complotat în special cu mişcarea islamistă Hamas şi cu Republica islamică Iran pentru a destabiliza Egiptul.

Avocaţii apărării au cerut recuzarea judecătorilor şi o curte de apel va examina cererea în 9 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...