Premierul Renzi demisionează după eşecul referendumului din Italia

Numărătoarea oficială a voturilor exprimate la referendumul de duminică din Italia a confirmat victoria opţiunii 'nu' privind reforma constituţională propusă de premierul Matteo Renzi, cu 59,95% din buletinele depozitate în urne, transmite luni dimineaţa agenţia EFE.
Economica.net - lun, 05 dec. 2016, 04:40
Premierul Renzi demisionează după eşecul referendumului din Italia

Un procent de 40,05% din votanţi au sprijinit reforma solicitată de şeful Executivului de la Roma. Au votat contra reformei un total de 19.019.197 alegători, iar în favoarea acesteia 12.706.340.

Rămân încă de adăugat la rezultatul final al scrutinului voturile italienilor rezidenţi în afara ţării, circa patru milioane de persoane, dintre care au votat 27,25%.

Numărătoarea voturilor din exterior arăta la ora 03,00 GMT o tendinţă opusă faţă de votul din ţară, cu circa 65% din voturi în favoarea reformei lui Renzi şi 35% contra, arată EFE.

Înfrângerea prim-ministrului italian a fost prefigurată de exit-poll-urile difuzate duminică seara de mass-media, imediat după închiderea urnelor.

Ca şi consecinţă a rezultatului obţinut, Matteo Renzi a anunţat că luni va prezenta demisia sa preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella.

Într-o declaraţie făcută de la sediul guvernului, Renzi a admis că ‘Nu’ a câştigat la referendum de o manieră clară şi şi-a asumat responsabilitatea înfrângerii.

‘Experienţa mea de şef al guvernului se opreşte aici’, a declarat Renzi, după înfrângerea sa la referendumul privind reforma constituţională, precizând că va depune demisia, luni, la finalul unui consiliu de miniştri, transmite AFP.

‘Am vrut să tai scaune, dar nu am reuşit. Scaunul care cade este cel al meu’, a arătat premierul italian.

În timpul apariţiei sale, Matteo Renzi, cu o mie de zile în fruntea executivului de la Roma, a fost acompaniat de soţia sa, Agnese Lantini, căreia i-a mulţumit pentru ‘răbdarea’ din timpul mandatului său de premier.

Renzi şi-a legat continuitatea la putere de aprobarea reformei sale constituţionale, o reformă cheie pentru el, dar care a fost respinsă la referendumul de duminică din Italia.

În referendumul din Italia au avut drept de vot circa 51 de milioane de persoane, care şi-au putut exprima opţiunea duminică, de la 7 dimineaţa la 11 noaptea.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...