Regionalizarea României: Leii regionali şi judeţele bolnave – HARTA

Regionalizarea României va ajuta la reducerea decalajului dintre dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate, susţin oficialii guvernului. În actuala schemă de dezvoltare regională, cea peste care se va suprapune, cel mai probabil, viitoarea hartă administrativă a României, sunt cuprinse echilibrat judeţele care conduc regiunile şi cele care le trang în jos.
Economica.net - Dum, 19 mai 2013, 21:08
Regionalizarea României: Leii regionali şi judeţele bolnave - HARTA

„Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni”, a declarat săptămâna aceasta  Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice .

Cu alte cuvinte, actualele judeţe care produc, ar urma să le tragă în sus pe cele sărace. Diferenţa de dezvoltare între judeţele aceleiaşi regiuni este în unele cazuri foarte mare. 

Liderii regionali, luaţi după produsul intern brut pe cap de locuitor sunt Cluj pentru regiunea Nord-Vest, Braşov pentru regiunea Centru, Iaşi pentru Nord-Est, Constanţa pentru Sud-Est, Argeş pentru Muntenia, Gorj pentru Sud-Vest şi Timiş pentru Vest.

Pe aceleaşi criterii, judeţele care-şi trag regiunile în jos, fiind cele mai slab dezvoltate, sunt Maramureş în Nord-vest, Covasna în Centru, Vaslui în Nord-Est, Vrancea în Sud-Est, Teleorman în Muntenia, Mehedinţi în Sud-Vest şi Hunedoara în Vest.

România este împărțită în opt regiuni de dezvoltare, numite după poziția geografică în țară – Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest,Centru, București și Ilfov. Guvernul vrea să suprapună regiunilor de dezvoltare, harta administrativă a României. Potrivit ultimelor declaraţii acestea ar urma să fie funcţionale până la sfârşitul acestui an.

Regiunile de dezvoltare sunt deocamdată opt mărimi statistice, fără personalitate juridică, create în anul 1998 prin asocierea consiliilor județene din România pentru a coordona dezvoltarea regională necesară pentru ca România să adere la Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Angela Merkel și Barack Obama s-au reîntâlnit la lansarea în SUA a cărții lui Merkel, denumită „Libertate: Amintiri 1954-2021″
Angela Merkel și Barack Obama s-au reîntâlnit la lansarea în SUA a cărții lui Merkel, denumită „Libertate: Amintiri ...
Fostul cancelar german Angela Merkel şi fostul preşedinte al SUA Barack Obama, aliaţi politici apropiaţi pe când erau amândoi în funcţie, s-au reîntâlnit luni la Washington cu prilejul......
Cum se descurcă ucrainienii, după ce rușii au distrus mare parte din structura energetică a Ucrainei
Cum se descurcă ucrainienii, după ce rușii au distrus mare parte din structura energetică a Ucrainei
Cum Rusia și-a intensificat acum atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cu cel puțin 11 lovituri majore ...
Italia: Rata şomajului, la cel mai scăzut nivel din aprilie 2007
Italia: Rata şomajului, la cel mai scăzut nivel din aprilie 2007
Rata şomajului în Italia a scăzut luna trecută la 5,8%, faţă de 6% în septembrie, acesta fiind cel mai redus nivel ...
Președintele ales al SUA, Donald Trump, se opune preluării US Steel de către japonezii de la Nippon Steel
Președintele ales al SUA, Donald Trump, se opune preluării US Steel de către japonezii de la Nippon Steel
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat luni că o serie de stimulente fiscale și tarife vor reînvia firma ...