1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

Reducerea CAS: România ar putea ajunge pe locul doi în regiune, după contribuţia la pensii - Accace

Reducerea contribuţiilor sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% în prezent la 15,8% din fondul de salarii realizate, ar plasa România pe locul doi în regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurările sociale (pentru pensie), după Slovacia, unde contribuţia angajatorilor pentru pensii se ridică la 14%, potrivit unui studiu realizat de compania externalizare şi consultanţă de afaceri Accace.

18 iun, 2014 | ECONOMICA.net

'Reducerea cotei CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, aplicabilă începând cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage după sine majorarea altor taxe şi impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declaraţiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuţiilor sociale al României cu cel al celorlaltor ţări din regiune', a declarat Maria Cojocariu, payroll manager Accace în România.

În prezent, pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii din România plătesc CAS în valoare de 208 lei, urmând ca, după aplicarea reducerii cotei cu 5%, aceştia să plătească 158 lei.

'Avem astfel o diminuare cu 50 lei a costurilor per angajat, iar dacă ne gândim într-un spectru mai larg putem concluziona că diminuarea cotei CAS la 15,8% va aduce economii semnificative angajatorilor', a adăugat Maria Cojocariu.

După Slovacia, în cadrul topului costurilor cu asigurările sociale în regiune se situează Polonia, cu o contribuţie de 16,26%, urmată de Cehia, cu 21,5%, în timp ce Ungaria aplică o cotă de 27% reţinută angajatorilor pentru plata pensiilor.

'În ceea ce priveşte totalul contribuţiilor datorate de angajatori, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale ar plasa România tot pe locul 2 în regiune, cu o cotă de reţinere cuprinsă între 22,75% şi 23,45%, după Polonia, care ocupă primul loc cu reţineri la angajatori cuprinse între 19,48% şi maximum 22,67% din fondul de salarii realizate, în funcţie de contribuţia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilităţi', se arată în comunicatul Accace.

În ciuda reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori, România ar înregistra în continuare una dintre cele mai mari contribuţii pentru pensii plătite de angajaţi în regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cotă de reţinere de doar 4% şi respectiv 6,5%. Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au însă polonezii, care lunar contribuie cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurărilor sociale.

'Organizaţiile sindicale au solicitat împărţirea procentelor de 5% în mod egal între CAS angajat şi CAS angajator, fără succes, însă, astfel încât contribuţia de 10,5% reţinută în prezent angajaţilor români păstrează în continuare România în topul ţărilor cu cele mai mari reţineri pentru angajaţi, pentru plata pensiilor', a încheiat Maria Cojocariu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO