Referendum Marea Britanie: David Cameron cere UE flexibilitate şi imaginaţie

Premierul britanic, David Cameron, le-a cerut partenerilor săi europeni, joi, în etapa de la Paris a turneului său continental demarat în perspectiva unui referendum asupra menţinerii Regatului Unit în clubul Celor 28, să fie 'flexibili şi imaginativi' pentru a reforma Uniunea Europeană, notează AFP citată de scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 05:42
Referendum Marea Britanie: David Cameron cere UE flexibilitate şi imaginaţie

‘Prioritatea mea este să reformez Uniunea Europeană pentru a o face mai competitivă şi a răspunde îngrijorărilor manifestate de britanici în ce priveşte apartenenţa noastră’ la UE, a declarat prim-ministrul britanic – recent reales -, după o întrevedere cu preşedintele francez, François Hollande, urmată de un dineu de lucru.

‘Menţinerea situaţiei actuale nu este suficientă, pot fi făcute schimbări de care să profite nu numai Marea Britanie, dar şi restul Europei’, a adăugat el.

La rândul său, preşedintele François Hollande a reafirmat că este în ‘interesul Europei şi al Marii Britanii să fie împreună’, manifestând în acelaşi timp ‘respect’ pentru ce va decide ‘poporul’ britanic.

‘David Cameron ne va prezenta propunerile sale şi le vom discuta’, a declarat şeful statului francez.

‘Vrem să ajutăm zona euro să funcţioneze mai bine şi nu dorim să punem piedică unei integrări mai mari’, a dat asigurări David Cameron. ‘Este important ca Uniunea Europeană şi cei 28 de membri să fie flexibili şi imaginativi pentru a răspunde acestei mize’, a adăugat el.

În prima zi a ofensivei sale diplomatice, David Cameron s-a mai întâlnit în cursul unui dejun cu premierul olandez, Mark Rutte, un aliat pe care şeful cabinetului de la Londra speră să poată conta înainte de a pune ţara, cel mai târziu la sfârşitul lui 2017, în faţa opţiunii între menţinerea în UE sau ‘Brexit’ (de la ‘British exit’).

În schimb, Franţa şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu drumul pe care s-a angajat premierul britanic.

Şeful diplomaţiei de la Paris, Laurent Fabius, a apreciat joi dimineaţă ‘foarte riscant’ referendumul. ‘Poporul britanic a fost obişnuit să i se spună: şi, în ziua în care va fi consultat, există riscul să spună că Europa este un lucru rău’, a atras el atenţia.

Premierul britanic, favorabil menţinerii ţării sale într-o uniune reformată, speră, printre altele, să repatrieze anumite puteri în numele suveranităţii parlamentului britanic şi să înăsprească condiţiile de acces la ajutoare sociale pentru cetăţenii UE.

Te-ar mai putea interesa și
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite noi proiecte comune
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite ...
Oficialii Nissan au dezvăluit astăzi că planurile Alianței includ preluarea de la Renault a 15% din divizia Ampere precum și devoltarea de produse comune pe piața din Europa....
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, ca parte a planului de restructurare avizat ...
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Confruntat cu scăderea cererii pentru calculatoare personale, producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc. a ...
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
Retailerul electroIT evoMAG a bugetat investiții de 500.000 de euro în 2023, de două ori și jumătate mai mari ca anul ...