Regimul sirian susţine că rebelii deţin rachete şi gaz sarin

Rebelii sirieni deţin rachete şi gaz sarin, a afirmat marţi, la Damasc, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor siriene de securitate, a doua zi de la publicarea unui raport al ONU cu privire la comiterea unor atacuri cu arme chimice în Siria, relatează AFP.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 13:27
Regimul sirian susţine că rebelii deţin rachete şi gaz sarin

„Neg 100% că noi am folosit gaz sarin”, a afirmat acest oficial, exprimându-se sub acoperirea anonimatului.

„În general, învinşii sunt cei care adoptă un astfel de comportament sinucigaş. Armata era, dimpotrivă, într-o postură victorioasă”, a adăugat el.

Potrivit lui, „terorişti fabrică rachete sol-sol şi, cel mai probabil, ei le-au folosit pentru a transporta această substanţă”, a spus el, făcând aluzie la gazul sarin.

În accepţiunea regimului cuvântul „terorist” îi desemnează pe rebeli.

Într-un raport remis duminică secretarului general al ONU Ban Ki-moon, experţii care au anchetat în Siria anunţă că au fost găsite „dovezi convingătoare” de folosire a gazului sarin în timpul masacrului de la 21 august comis lângă Damasc.

„Arme chimice au fost folosite pe o scară relativ mare” în conflictul sirian „împotriva unor civili, inclusiv copii”, comunică raportul, precizând că atacul, care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi, potrivit Washingtonului, a fost comis cu „rachete sol-sol ce conţineau gaz sarin”.

Oficialul a anunţat totodată că au fost descoperite laboratoare de fabricare a gazului sarin la Mosul, în Irak, în apropierea frontierei siriene, o regiune sunnită favorabilă rebelilor.

În plus, el a evocat faptul că autorităţile turce au arestat în urmă cu două luni 11 islamişti din cadrul Frontului Al-Nusra ce aveau în posesie gaz sarin, precizând că ei au fost „eliberaţi în urmă cu două zile”.

„În mod sigur, rebelii ştiu să plaseze gaz sarin în ogivele rachetelor. Au fost instruiţi de serviciile secrete americane, franceze şi britanice care se află alături de ei pe teren”, a insistat el.

„Toate acestea constituie dovezi cu privire la partea care a folosit substanţa”, a afirmat oficialul.

„Într-un anumit moment istoric, cu scopul de a ajunge la un echilibru strategic cu inamicul sionist, a existat dorinţa de a deţine asemenea arme. Era vorba doar de a face o disuasiune faţă de inamicul sionist care deţine un arsenal de arme chimice de distrugere în masă”, a răspuns el, întrebat fiind despre motivele armatei de a avea în posesie arme chimice.

Te-ar mai putea interesa și
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, prin comercializarea în Europa, mai degrabă decât în Rusia, clientul......
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care ...
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...