Regio reface Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial

Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 04:16
Regio reface Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial

Mausoleele de la Mărăşeşti, Mărăşti, Focşani şi Soveja, ale căror nume sunt similare cu eroismul soldaţilor români căzuţi în primul război mondial, precum şi alte obiective istorice din judeţul Vrancea au fost complet restaurate şi renovate prin Regio. Proiectul Consiliului Judeţean, apreciat de UNESCO, va contribui la valorificarea potenţialului turistic, cultural şi istoric, precum şi la creşterea cu 25% a numărului de turişti care vizitează judeţul.

Pe aici… se trece

Proiectul Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial s-a derulat timp de 49 de luni şi s-a încheiat la sfârşitul anului 2013.  Cele patru Mausolee ale Eroilor din Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja au fost reabilitate prin lucrări de refacere a hidroizolaţiei, îmbunătăţirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări la instalaţiile electrice, sanitare şi termice. Au fost refăcute drumurile, aleile şi parcajele şi s-au amenajat puncte de informare.

Totodată, au fost introduse în circuitul turistic alte monumente istorice:  Monumentul eroilor pănceni căzuţi în timpul primului război mondial şi Cimitirul ostaşilor germani căzuţi în timpul primului război mondial, aflate în apropierea oraşului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu din localitatea Străoane, Monumentul frăţiei de arme româno-franceze 1916-1919 – din Varniţa şi Cimitirul ostaşilor germani – din Soveja. După terminarea lucrărilor de restaurare, nouă persoane şi-au găsit, aici, locuri de muncă.

Acest proiect constituie un prim pas al unui program de revitalizare şi valorificare a potenţialului cultural regional. S-au creat astfel premisele pentru dezvoltarea turismului la nivel local şi regional, creşterea gradului de ocupare a populaţiei din localităţile străbătute de acest traseu, atragerea de investitori şi oportunităţi pentru noi locuri de muncă.

Un proiect apreciat de UNESCO

Comisia Europeană a lansat programul – EDEN – Destinaţii Europene de Excelenţă, un program de promovare a unor modele de dezvoltare turistică durabilă . Prin destinațiile selectate, programul vrea să atragă atenția asupra valorilor și diversității destinațiilor turistice europene. În toamna anului 2013, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea a câştigat locul al III-lea la nivel naţional cu un proiect de promovare a potenţialului turistic al zonei Focşani – Mărăşeşti  – Panciu – Mărăşti – Soveja, atât din punct de vedere cultural-istoric, cât şi din perspectiva cadrului natural existent, cu accent pe promovarea mausoleelor reabilitate în carul proiectului Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial.

Astfel, CJ Vrancea a devenit membru al Asociaţiei EDEN şi al Reţelei turistice EDEN, a fost premiat în cadrul festivităţii care a avut loc la Bruxelles pe 11 noiembrie 2013 şi a beneficiat de un stand de prezentare din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism, cu ocazia Târgului de Turism al României desfăşurat în perioada 14 – 17 noiembrie 2013 la Romexpo (Bucureşti).

 În octombrie 2013, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a primit o distincţie din partea UNESCO pentru reabilitarea mausoleelor ridicate în cinstea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Cu acest prilej, Marian Oprişan a declarat că  va face toate  demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO.

 

 

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gran Via transformă clădirea de birouri pe care o deține lângă Arcul de Triumf în apartamente
Gran Via transformă clădirea de birouri pe care o deține lângă Arcul de Triumf în apartamente
Gran Via, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din România, va transforma clădirea de birouri pe care o deține în apartamente. ...
Marea Britanie va impune producătorilor de mașini vânzarea unor cote anuale de vehicule electrice
Marea Britanie va impune producătorilor de mașini vânzarea unor cote anuale de vehicule electrice
Guvernul britanic și-a anunțat intenția de a obliga producătorii auto să vândă anual cote tot mai mari de vehicule ...
Messer îşi concentrează activităţile din ţara noastră într-o singură firmă – Messer Romania Gaz
Messer îşi concentrează activităţile din ţara noastră într-o singură firmă – Messer Romania Gaz
Grupul Messer, specializat în producţia şi vânzarea gazelor industriale, medicinale și speciale, pregăteşte fuziunea ...