1EUR = 4.7582 RON | Bucureşti 27 º

Extern

Referendum Turcia: Erdogan le recomandă observatorilor europeni "să stea la locul lor"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni reprezentanţilor OSCE şi ai Consiliului Europei, care au monitorizat referendumul constituţional de duminică din Turcia privind sporirea prerogativelor prezidenţiale, 'să stea la locul lor', după ce au publicat un raport preliminar critic, potrivit AFP, Reuters şi Rbtf.

18 apr, 2017 | Agerpres

'Ei pregătesc un raport pe placul lor (...)', a lansat Recep Tayyip Erdogan în timpul unui discurs la palatul prezidenţial din Ankara, recomandându-le 'să stea la locul lor'. '...Nu vom ţine cont de niciun raport pe care îl veţi pregăti', a adăugat el, în condiţiile în care OSCE şi Consiliul Europei au estimat că referendumul a fost desfăşurat în condiţii inechitabile.

Erdogan a adoptat, de asemenea, un ton ferm faţă de Uniunea Europeană, invocând organizarea unui referendum pentru a decide continuarea sau nu a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

'Ei ne fac să aşteptăm la uşa Uniunii Europene de 54 ani, nu-i aşa ? (...) Vom putea merge în faţa poporului nostru şi vom asculta decizia sa', a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul acestui discurs virulent la palatul prezidenţial.

Relaţiile dintre Ankara şi UE s-au tensionat puternic în ultimele luni, preşedintele turc acuzându-i pe unii lideri europeni de recurgerea la 'practici naziste' după anularea unor mitinguri pro-Erdogan, în special în Germania şi Olanda.

'Uniunea Europeana ameninţă să îngheţe negocierile. La drept vorbind, aceasta nu este foarte important pentru noi. Să ne comunice decizia lor!', a adăugat preşedintele turc.

De asemenea, el a reiterat faptul că ar aproba reintroducerea pedepsei cu moartea în cazul unui vot în acest sens în parlament, în caz contrar se va organiza un referendum pe această temă.

Premierul turc Binali Yildrim a anunţat duminică seara victoria 'Da'-ului la referendumul asupra unei reforme a Legii fundamentale cu 51,36% din voturi. Prin acest referendum, Turcia deschide calea către un regim care concentrează toată puterea în mâinile unui singur om, preşedintele, în persoana lui Recep Tayyip Erdogan.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO