Referendumul care ar putea arunca în aer zona euro. Vor marca populiştii încă o victorie în UE?

După Brexit şi victoria lui Donald Trump, care par să fi deranjat starea de fapt în politică la nivel global, revoluţionarii populişti speră la o primă victorie în Europa continentală, într-una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene. Referendumul de duminică, 4 decembrie, din Italia, privind modificarea constituţiei, are potenţialul să răstoarne guvernul de centru-stânga condus de premierul Matteo Renzi şi să furnizeze Mişcării de Cinci Stele - partidul eurosceptic născut din chinurile austerităţii - o oportunitate unică de a declanşa un alt referendum, prin care poporul să decidă dacă vrea să renunţe la euro.
Economica.net - lun, 28 nov. 2016, 22:00
Referendumul care ar putea arunca în aer zona euro. Vor marca populiştii încă o victorie în UE?

Renzi ar putea demisiona, declanşând alegeri parlamentare anticipate în Italia, dacă propunerile de modificare a Constituţiei, care vizează în principal o restrângere a puterilor Senatului – camera superioară a Parlamentului de la Roma – nu vor trece testul electoral. Guvernul actual din Italia mizează pe o coaliţie fragilă în Parlament, formată din nu mai puţin de opt formaţiuni politice şi câţiva independenţi. La ultimele alegeri generale, în 2013, Mişcarea de Cinci Stele, partidul eurosceptic fondat în 2009, în anii de austeritate, de comicul Beppe Grillo, a obţinut peste 25% din voturi.

Renzi a declarat la un moment dat că intenţionează să demisioneze în cazul unei înfrângeri la referendumul de duminică, iar „euroscepticii populişti” – aşa cum sunt descrişi de presa internaţională – ai lui Grillo ar putea câştig teren în eventualitatea declanşării alegerilor generale anticipate. Mişcarea de Cinci Stele a promis în repetate rânduri că va organiza un referendum consultativ privind apartenenţa la euro. Liderii Mişcării de Cinci Stele au făcut campanie pentru ieşirea din eurozonă, însă nu au indicat clar cu ce ar trebui înlocuită moneda unică. Parlamentarul Luigi Di Maio, membru al partidului eurosceptic şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat, într-un interviu pentru La Repubblica, că este în favoarea „unui euro cu două viteze sau unei monede naţionale”, potrivit Bloomberg.

Cu toate acestea, ieşirea Italiei din zona euro este foarte puţin probabilă, având în vedere numeroasele obstacole legale şi situaţia din sondaje. Peste două treimi din italieni se declară adepţi ai monedei unice europene şi doar puţin peste 15% ar favoriza renunţarea la euro. În ceea ce priveşte obstacolele legale, constituţia Italiei interzice explicit abrogarea tratatelor internaţionale prin referendum, iar modificarea ei necesită atât o majoritate de două treimi în parlament, cât şi un alt referendum.

Totuşi, impactul asupra pieţelor financiare nu trebuie subestimat. Acolo contează percepţiile şi încrederea, iar o eventuală înfrângere a lui Renzi duminică ar introduce multă incertitudine în privinţa Italiei, a treia mare economie a zonei euro şi una dintre cele mai îndatorate ţări din UE. Unii analişti anticipează chiar  că destabilizarea coaliţiei de guvernare de la Roma ar putea grăbi aprecierea dolarului până la paritate cu euro, ceea ce ar pune presiuni puternice şi pe leul românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la dezbaterea "Pandemia, schimbarea......
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9491 lei/euro, 4,2167 lei/dolar, 5,7803 lei/liră ...
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
 Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna ...
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi ...