Regio reface Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial

Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 04:16
Regio reface Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial

Mausoleele de la Mărăşeşti, Mărăşti, Focşani şi Soveja, ale căror nume sunt similare cu eroismul soldaţilor români căzuţi în primul război mondial, precum şi alte obiective istorice din judeţul Vrancea au fost complet restaurate şi renovate prin Regio. Proiectul Consiliului Judeţean, apreciat de UNESCO, va contribui la valorificarea potenţialului turistic, cultural şi istoric, precum şi la creşterea cu 25% a numărului de turişti care vizitează judeţul.

Pe aici… se trece

Proiectul Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial s-a derulat timp de 49 de luni şi s-a încheiat la sfârşitul anului 2013.  Cele patru Mausolee ale Eroilor din Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja au fost reabilitate prin lucrări de refacere a hidroizolaţiei, îmbunătăţirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări la instalaţiile electrice, sanitare şi termice. Au fost refăcute drumurile, aleile şi parcajele şi s-au amenajat puncte de informare.

Totodată, au fost introduse în circuitul turistic alte monumente istorice:  Monumentul eroilor pănceni căzuţi în timpul primului război mondial şi Cimitirul ostaşilor germani căzuţi în timpul primului război mondial, aflate în apropierea oraşului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu din localitatea Străoane, Monumentul frăţiei de arme româno-franceze 1916-1919 – din Varniţa şi Cimitirul ostaşilor germani – din Soveja. După terminarea lucrărilor de restaurare, nouă persoane şi-au găsit, aici, locuri de muncă.

Acest proiect constituie un prim pas al unui program de revitalizare şi valorificare a potenţialului cultural regional. S-au creat astfel premisele pentru dezvoltarea turismului la nivel local şi regional, creşterea gradului de ocupare a populaţiei din localităţile străbătute de acest traseu, atragerea de investitori şi oportunităţi pentru noi locuri de muncă.

Un proiect apreciat de UNESCO

Comisia Europeană a lansat programul – EDEN – Destinaţii Europene de Excelenţă, un program de promovare a unor modele de dezvoltare turistică durabilă . Prin destinațiile selectate, programul vrea să atragă atenția asupra valorilor și diversității destinațiilor turistice europene. În toamna anului 2013, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea a câştigat locul al III-lea la nivel naţional cu un proiect de promovare a potenţialului turistic al zonei Focşani – Mărăşeşti  – Panciu – Mărăşti – Soveja, atât din punct de vedere cultural-istoric, cât şi din perspectiva cadrului natural existent, cu accent pe promovarea mausoleelor reabilitate în carul proiectului Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial.

Astfel, CJ Vrancea a devenit membru al Asociaţiei EDEN şi al Reţelei turistice EDEN, a fost premiat în cadrul festivităţii care a avut loc la Bruxelles pe 11 noiembrie 2013 şi a beneficiat de un stand de prezentare din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism, cu ocazia Târgului de Turism al României desfăşurat în perioada 14 – 17 noiembrie 2013 la Romexpo (Bucureşti).

 În octombrie 2013, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a primit o distincţie din partea UNESCO pentru reabilitarea mausoleelor ridicate în cinstea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Cu acest prilej, Marian Oprişan a declarat că  va face toate  demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO.

 

 

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori fiind în judeţele......
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani, a declarat ...
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2021, cu 32,84%, ...