Referendum Rusia – Putin rămâne la Kremlin până în 2036, conform rezultatelor preliminare

Rusia a adoptat vasta reformă constituţională ce ar urma să-l autorizeze pe Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum denunţat de opoziţie care apreciază că este o manevră pentru a-şi menţine controlul asupra ţării, scrie AFP citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 02 iul. 2020, 02:45
Referendum Rusia - Putin rămâne la Kremlin până în 2036, conform rezultatelor preliminare

Ruşii au validat cu 74,1% din voturi aceste amendamente care, pe lângă problema mandatelor preşedintelui în exerciţiu, introduc, de asemenea, principiile sale conservatoare în Constituţie, potrivit rezultatelor din circa 30% din birourile de vot repartizat pe imensul teritoriu rus şi difuzate miercuri de Comisie electorală centrală.

Rata participării a fost de aproximativ 65%.

Rezultatul scrutinului era de aşteptat, din moment ce reforma a fost aprobată de parlament la începutul anului, iar noul text al Constituţiei se găseşte deja de vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marţi ruşilor să garanteze „stabilitatea, securitatea şi prosperitatea” ţării pe care se laudă că a scăpat-o de haosul post-sovietic.

Scrutinul prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat: cel care îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-şi piardă timpul cu „căutarea posibililor succesori”.

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca „prioritatea cea mai importantă a politicilor publice”, iar statul trebuie să le insufle „patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor”.

Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...