Regele Juan Carlos al Spaniei va abdica

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat luni că şeful statului, regele Juan Carlos, are intenţia de a abdica în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 09:37
Regele Juan Carlos al Spaniei va abdica

Casa Regală a Spaniei a anunţat deja pe contul său de Twitter vestea abdicării, dar, potrivit El Pais, anunţul oficial urmează să fie făcut de însuşi regele Juan Carlos în câteva ore, prilej cu care va explica şi motivele acestei decizii. Între timp, tot El Pais publică scrisoarea de abdicare primită de premierul Rajoy din partea şefului statului spaniol, în care regele îi comunică premierului Rajoy decizia de a abdica.

***

Juan Carlos I a devenit rege al Spaniei în 22 noiembrie 1975. S-a născut la 5 ianuarie 1938, la Roma, unde bunicul său, regele Alfonso XIII, şi alţi membri ai familiei regale spaniole se aflau în exil după proclamarea republicii, în 1931.

Părinţii lui au fost Juan de Bourbon şi Battenberg, şi María de las Mercedes de Bourbon şi Orleans. El a fost cel care a coordonat tranziţia spre democraţie a Spaniei, după moartea dictatorului Francisco Franco. Şi-a asumat prerogativele de şef de stat angajându-se să fie monarhul tuturor spaniolilor. Tatăl lui a vrut ca viitorul rege să fie educat în Spania – unde a ajuns pentru prima oară la zece ani. În 1954 şi-a încheiat studiile secundare la Liceul San Isidro din Madrid, iar, din 1955, a studiat în cadrul Academiilor şi şcolilor militare ale celor trei armate. Între 1960 şi 1961 şi-a completat educaţia la Universitatea Complutense din Madrid, unde a urmat cursuri de drept politic şi internaţional, economie şi finanţe publice. Juan Carlos are două surori – Pilar (n. 1936) şi Margarita (n. 1939) – şi un frate, Alfonso, care a murit în 1956 într-un accident de vânătoare.

În 1969, Francisco Franco a decis să îl numească pe Juan Carlos succesorul său şi i-a acordat titlul ‘prinţ de Spania’, în loc de tradiţionalul ‘prinţ de Asturias’, care se foloseşte pentru moştenitorii tronului. În calitate de moştenitor al tronului, Juan Carlos a participat la ceremonii oficiale alături de Franco şi în acea perioadă (1969-1975) şi-a declarat public susţinerea pentru regim, ceea ce i-a adus opoziţia liderilor liberali şi diasporei spaniole, care luptau pentru reformarea statului. Franco a negat orice acuzaţii la adresa lui Juan Carlos, spunând că este loial viziunii sale. Juan Carlos a servit ca şef de stat în timpul perioadelor de boală ale generalului. La 30 octombrie 1975, grav bolnav, Franco i-a cedat controlul lui Juan Carlos. Francisco Franco a murit la 20 noiembrie 1975, iar la 22 noiembrie Parlamentul l-a proclamat pe Juan Carlos rege al Spaniei. Ceremonia de încoronare a avut loc la 27 noiembrie 1975, la biserica San Jeronimo din Madrid.

Regele Juan Carlos a implementat rapid reforme, spre nemulţumirea falangiştilor (fascişti) şi a monarhiştilor conservatori. Cele mai importante reforme au fost în armată, care se aştepta ca noul rege să menţină statul autoritar.

Spania a organizat primele alegeri libere post-Franco la 15 iunie 1977, iar în 1978 a fost promulgată o nouă constituţie, care îl recunoştea pe Juan Carlos ca regele de drept al Spaniei, ‘moştenitorul legitim’ şi nu succesorul desemnat de Franco. Regele renunţa la puterea absolută şi devenea monarh constituţional, care ‘domneşte, dar nu guvernează’. Armata s-a opus reformelor lui Juan Carlos, totul culminând cu încercarea de lovitură de stat din 23 februarie 1981, când Parlamentul spaniol a fost asaltat de membrii gărzii civile (Guardia Civil). Într-un mesaj televizat, regele Juan Carlos a cerut susţinerea guvernului democratic, intervenţie care i-a crescut simţitor popularitatea.

La 14 mai 1962, Juan Carlos s-a căsătorit, la Atena, cu prinţesa Sofia a Greciei (n. 1938), fiica regelui Paul şi sora ultimului rege grec, Constantin II. Regina Sofia şi regele Juan Carlos au trei copii – infanta Elena (n. 1963), infanta Cristina (n. 1965) şi prinţul Felipe (n. 1968) – şi opt nepoţi. Moştenitorul tronului, prinţul Felipe, este căsătorit cu fosta jurnalistă Letizia Ortiz Rocasolano, cu care are două fete, Leonor şi Sofia.

Regele Juan Carlos vorbeşte fluent engleză, italiană şi franceză, dar nu cunoaşte greaca, limba nativă a soţiei sale, un fapt pe care a spus că-l regretă.

La 27 septembrie 2011, Regele Juan Carlos a semnat reforma Constituţiei, redactată de guvern şi aprobată de cele două Camere ale legislativului spaniol, care conţinea o prevedere referitoare la includerea unei limite de deficit, de respectat din 2020. Reforma Constituţiei este prima modificare majoră adusă legii fundamentale de la intrarea în vigoare a acesteia, în 1978.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...