Referendum pentru independenţa Cataloniei. Poliţia a intrat în forţă între alegători, peste 460 de persoane au fost rănite

Guvernul regional din Catalonia organizează astăzi, 1 octombrie, un referendum la care catalanii sunt întrebați dacă își doresc un stat independent. Premierul Spaniei a catalogat tentativa drept ilegală și a acţionat în forţă. Zece milioane de buletine de vot au fost confiscate și cel puțin 12 oficiali arestați. Peste jumătate din şcolile în care ar trebui să aibă loc votul au fost închise şi sistemul electronic de numărare a voturilor blocat. Cei mai pesimiști cred că în joc este însăși soarta Uniunii Europene, nu doar a Spaniei așa cum o cunoaștem astăzi.
Economica.net - sâm, 30 sept. 2017, 16:06
Referendum pentru independenţa Cataloniei. Poliţia a intrat în forţă între alegători, peste 460 de persoane au fost rănite


19:09 – Peste 460 de răniţi în confruntările cu poliţia spaniolă, anunţă primarul Barcelonei


Mai mult de 460 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliţia duminică, în ziua referendumului privind independenţa Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau, transmite DPA.

‘Peste 460 de persoane rănite în Catalonia deja. Ca primar al BCN cer încetarea imediată a asalturilor poliţiei împotriva populaţiei lipsite de apărare’, a scris Ada Colau pe Twitter.

Autorităţile secesioniste catalane au acuzat poliţia spaniolă de brutalităţi ‘nejustificate’, după ce poliţişti în echipament de intervenţie au pătruns în forţă în şcoli şi alte clădiri publice desemnate ca secţii de vot, şi au confiscat materiale electorale. Susţinători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le menţină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe şeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină. ‘Cerem instituţiilor europene să condamne violenţa pe care o suferă cetăţeni europeni’, le-a spus el reporterilor.

La Madrid însă, guvernul şi-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliţia a acţionat ‘cu profesionalism’ şi ‘proporţional’, şi cerându-le catalanilor să renunţe la ‘farsa’ referendumului care ‘nu conduce nicăieri’.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că ‘instrumente de control al mulţimilor’ au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliţiei.

Autorităţile catalane au organizat peste 2.300 de secţii pentru cele aproximativ 5,3 milioane de persoane cu drept de vot. Secţiile ar urma să rămână deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT). Conform unui purtător de cuvânt, 73% dintre centrele de vot sunt operaţionale, în pofida acţiunilor poliţiei.

Înaintea raidurilor de duminică, poliţiile spaniolă şi catalană au confiscat cel puţin 12 milioane de buletine de vot, au arestat 14 oficiali implicaţi în organizarea scrutinului, au închis sute de site-uri legate de referendum şi au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea.


13:19 – Catalonia: 38 de persoane rănite în intervenţiile poliţiei

Serviciile de urgenţă catalane au anunţat, duminică, că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervenţiile poliţiei pentru a opri desfăşurarea unui referendum interzis de independenţă faţă de Spania în regiunea Catalonia (nord-estul Spaniei), informează AFP şi Reuters.

„Din numărul total de răniţi, 35 au fost răniţi uşor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportaţi la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, ameţeli şi atacuri de panică”, au precizat aceste servicii în două postări succesive pe Twitter.

 

Poliţia intervine în forţă (Al Jazeera):

 

12:54 – Folosirea de către poliţie a bastoanelor, gloanţelor de cauciuc, „violenţei nejustificate” creează o imagine ‘îngrozitoare’ a Spaniei (Puigdemont)

Folosirea de către poliţie a bastoanelor, gloanţelor de cauciuc, „violenţei nejustificate” la referendumul interzis de Madrid creează o imagine „îngrozitoare” a Spaniei, a acuzat duminică liderul separatist catalan Carles Puigdemont, citat de DPA şi Reuters.

Poliţia spaniolă răspunde la „urne, buletine de vot şi şcoli” cu „bastoane şi gloanţe din cauciuc”, într-un exemplu de „acţiuni şi violenţă nejustificate”, a declarat şeful executivului separatist regional.

Referendumul din Catalonia a fost interzis de Curtea Constituţională a Spaniei şi guvernul de la Madrid s-a angajat să facă tot posibilul pentru a opri votul.


12:30 – Poliţia spaniolă trage cu gloanţe de cauciuc la Barcelona (ziar)

Poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc duminică pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulenţelor legate de referendumul interzis pentru independenţa Cataloniei, potrivit mai multor persoane citate de ziarul El Periodico, informează Reuters.

„Mai mulţi oameni declară că poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc” la intersecţia a două străzi din Barcelona, a anunţat ziarul pe site-ul său.


10:57 – Poliţia intră în forţă în secţia de votare a şefului executivului regional

Trupe speciale ale poliţiei spaniole au intrat în forţă duminică dimineaţă în secţia unde urma să voteze şeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, a constatat un jurnalist de la AFP TV.

Cu puţin timp înainte de deschiderea secţiilor de votare la ora 9.00 (7.00 GMT), poliţiştii au format un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont trebuie să depună buletinul său de vot, pentru a îndepărta mulţimea, forţând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.


10:18 – Poliţia naţională spaniolă a fost desfăşurată lângă secţiile de votare şi a început confiscarea urnelor

Forţele speciale ale poliţiei spaniole au început să fie desfăşurate duminică dimineaţă într-o zonă din Barcelona, cu puţin timp înainte de deschiderea secţiilor de votare pentru referendumul interzis de Madrid asupra independenţei catalane, a anunţat ziarul El Pais, citat de Reuters.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne a anunţat, citat de France Presse, la deschiderea secţiilor de votare că poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinele de vot pentru referendumul de autodeterminare din Catalonia interzis de justiţie.

„Acestea sunt primele urne şi buletine confiscate de poliţia din Barcelona. Agenţii îşi continuă desfăşurarea în Catalonia”, declară ministerul spaniol, publicând de asemenea fotografii, într-o postare pe Twitter la 9.00 (7.00 GMT).

O înregistrare video postată pe site-ul El Pais arată un incident între poliţişti înarmaţi şi un grup de alegători furioşi în apropierea unei secţii de votare la o şcoală din Barcelona. Alegătorii ridică mâinile şi strigă „afară”.

Poliţia naţională a fost desfăşurată după ce poliţia regională catalană nu a închis secţiile de votare în conformitate cu ordinul unei instanţe.

 

Campania separatiştilor din ultima săptămână (sursa: Al Jazeera)


09:36 – Guvernul catalan declară că este în măsură să organizeze referendumul şi alegătorii pot folosi orice secţie de votare

Guvernul regional al Cataloniei a asigurat duminică dimineaţă că este în măsură să organizeze referendumul asupra autodeterminării în condiţii democratice, în ciuda interdicţiei sale de către Madrid, adăugând că va permite alegătorilor să voteze la orice secţie pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secţia de votare de care aparţin a fost închisă, informează Reuters şi France Presse.

Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferinţă de presă la Barcelona.

„Putem desfăşura un referendum de autodeterminare însoţit de garanţii aşa cum ne-am angajat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului regional Jordi Turull. El a adăugat că guvernul dispune de un „recensământ universal” ce ar permite alegătorilor să voteze în orice birou din Catalonia.

După ce o instanţă a interzis votul, poliţia spaniolă a arestat oficiali catalani, a confiscat broşuri de campanie şi a sigilat multe din cele 2.300 de şcoli desemnate ca secţii de votare.


08:40 – Alegătorii au început să blocheze uşile secţiilor de votare, în eventualitatea unei intervenţii a poliţiei

Alegători catalani au început să blocheze uşile şi să se adune în afara secţiilor de votare pentru a le proteja în cazul unei intervenţii a poliţiei pentru a împiedica un referendum interzis asupra desprinderii Cataloniei de Spania, informează duminică Reuters.

Organizatorii la o secţie de votare dintr-o şcoală din Barcelona au cerut oamenilor să blocheze intrarea şi să folosească rezistenţa pasivă dacă poliţia va interveni pentru a preveni votul, care urmează să înceapă la 9.00 (7.00 GMT), a declarat un reporter Reuters la faţa locului. Oamenii se adunau în faţa uşilor şi pe holuri pentru a bloca intrarea.

În imagini de la alte secţii de votare se vedeau mulţimi grupate în formaţiuni în afară.

 

08:12 – Au apărut urnele şi buletinele de vot în unele secţii de votare

Urne şi buletine de vot au apărut în unele secţii de votare din Catalonia, înaintea referendumului planificat, duminică, pentru despărţirea de Spania, a anunţat presa locală, în ciuda declarării votului ca ilegal de către autorităţile spaniole, transmite Reuters.

TV3 din Catalonia a arătat urne şi buletine de vot pregătite la o secţie de votare dintr-o suburbie a Barcelonei. Ziarul La Vanguardia a anunţat că primele urne de vot au sosit în mai multe centre.

Votarea urmează să înceapă la ora 9.00 (7.00 GMT), dar nu este clar dacă poliţia va permite ca ea să meargă înainte.

 

08:06 – Premierul spaniol, Mariano Rajoy, va urmări desfăşurarea evenimentelor de la Madrid

Madrid, 1 oct /Agerpres/ – Premierul spaniol, Mariano Rajoy, va urmări duminică, de la Palatul Moncloa din Madrid, desfăşurarea evenimentelor din Catalonia, în ziua în care în această comunitate ar urma să aibă loc un referendum de independenţă declarat ilegal de autorităţile centrale.

Potrivit agenţiei EFE, care citează surse din executiv, lui Rajoy i se vor alătura, de la primele ore ale dimineţii, vicepreşedinta Soraya Sáenz de Santamaría şi ministrul Educaţiei şi purtător de cuvânt al guvernului, Ańigo Méndez de Vigo, cu care s-a întâlnit şi sâmbătă.

Totodată, şeful guvernului spaniol se va afla în contact cu regele Felipe al VI-lea, dar, în funcţie de evoluţia evenimentelor, va avea „conversaţiile pe care le consideră oportune” şi cu cei doi principali lideri ai opoziţiei, secretarul general al Partidului Socialist, Pedro Sanchez, şi preşedintele formaţiunii Ciudadanos, Albert Rivera.

Atât Sanchez, cât şi Rivera şi-au exprimat sprijinul pentru executivul de la Madrid în ce priveşte deciziile luate de acesta faţă de referendumul de duminică din Catalonia, declarat ilegal de autorităţile spaniole.

 

7:35 – Au început să se formeze cozi la centrele de votare din Barcelona şi alte oraşe

Catalanii au început să formeze cozi, duminică în zori, pentru a vota la referendumul de independenţă, în ciuda încercărilor guvernului spaniol de a preveni desfăşurarea scrutinului, informează Reuters care citează martori.

Cozile cu oameni care doresc să voteze au început să apară la mai multe centre de votare indicate că vor funcţiona în şcoli din Barcelona.

AFP transmite că sute de catalani au început să se adune, duminică dimineaţa, în faţa birourilor de vot din Barcelona şi din alte oraşe pentru a participa la un referendum de autodeterminare interzis de autorităţile spaniole.

Conform jurnaliştilor AFP, la Barcelona, dar de asemenea la Girona, bastion al liderului separatist catalan Carles Puigdemont, sau la Figueras, oamenii au spus că se află acolo pentru a proteja secţiile de votare şi a-şi apăra dreptul de a vota.

Totodată, într-o nouă ştire, Reuters citează un martor care relatează că întăriri ale Gărzii Civile spaniole au fost desfăşurate în zori în Barcelona, circa 100 de furgonete de poliţie ieşind din port, unde erau staţionate.

„M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine”, a declarat Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani care, alături de alte circa o sută de oameni, a venit la un birou de votare, la o şcoală din Barcelona, la ora locală 5 dimineaţa (3,00 GMT), cu patru ore înainte începerea votării, conform programului anunţat.

„Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a spus acesta, pentru Reuters.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona şi în alte mari oraşe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiştii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, au relatat AFP şi Reuters.

”Votarem” (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiştii, circa 10.000, veniţi să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, şeful executivului catalan.

Guvernul Spaniei a anunţat sâmbătă că poliţia a sigilat 1.300 din cele 2.315 şcoli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secţiilor de votare în cadrul referendumului.

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de şcoli cu secţii de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susţin organizarea referendumului au petrecut noaptea în şcoli, în scopul de a împiedica un ordin al poliţiei de a evacua şi de a închide secţiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

Justiţia spaniolă a ordonat închiderea şcolilor şi a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliţiei regionale (Mossos d’Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral şi, la nevoie, să-l confişte.

Începând de vineri seara, grupuri de cetăţeni au început să ocupe sediile de votare, în principal şcoli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d’Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă până la ora 6,00 a zilei de duminică.

Poliţiştii au primit totuşi ordin să nu recurgă la forţă. Guvernul central a desfăşurat ca întăriri circa 10.000 de agenţi ai poliţiei naţionale şi ai Gărzii Civile.

Autorităţile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfăşurarea, prevăzută pentru duminică, a unui referendum privind independenţa regiunii, relatează agenţia DPA. 

Astăzi are loc referendumul, declarat ilegal de statul spaniol

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona şi în alte mari oraşe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiştii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, relatează AFP şi Reuters.

La Madrid, manifestanţii s-au strâns în Plaza de Cibeles, în centrul Madridului, la apelul Fundaţiei pentru apărarea naţiunii spaniole (Denas). Arborând drapelul naţional, roşu-galben-roşu, manifestanţii strigau ”Catalonia face parte din Spania”, dar şi refrene ale suporterilor de fotbal, precum ”Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol”.

Alţi manifestanţi strigau chiar ”Puigdemont, la închisoare”, referire la Carles Puigdemont, şeful executivului regional separatist catalan, care sfidează guvernul şi justiţia spaniolă organizând duminică referendumul, interzis de către Madrid, care îl consideră anticonstituţional.

La Barcelona, mai multe sute de persoane, fluturând drapele spaniole, au manifestat în faţa clădirii unde se află sediul executivului catalan, aflat la originea referendumului.

Manifestaţii pentru unitatea Spaniei au avut loc, de asemenea, în sudul ţării, în Sevilla şi Malaga, în Alicante şi Valencia (sud-est), în Santander şi Valladolid (nord), precum şi în Galicia, în Santiago de Compostela şi La Coruna (nord-vest).

Guvernul Spaniei a anunţat sâmbătă că poliţia a sigilat 1.300 din cele 2.315 şcoli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secţiilor de votare în cadrul referendumului. Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de şcoli cu secţii de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susţin organizarea referendumului au petrecut noaptea în şcoli, în scopul de a împiedica un ordin al poliţiei de a evacua şi de a închide secţiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

Justiţia spaniolă a ordonat închiderea şcolilor şi a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliţiei regionale (Mossos d’Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral şi, la nevoie, să-l confişte.

Începând de vineri seara, grupuri de cetăţeni au început să ocupe sediile de votare, în principal şcoli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d’Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă până la ora 6,00 a zilei de duminică.

Poliţiştii au primit totuşi ordin să nu recurgă la forţă. Guvernul central a desfăşurat ca întăriri circa 10.000 de agenţi ai poliţiei naţionale şi ai Gărzii Civile. ”Votarem” (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiştii, circa 10.000, veniţi să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, şeful executivului catalan. Potrivit unui sondaj al guvernului separatist publicat în iulie, catalanii care se opun independenţei sunt mai numeroşi decât partizanii săi (49,4 %, faţă de 41,1 %)

Mulți consideră că referendumul din Catalonia este cea mai gravă criză politică din Spania ultimelor decenii. Votul de duminică este al doilea din ultimii trei ani pe care îl organizează catalanii.

 

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...