Consiliul fiscal despre rectificare: Reducerea CAS la angajator nu a fost tăiată din cheltuielile de personal

Reducerea CAS ar fi trebuit să genereze şi o diminuare a agregatului de cheltuieli de personal, consideră Consiliul Fiscal, într-un document care exprimă poziţia instituţiei cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2014.
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 12:48
Consiliul fiscal despre rectificare: Reducerea CAS la angajator nu a fost tăiată din cheltuielile de personal

‘Ar fi fost de aşteptat ca reducerea CAS să genereze, în contrapartidă faţă de impactul negativ la nivelul veniturilor aferente acestei categorii, şi o reducere a agregatului de cheltuieli de personal, care include contribuţia datorată de angajator (cuantumul ar fi trebuit să fie de circa 270 milioane lei). Cifrele din propunerea de rectificare indică însă o reducere marginală a anvelopei salariale de doar 22 milioane lei, ceea ce înseamnă că reducerea aşteptată a fost însoţită de alocări suplimentare de cheltuieli în cadrul aceleiaşi categorii’, se menţionează într-un comunicat remis marţi Agerpres.

Pe de altă parte, Consiliul Fiscal apreciază drept inconsistente ipotezele cu privire la estimarea veniturilor din fonduri europene post-aderare şi reducerea substanţială preconizată la nivelul cheltuielilor aferente proiectelor cu finanţare nerambursabilă.

‘În ipoteza unui buget construit de jos în sus, pornit de la proiecte concrete, aşa cum ar trebui să fie cazul mai ales în ceea ce priveşte obiectivele de investiţii cu finanţare europeană, ar trebui să fie imposibilă atragerea unui volum dat de fonduri europene în lipsa unor cheltuieli de cofinanţare corespunzătoare, incluzând aici atât cofinanţarea standard cerută de Comisia europeană cât şi cheltuieli neeligibile al căror cuantum diferă în funcţie de natura fiecărui obiectiv de investiţii în parte. În cazul propunerii curente de revizuire a BGC, intrările de fonduri europene estimate sunt preconizate a consemna o reducere de relativ mici dimensiuni (-300 de milioane lei), în timp ce agregatul de cheltuieli contrapartidă suferă o revizuire descendentă de un cu totul alt ordin de mărime (-2,45 miliarde de lei), ceea ce în mod evident este de natură să conducă la o contribuţie semnificativă în sensul revizuirii descendente a deficitului bugetar’, se arată în comunicatul citat.

Consiliul Fiscal apreciază, totodată, că realocările operate în interiorul categoriei de cheltuieli cu investiţiile nu sunt conforme cu principiul alocării resurselor spre proiecte prioritare.

‘Realocările operate în interiorul categoriei de cheltuieli cu investiţiile – în sensul abandonării unor proiecte de investiţii cu finanţare europeană nerambursabilă ori cu finanţare rambursabilă, precum şi reducerii cheltuielilor destinate lucrărilor de infrastructură rutieră ale CNADR concomitent cu suplimentarea alocărilor de cheltuieli de capital la nivelul bugetelor locale – nu sunt conforme cu principiul alocării resurselor spre proiecte prioritare, caracterizate de un raport cost-beneficiu cât mai favorabil şi cu un impact economic ridicat, mai ales având în vedere rezultatele exerciţiului de evaluare al portofoliului de lucrări de investiţii prin prisma acestor criterii realizat în anii precedenţi’, se mai spune în comunicat.

Conform instituţiei citate, veniturile bugetului general consolidat (BGC) scad cu 1,32 miliarde de lei, comparativ cu bugetul aprobat în urma primei rectificări bugetare, iar cheltuielile cu 1,37 miliarde de lei, astfel încât deficitul BCG este proiectat sa se reducă marginal (48 de milioane de lei); având în vedere scăderea cu 572 milioane de lei consemnată la nivelul cheltuielilor cu dobânzile, deficitul primar al BGC este programat să crească cu 524 milioane de lei. Cheltuielile de personal se reduc de asemenea marginal comparativ cu nivelul bugetat cu prilejul primei rectificări bugetare, respectiv cu 22 milioane de lei.

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...