Regio sprijină dezvoltarea infrastructurii sociale din Bistriţa Năsăud

Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 04:05
Regio sprijină dezvoltarea infrastructurii sociale din Bistriţa Năsăud

50 de persoane cu probleme speciale din Bistrița Năsăud au fost beneficiarii direcți ai proiectului de reabilitare a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap Nușeni. Acest proiect, al Consiliului Județean, a presupus mai mult decât reamenajarea complexului social: în prezent, locatarii beneficiază de condiții de trai și servicii comparabile cu cele oferite de un hotel de 3 stele, iar activitățile zilnice le-au readus optimismul și încrederea în forțele proprii. Clădirea în care funcționează Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap Nușeni a fost o reședință de familie construită în 1816, iar în perioada interbelică aici şi-a desfăşurat activitatea o școală de cântăreți bisericești. În anul 2000 Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, deținătorul de drept al imobilului și terenului aferent, a cedat această proprietate, cu drept de folosință gratuită, Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistrița-Năsăud, care a înființat aici un complex de servicii sociale comunitare pentru adulţi. Anul 2000 a fost și ultima dată când clădirea a fost amenajată, iar în 2009 s-a pus problema ridicării acreditării serviciilor sociale, dacă nu ar fi fost luate măsuri de îmbunătățire a condițiilor de viaţă în centru.

Un complex social exemplar

 Proiectul s-a derulat pe o perioadă de aproximativ doi ani, iar locuitorii centrului s-au putut întoarce în casa nou amenajată în luna martie 2013. Imobilul care a fost reamenajat, modernizat, extins şi dotat cu mobilier și echipamente noi, inclusiv medicale, era inițial doar un parter cu șase camere. În urma efectuării lucrărilor, clădirea  a fost consolidată, prin realizarea unei fundații, înălțată cu două etaje și reabilitată termic. S-au construit încăperi cu destinații speciale (spații de recreere, o cameră de recuperare, grupuri sanitare, băi, spațiu pentru centrala termică etc.) fiind înlocuit în totalitate sistemul de utilități. Având în vedere că Centrul adăpostește persoane cu handicap fizic, gradele I-IV (gradul I fiind cel mai ușor grad de handicap), au fost construite rampe de acces, o pasarelă pentru accesul pe orizontală și un lift pentru accesul pe vericală. În urma recompartimentărilor, numărul de camere a crescut la 16, iar în prezent, o cameră găzduiește maximum 4 persoane. Fiecare cameră are baie proprie, mobilier și accesorii specifice persoanelor cu handicap, pardoseli antifonate, echipamente pentru sprijinirea deficiențelor fizice şi aparatură electrocasnică nouă. De asemenea, a fost amenajat un spațiu special pentru cabinetul de kinetoterapie, care a fost dotat cu mese pentru gimnastică pasivă, mingi medicinale, greutăți de diferite mărimi, paturi pentru electrofototerapie, căzi pentru băi galvanice, aparate speciale pentru masaj și încălțăminte ortopedică pentru corectarea handicapului locomotor.

În plus, proiectul le-a adus locatarilor Centrului Nușeni un mic cabinet de informatică, echipat cu aparatură IT, cu acces la internet pentru corespondenţă, informare şi socializare. S-au cumpărat televizoare și radio-casetofoane pentru meloterapie. Proiectul a permis și achiziționarea unui microbuz care să faciliteze transportul persoanelor cu handicap în scop medical sau personal (casa de cultură, excursii, vizite la familii, cimitir etc.)

Şi mai mult optimism pentru  locatarii Centrului

Impactul proiectului s-a reflectat în primul rând asupra beneficiarilor direcți, care au devenit mai încrezători în ei înşişi, odată cu recuperarea parțială a abilităților fizice, cu creșterea mobilității, autonomiei și a gradului de socializare. Independența dobândită de cei internați aici a permis degrevarea familiilor de responsabilitatea îngrijirii acestora. Nu în cele din urmă, proiectul are impact și asupra locuitorilor din Nușeni, care se implică activ în multe din activitățile proiectului și organizează alături de locuitorii Centrului acțiuni sociale sau activități culturale.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a început de vineri să desfăşoare etapa fazei de implementare a măsurii de restructurare a personalului, acţiune care a fost lansată......
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Producătorul de ciment Holcim a anunţat vineri că şi-a îmbunătăţit estimările privind profitul anual şi că analizează ...
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Grupul Bittnet (BNET) a anunță vineri că va începe o nouă rundă de tranzacții M&A care vor consolida poziția sa pe ...
Peste 20 de tone de deșeuri aduse din Macedonia de Nord au fost oprite la Punctul de Frontieră Giurgiu
Peste 20 de tone de deșeuri aduse din Macedonia de Nord au fost oprite la Punctul de Frontieră Giurgiu
O cantitate de peste 20 de tone deşeuri tip PET, transportată ilegal din Republica Macedonia de Nord pentru o societate ...