La cererea băncilor, reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată cu o săptămână

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii privind darea în plată, a declarat, marţi, după ce Comisia de Buget a Senatului a decis amânarea discuţiilor pe Legea dării în plată, că există o formă clară de presiune a băncilor referitor la acest act normativ, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 14:53
La cererea băncilor, reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată cu o săptămână

Comisia de buget a Senatului a luat, marţi, în discuţie Legea dării în plată, dar, la solicitarea reprezentanţilor băncilor au decis să amâne cu o săptămână dezbaterile. Reprezentanţii băncilor au motivat că nu au avut suficient timp la dispoziţie să studieze amendamentele.

‘Există o formă clară de presiune, pentru că ei transmit practic că nu vor în continuare să îşi asume riscul creditării. (…) Îi anunţ că la principiul de împărţire a riscului nu vom renunţa cu toate presiunile şi ameninţările pe care le vor face băncile’, a declarat, marţi, la Senat, deputatul Daniel Zamfir.

El speră ca cererea de reexaminare adresată Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ să fie adoptat de Senat până la sfârşitul lunii februarie.

Deputatul PNL a precizat că printre amendamentele pe care le-a formulat la acest act normativ aflat la reexaminare în Parlament se numără cel prin care sintagma ‘persoană fizică’ este înlocuită cu aceea de ‘consumator’.

‘Sintagma ‘persoană fizică’ este înlocuită cu cea de ‘consumator’ tocmai pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesionişti. Profesioniştii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca să fie fără echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiază de această lege. Darea în plată se aplică tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Pentru tot ce s-a constituit ipotecă face obiectul dării în plată’, a explicat Zamfir.

Pe 18 decembrie, președintele Iohannis a trimis spre reexaminare legea către Parlament invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi”.

‘Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să îi ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului’, afirma Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Câciu: Guvernul va putea să facă o rectificare pozitivă. România nu se va mai împrumuta cu 9,3%, ci cu 8,6%
Câciu: Guvernul va putea să facă o rectificare pozitivă. România nu se va mai împrumuta cu 9,3%, ci cu 8,6%
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat miercuri, după şedinţa Executivului, că vom avea o rectificare pozitivă, el arătând că este un Breaking News. El a mai spus că România nu se......
TEILOR va mai deschide încă cinci magazine în străinătate până la sfârșitul anului. Compania vizează investiții totale de 27 de milioane de lei în 2022
TEILOR va mai deschide încă cinci magazine în străinătate până la sfârșitul anului. Compania vizează investiții ...
Lanțul de magazine de bijuterii de lux TEILOR vizează investiții de 27 de milioane de lei în 2022, pe măsură ce compania ...
Legea Interoperabilității, care elimină ”dosarul cu șină”, a fost adoptată de Camera Deputaților
Legea Interoperabilității, care elimină ”dosarul cu șină”, a fost adoptată de Camera Deputaților
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea Interoperabilităţii, care va reglementa ...
Suedia și Finlanda au fost invitate să adere la NATO
Suedia și Finlanda au fost invitate să adere la NATO
NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, ...