1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Premierul Renzi demisionează după eşecul referendumului din Italia

Numărătoarea oficială a voturilor exprimate la referendumul de duminică din Italia a confirmat victoria opţiunii 'nu' privind reforma constituţională propusă de premierul Matteo Renzi, cu 59,95% din buletinele depozitate în urne, transmite luni dimineaţa agenţia EFE.

05 dec, 2016 | Agerpres

Un procent de 40,05% din votanţi au sprijinit reforma solicitată de şeful Executivului de la Roma. Au votat contra reformei un total de 19.019.197 alegători, iar în favoarea acesteia 12.706.340.

Rămân încă de adăugat la rezultatul final al scrutinului voturile italienilor rezidenţi în afara ţării, circa patru milioane de persoane, dintre care au votat 27,25%.

Numărătoarea voturilor din exterior arăta la ora 03,00 GMT o tendinţă opusă faţă de votul din ţară, cu circa 65% din voturi în favoarea reformei lui Renzi şi 35% contra, arată EFE.

Înfrângerea prim-ministrului italian a fost prefigurată de exit-poll-urile difuzate duminică seara de mass-media, imediat după închiderea urnelor.

Ca şi consecinţă a rezultatului obţinut, Matteo Renzi a anunţat că luni va prezenta demisia sa preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella.

Într-o declaraţie făcută de la sediul guvernului, Renzi a admis că 'Nu' a câştigat la referendum de o manieră clară şi şi-a asumat responsabilitatea înfrângerii.

'Experienţa mea de şef al guvernului se opreşte aici', a declarat Renzi, după înfrângerea sa la referendumul privind reforma constituţională, precizând că va depune demisia, luni, la finalul unui consiliu de miniştri, transmite AFP.

'Am vrut să tai scaune, dar nu am reuşit. Scaunul care cade este cel al meu', a arătat premierul italian.

În timpul apariţiei sale, Matteo Renzi, cu o mie de zile în fruntea executivului de la Roma, a fost acompaniat de soţia sa, Agnese Lantini, căreia i-a mulţumit pentru 'răbdarea' din timpul mandatului său de premier.

Renzi şi-a legat continuitatea la putere de aprobarea reformei sale constituţionale, o reformă cheie pentru el, dar care a fost respinsă la referendumul de duminică din Italia.

În referendumul din Italia au avut drept de vot circa 51 de milioane de persoane, care şi-au putut exprima opţiunea duminică, de la 7 dimineaţa la 11 noaptea.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO