Mititelu, Optimus Fintech: Reglementarea globală a Bitcoin e necesară, dar nu şi suficientă. Cripto-activele de acest gen nu sunt monede digitale

Şefa BCE, Christine Lagarde, a cerut recent reglementarea globală a Bitcoin, acuzând că moneda ar fi fost utilizată în activităţi de spălare de bani. Analiştii financiari de pe piaţa românească arată că acest tip de cripto active pot fi folosite şi în alte sisteme decât cel financiar. "Legislaţia ar trebui sa includă și reglementări ale autorităților fiscale, ale celor de protecție a consumatorilor și ale celor responsabile cu protecția proprietații", consideră Sorin Mititelu, CEO al Optimus Fintech.
Gabriela Ţinteanu - mar, 19 ian. 2021, 19:24
Mititelu, Optimus Fintech: Reglementarea globală a Bitcoin e necesară, dar nu şi suficientă. Cripto-activele de acest gen nu sunt monede digitale

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a făcut apel recent la o reglementare globală a Bitcoin, spunând că în unele cazuri moneda digitală a fost folosită în activităţi de spălare de bani iar orice deficienţe trebuie rezolvate, conform Reuters.

“Potrivit unor estimari, în prezent, există aproximitiv 8.000 de cryptocurrency, fiecare dintre acestea cu un ecosistem propriu. Folosirea unei denumiri generice, de “cryptocurrency”, este totuşi una improprie, chiar înşelătoare, întrucat sunt diferenţe mari între diverse tipuri de cryptocurrency. Un singur tip de crypto-currency este în fapt monedă (activ financiar cu anumite proprietăţi): moneda digitală a unei bănci centrale – Central Bank Digital Currency. Un exemplu în acest sens este Yuan-ul digital al Băncii centrale a Chinei, ce se află deja în teste de piaţă. Tot active financiare mai sunt şi cele din categoria “stablecoins”, ce sunt destul de asemănătoare cu monedele electronice.Un exemplu de stablecoins este USD Coin ce este la paritate de 1:1 cu Dolarul SUA şi este acoperit integral cu active monetare denominate în USD. În rest, toate celelalte cryptocurrency sunt doar simple active non-financiare. Din acest motiv, este de evitat a fi considerate “monede digitale”, întrucat crează asocieri eronate şi generează aşteptări nerealiste celor care vor să fie investitori pe piaţa de capital. În această categorie este şi Bitcoin-ul, care nu este o monedă.”, precizează Sorin Mititelu.

“Valoarea acestor cripto active non-financiare este dată de ceea ce vede (crede) fiecare cumpărător sau vânzător de astfel de active, tot așa cum un colecționar de obiecte      sau un investitor în obiecte de artă, vede valoarea acelor obiecte, atunci când le cumpără sau le vinde. Având o valoare atât de subiectivă, piața cripto-activelor non-financiare este una relativ mică, implicit volatila, expusă la riscuri majore de manipulare, foarte speculativă și fără prea mare legătura cu functionarea şi evoluția economiei. În mod evident, nu este o piaţă a investitorilor retail. Cu toate acestea, ei sunt cei care au format şi dezvoltat această piaţă până acum. În fapt, şi învăţarea are preţul ei.”, defineşte fostul bancher piaţa criptomonedelor gen Bitcoin.

“Faptul că piața acestor cripto-active non-financiare este și un mediu extrem de favorabil activităților ilicite, face necesară intervenția fermă a autorităților. Preţul pentru acces facil la servicii financiare, la realizarea de tranzacţii în condiţii foarte bune de securitate, cu costuri mici şi fără a mai face apel la numerar, nu trebuie să fie reprezentat de creşterea actelor ilegale de comerţ, a celor de spălare de bani şi de evaziune fiscală la scară mondială. Mai este de avut în vedere şi faptul că doar introducerea de reglementări pe piaţa financiară, referitoare la aceste cripto active non-finanicare, deşi acestea sunt necesare, nu vor şi suficiente. Cripto-activele pot fi folosite în sisteme care să nu aibă legătură cu sistemul financiar. Din acest motiv, reglementările necesare ar trebui să includă şi reglementări în domeniul fiscal, al protecției consumatorilor și cel al protecției proprietăţii”, adaugă Sorin Mititelu.

Doar 1% din investiţiile globale în Bitcoin sunt bani instituţionali

Interesant este că şi Jeffrey R. Currie, șeful global al Goldman Sachs pentru cercetarea mărfurilor, într-un interviu acordat CNBC,numeşte Bitcoin drept o clasă de active, care în ultima perioadă a început să se maturizeze.

Currie a spus în acelaşi interviu că, în ciuda cursei fără precedent a Bitcoin, activul a atras un interes instituțional mai mare, dar investitorii cu bani inteligenți sunt încă o mică parte din piața globală. „Vor trebui să vină în masă pentru ca Bitcoin să devină un activ stabil și să evite un accident rapid, așa cum am văzut la începutul acestei săptămâni (11-15 ianurie 2021)”, a spus Currie.

Reprezentantul Goldman Sachs aratăcă pentru o stabilitate a activuluiestenecesarăo creștere a participării investitorilor instituționali, care  acum sunt mici şi reprezintă  aproximativ 1% bani instituționali investiţi în total în Bitcoin.

SkyBridge Capital a depus cerere pentru înfiinţarea unui nou fond Bitcoin

Săptămâna trecută, cotaţia Bitcoin a urcat până la un nivel record de 38.655 dolari, ceea ce înseamnă o creştere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari înregistrată în luna martie a anului trecut, pe măsură ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Această majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflaţia şi devalorizarea dolarului american. În acest context, crypto activele non-finanicare câştigă şi mai mult teren în rândul investitorilor obişnuiţi, care sunt din ce în ce mai convinşi că Bitcoin va fi un activ de durată şi nu o bulă speculativă, cum se tem unii analişti şi investitori.

De exemplu, luna trecută, data fiind evoluti apretului Bitcoin, fondul speculativ al lui Anthony Scaramucci, SkyBridge Capital, a depus o cerere la Securities and Exchange Commission pentru lansarea unui nou fond Bitcoin. Investitorii legendari pe Wall Street, precum Paul Tudor Jones și Stanley Druckenmiller au investit deja în activul digital, iar firme precum MassMutual și Ruffer Investment Company au achiziționat poziții considerabile în BTC.

Monedele virtuale (mai exact, criptoactivele non-financiare) sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

 

Te-ar mai putea interesa și
MMSS: Formula care va fi stabilită pentru creșterea salariului minim va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi de productivitatea muncii
MMSS: Formula care va fi stabilită pentru creșterea salariului minim va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul ...
Formula ce va fi stabilită pentru salariul minim brut pe ţară garantat în plată va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii,......
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Miniştrii Culturii din statele UE au cerut marţi la o reuniune a Consiliului UE măsuri pentru încurajarea unui comportament ...
Beijingul se opune ferm majorării tarifelor vamale de către SUA și amenință cu represalii
Beijingul se opune ferm majorării tarifelor vamale de către SUA și amenință cu represalii
China se opune ferm majorării semnificative a tarifelor vamale de către SUA, a anunţat marţi Ministerul Comerţului de ...
ANAF organizează seminarii online pentru completarea și depunerea Declarației unice
ANAF organizează seminarii online pentru completarea și depunerea Declarației unice
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează seminarii online dedicate Declaraţiei unice şi reaminteşte ...