1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Referendumul din Turcia s-a desfăşurat pe un teren inegal, estimează misiunea comună de observatori a OSCE şi APCE

Referendumul din Turcia privind extinderea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan s-a desfăşurat în condiţii inechitabile, a indicat luni misiunea comună de observatori din partea OSCE şi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), transmite AFP.

17 apr, 2017 | Agerpres

'Referendumul s-a desfăşurat pe un teren inegal, iar cele două tabere nu au beneficiat de aceleaşi oportunităţi', a declarat deputatul român Cezar Florin Preda, şeful delegaţiei APCE.

'Modificări târzii ale procedurilor de numărare (a voturilor) au eliminat o garanţie importantă' împotriva fraudelor, a adăugat Preda, făcând aluzie la decizia autorităţilor de a accepta buletine neştampilate cu sigiliul oficial.

Cele două principale partide de opoziţie, CHP (social-democrat) şi HDP (prokurd), au denunţat decizia Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a valida aceste buletine, anunţându-şi intenţia de a depune contestaţii.

'În ziua referendumului nu au existat probleme majore, cu excepţia unor regiuni, însă nu putem decât să regretăm absenţa observatorilor din partea societăţii civile', a mai spus Cezar Preda.

'Nu vorbim despre fraude. Nu avem nicio informaţie despre acest subiect', a subliniat Preda, citat de AFP, precizând că aceasta 'nu ţine de competenţa noastră'.

El a notat totuşi că, 'la modul global, referendumul nu a fost la înălţimea criteriilor Consiliului Europei', iar 'cadrul legal a fost inadecvat pentru desfăşurarea unui proces cu adevărat democratic'.

Reprezentantul APCE a mai arătat că referendumul a fost organizat în condiţiile stării de urgenţă, în vigoare după puciul eşuat din iulie 2016. 'O stare de urgenţă nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru a submina statul de drept', a punctat Cezar Preda.

Deşi aspectele tehnice ale procesului de vot au fost bine gestionate, votanţilor nu li s-au pus la dispoziţie informaţii imparţiale despre elemente cheie ale reformei, iar limitările libertăţilor fundamentale au avut un efect negativ, afirmă comunicatul.

La rândul său, Tana De Zulueta, membră a delegaţiei OSCE, a declarat că, în Turcia, campania a fost 'pătată de înalţi responsabili care i-au asimiliat pe susţinătorii opţiunii ''nu'' cu simpatizanţi ai teroriştilor, iar în numeroase cazuri, aceşti susţinători s-au confruntat cu intervenţii ale poliţiei şi incidente violente la evenimentele lor'.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO