Referendum Crimeea: 96,6% din alegători au votat pentru alipirea la Rusia – rezultate definitive. Ce urmează

96,6% din alegători au votat pentru alipirea Crimeii la Rusia, conform rezultatelor definitive ale referendumului de desfăşurat duminică în această peninsulă din sudul Ucrainei, comunicate luni dimineaţă de către primul ministru prorus al regiunii Serghei Aksionov pe contul său de Twitter, informează AFP. Sovietul suprem al Crimeii (parlamentul local) va formula în şedinţa sa de luni, 17 martie, cererea oficială de intrare a republicii în componenţa Federaţiei Ruse.
Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 06:32
Referendum Crimeea: 96,6% din alegători au votat pentru alipirea la Rusia - rezultate definitive. Ce urmează

‘Rezultatele finale ale referendumului – 96,6% s-au exprimat pentru!’, scrie Aksionov. Parlamentul Crimeii urmează să se reunească luni dimineaţă pentru a aproba oficial candidatura Crimeii la integrarea în Rusia, pe baza acestui referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident.

Mii de persoane s-au adunat duminică noapte pe străzile capitalei Crimeii, Simferopol, şi la Sevastopol, unde este staţionată flota rusă la Marea Neagră, pentru a sărbători victoria realipirii peninsulei la Rusia, notează jurnalişti de la AFP.

La Simferopol, susţinătorii Moscovei fluturau steagurile Rusiei şi Crimeii în ritm de concert.

La Sevastopol, mii de persoane făceau acelaşi lucru, unele chiar consumând alcool şi scandând ‘Se-vas-to-pol’ şi ‘Ru-si-a’ în faţa artiştilor care interpretau dansuri tradiţionale ruseşti

Ce urmează pentru Crimeea după referendum

O cerere de alipire la Rusia va fi adresată Moscovei în cursul săptămânii, dar data exactă a acestui demers nu a fost precizată.

Tot luni, Duma, camera inferioară a parlamentului rus, încheie pregătirea unui proiect de lege privind integrarea Crimeii la Rusia şi îl distribuie deputaţilor.

Vicepreşedintele american, Joe Biden, începe în aceeaşi zi o călătorie de trei zile în Polonia şi Lituania pentru consultări cu privire la Ucraina.

Miniştrii de externe din UE, care se reunesc luni la Bruxelles, ar putea adopta sancţiuni contra Rusiei.

La Bruxelles este aşteptat luni şi ministrul ucrainean de externe, Andrii Deşciţa, care urmează să fie primit de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Miercuri, 19 martie, Comisia Europeană va prezenta detaliat un pachet de ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina.

Vineri, 21 martie, Duma de Stat votează proiectul de lege cu privire la reataşarea Crimeii la Rusia.

În aceeaşi zi, UE şi Ucraina urmează să semneze la Bruxelles partea politică a acordului de asociere, în a doua zi a unui summit european. Anunţată de premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, semnarea nu a fost confirmată oficial la Bruxelles.

Potrivit ‘premierului’ autoproclamatei republici autonome a Crimeii, Serghei Axionov, integrarea completă a peninsulei în Federaţia Rusă ar urma să dureze aproximativ un an.

În peninsula Crimeea locuită în majoritate de ruşi, ataşată în 1954 la decizia lui Nikita Hruşciov, minorităţile ucraineană şi tătară, care constituie împreună 37% din populaţie, au făcut apel la boicot.

Moscova: Parlamentul va adopta toate legile necesare pentru includerea rapidă a Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, va adopta ‘cât mai curând posibil’ o lege ce va permite Crimeii (republică autonomă din sudul Ucrainei) – care a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea alipirii la Rusia, în cadrul referendumului de duminică, considerat ilegal de către Ucraina şi comunitatea internaţională – să adere la Federaţia Rusă, informează Reuters şi Interfax.

‘Rezultatele referendumului din Crimeea au arătat în mod clar că locuitorii peninsulei îşi văd viitorul doar ca parte a Rusiei’, a declarat pentru Interfax vicepreşedintele Dumei şi secretarul consiliului general al Rusiei Unite (partidul de guvernământ), Serghei Neverov, comentând rezultatele consultării de duminică, potrivit Reuters.

Preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narâşkin, a expus duminică seara etapele includerii Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse în cazul unei unui rezultat pozitiv al referendumului.

‘Din 2011, este în vigoare Legea cu privire la procedura de acceptare şi formarea de noi subiecţi. Aceasta defineşte cerinţele şi ordinea’ includerii în componenţa Federaţiei Ruse, a indicat el, într-o declaraţie făcută la postul de televiziune Pervâi Kanal, citat de ITAR-TASS.

Astfel, în conformitate cu acest document, dacă un stat străin adresează Moscovei o cerere privind aderarea la Federaţia Rusă şi încheierea unui tratat internaţional corespunzător, preşedintele Rusiei informează ambele camere ale Adunării Federale, precum şi guvernul, iar, dacă este necesar, desfăşoară consultări.

Apoi, şeful statului sesizează Curtea Constituţională pentru a evalua dacă tratatul privind includerea unei noi entităţi în componenţa Federaţiei Ruse nu contravine Constituţiei ţării şi, în cazul unei decizii favorabile din partea Curţii, acordul internaţional este trimis, spre ratificare, în Duma de Stat, împreună cu un proiect de lege federală constituţională, care stabileşte numele, statutul şi graniţele noului subiect.

Dacă aceste documente obţin sprijinul Dumei, sunt operate modificări la Constituţia Federaţiei Ruse, completată cu numele unuia sau al mai multor subiecţi, după caz.

Crimeea: referendumul este ‘ilegal’ pentru Paris
     
Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a calificat ‘ilegal’ referendumul de duminică în Crimeea pentru realipirea la Rusia şi a chemat Moscova ‘să evite o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina’, informează AFP.

‘Referendumul ce a avut loc astăzi în Crimeea este ilegal şi contrar Constituţiei ucrainene’, a declarat Fabius.

‘Este cu atât mai ilegitim cu cât a avut loc sub ameninţarea forţelor de ocupaţie ruse’, a adăugat el.

‘Franţa cheamă Federaţia Rusă să ia imediat măsuri pentru a evita o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina’, a adăugat Fabius, cerând Moscovei ‘să recunoască şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei’.

Japonia face apel la Rusia să nu anexeze Crimeea
     
Guvernul japonez a făcut apel luni la Rusia să nu anexeze Crimeea, apel ce survine la o zi după un referendum în republica separatistă din sudul Ucrainei în care a fost votată alipirea teritoriului la Rusia, relatează AFP.

”Ţara noastră nu aprobă rezultatul” referendumului din Crimeea, în care aproximativ peste 96 % dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea alipirii teritoriului la Rusia, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

Japonia se alătură astfel ţărilor occidentale care, de la SUA, la Franţa şi până la Marea Britanie, au respins rezultatul votului.

”Ţara noastră va face apel puternic la Rusia să respecte dreptul internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi să nu anexeze Crimeea”, a adăugat Saga.

Responsabilul nipon a subliniat că Japonia va coopera cu celelalte membre ale clubului celor mai bogate ţări ale lumii G-7 /SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia/ în legătură cu Crimeea.

Potrivit cotidianului economic Nikkei, autorităţile japoneze studiază posibilitatea adoptării de sancţiuni economice împotriva Rusiei, după modelul occidentalilor.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...