Regio contribuie la deschiderea primei burse de cereale din România

Economica.net - joi, 18 iul. 2013, 05:00
Regio contribuie la deschiderea primei burse de cereale din România

În toamna anului 2013, cu sprijinul Regio – Programul Operațional Regional, va fi inaugurată prima „Bursă de cereale în orașul Corabia, județul Olt”. Proiectul cu același nume, implementat de Consiliul Județean Olt, și-a propus atât construirea sediului administrativ în care va funcționa bursa, cât și crearea cadrului organizatoric pentru tranzacții cu cereale. Început în anul 2010, proiectul se va finaliza la sfârșitul acestui an.

„Am pornit de la necesitatea realizării unei forme organizate de comerț cu cereale, având în vedere faptul că zona de sud a județului Olt are un potențial agricol important. Înființarea bursei de cereale este oportună și în contextul existenţei portului Corabia şi a posibilităţii de a atrage fonduri pentru proiecte de dezvoltare transfrontalieră”, a declarat Daniela Lungu, șef Serviciu Dezvoltare Regională, Consiliul Județean Olt.

Până în acest moment, prin intermediul proiectului „Bursa de cereale în orașul Corabia, județul Olt”, Consiliul Județean Olt a reușit construirea și dotarea sediului administrativ cu suprafaţa de 1019 mp (subsol, parter, etaj și mansardă, sistematizarea pe verticală a terenului, amenajarea spațiului verde, împrejmuirea proprietății, asigurarea utilităților necesare), dotarea laboratorului care va funcționa în cadrul Bursei pentru analiza calităţii cerealelor, precum și implementarea sistemului informatic ERP, specific activităţilor bursiere. În prezent, se lucrează la crearea cadrului organizatoric, cel mai probabil Bursa urmând să funcționeze în parteneriat public – privat.

Structura care va administra activitatea bursieră este în proces de organizare cu sprijinul Bursei Române de Mărfuri, care a fost interesată de colaborarea cu reprezentanții Consiliului Județean Olt. Următoarea etapă a proiectului o reprezintă negocierile cu Bursa Română de Mărfuri pentru angajarea personalului – vor fi create 13 locuri de muncă prin acest proiect – și negocieri cu marii producători de cereale din regiune.

Odată inaugurată, Bursa de Cereale își propune să aibă un impact major în dezvoltarea economică a zonei, prin stimularea dinamismului bazei antreprenoriale locale şi regionale. Instituția va permite studierea pieţelor de cereale, fixarea preţurilor la produsele agricole, după modelul burselor de la Paris sau de la Budapesta, și va oferi posibilitatea ca tranzacțiile cu cereale să fie reglementate conform normelor pieței bursiere.

Va exista un impact important și asupra dezvoltării pe termen lung în zona de sud a județului prin faptul că va crea noi locuri de muncă și condiții pentru dezvoltarea schimburilor comerciale în județ și în regiune. Totodată, va conduce la creșterea cooperării economice în zona de graniță, prin relansarea activităţilor portuare şi comerciale.

Sprijinul Regio a fost decisiv, în sensul că „ne-a permis obținerea unor resurse financiare importante pe care bugetul local nu le poate aloca pentru realizarea unor proiecte de investiții ambițioase și necesare în contextul dezvoltării județului „, este de părere Daniela Lungu, șef Serviciu Dezvoltare Regională, Consiliul Județean Olt.

„Bursa de cereale în orașul Corabia, județul Olt” este un proiect finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional, implementat în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Proiectul a fost depus în cadrul axei 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional și local. Valoarea totală a proiectului se ridică la 8.048.031,46 lei, din care cofinanțarea UE – 2.739.502,77 lei, contribuția de la bugetul de stat – 419.153,72 lei și cea a Consiliului Județean – 4.889.374,97 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis vineri o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile să se conecteze la Internet, ca urmare a unui proces legat de......
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest ...
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Factorii de decizie din Uniunea Europeană au lansat o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu, ...