Reducerea TVA la 16%, decisă de Deputaţii finanţişti. PSD a votat pentru, PNL împotriva propriului proiect

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget - finanţe a Camerei Deputaţilor, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 17 dec. 2019, 10:32
Reducerea TVA la 16%, decisă de Deputaţii finanţişti. PSD a votat pentru, PNL împotriva propriului proiect

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.

Deşi iniţiativa a aparţinut unor deputaţi PNL, în cadrul dezbaterilor, social-democraţii au pledat pentru adoptarea acesteia, în timp ce liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere fundamentat din partea Guvernului. Propunerea lui Nicolae Neagu (PNL) privind amânarea dezbaterii a fost însă respinsă.

Astfel, Andrei Pop (PSD) a susţinut adoptarea iniţiativei, apreciind că aceasta este în favoarea mediului de afaceri şi a reducerii evaziunii fiscale.

„Pe lângă aducerea de venituri la buget prin aceste reduceri, venituri care au fost confirmate în trecut prin reducerea acestei cote de TVA – s-a făcut menţiunea de structuri asociative ale companiilor – întotdeauna patronatele au susţinut astfel de măsuri. Deci cred că este şi o măsură pro-mediu de afaceri şi, în acelaşi timp, este şi o măsură care va încuraja reducerea evaziunii fiscale”, a spus el.

Marius Budăi (PSD), deşi a precizat iniţial că se va abţine la vot, a anunţat ulterior că s-a răzgândit deoarece „pe o iniţiativă a colegilor din PNL, tot PSD e vinovat”.

„Dacă aş fi la fel de serios ca şi colegii noştri, când erau în opoziţie, aş depune un amendament, să îl ducem nu la 16, chiar 15 – minimul pe care îl permite UE. Dar nu o să fac acest lucru. O să spun doar că în calitate de parlamentar la prim mandat eu cred că e o lecţie extrem de importantă pentru noi, cei mai tineri, ca atunci când suntem în opoziţie şi facem un proiect de lege să îl facem într-adevăr la modul cel mai serios”, a precizat Budăi.

Dan Vîlceanu (PNL) a menţionat că nu susţine proiectul şi a reproşat social-democraţilor că l-au „ţinut la sertar cât timp au fost la guvernare”.

„Nu este notabilă neapărat schimbarea noastră, a PNL, în legătură cu anumite proiecte de lege, ci schimbarea dvs, a celor de la PSD. (…) Până la urmă, fiecare proiect de lege reprezintă o propunere din partea unor colegi parlamentari. Acesta e un proiect de lege pe care eu nu îl voi susţine. Notabilă din punctul meu de vedere este schimbarea dvs, a celor de la PSD, care aţi ţinut acest proiect la sertar, cât aţi fost la guvernare, şi acum îl consideraţi bun”, a subliniat el.

Claudiu Năsui (USR) a apreciat că este „profund nociv pentru ţară” „jocul” prin care opoziţia propune un proiect pe care nu îl susţine în realitate, iar, în momentul în care se schimbă orientarea politică a guvernării, propunerea respectivă ajunge să fie susţinută de către noua opoziţie.

„Dacă trece un astfel de proiect, deficitul va exploda. Va fi şi mai mare. TVA este principala sursă de venit a statului român. Îl tăiaţi de la 19 la 16%. Eu sunt de acord că vor exista efecte de runda a doua pozitive, dar întrebarea este dacă ele compensează efectul de runda întâi. Şi poate îl compensează pe termen lung, dar în niciun caz în 2020. Acolo o să avem un deficit mare. Şi cine zice deficit mare zice datorie, inflaţie. Şi cine zice asta zice de fapt instabilitate în România”, consideră reprezentantul USR.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

El a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 2,8 miliarde de lei, la nivel global. Pentru......
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...